Modelbespreking: onzekere temperatuurverwachting

Modelbespreking: onzekere temperatuurverwachting

Redactie
Redactie 26 maart 2024 12:30 uur
Laatste update: 26 maart 2024 13:10 uur
Het zingt al een beetje rond: gaat het zonnig en 20 graden worden met Pasen? Wat vertellen de weermodellen ons?

Als je puur kijkt naar de temperatuurpluim denk je misschien: best redelijke temperaturen met kans om zelfs wat hogere maxima te noteren tijdens de maandwisseling en het paasweekend. Toch wordt de verwachting na vrijdag behoorlijk onzeker en is het weerbeeld bij deze temperaturen ook verre van stabiel te noemen.

De maximumtemperatuur komt zaterdag in de pluimverwachting van het ECWMF weermodel voor het midden van het land tussen 10 en 20 graden uit. De enkele lijn naar 20 graden staat gelijk aan een kans van 2%. Ook zondag en maandag is een vergelijkbare marge uit de berekeningen gekomen. Waar deze spreiding vandaan komt is te koppelen aan de luchtsoort waar we mee te maken krijgen. In het Duitse ICON weermodel ligt het polaire front (de grens tussen koudere en zachtere lucht) op het 500 hPa drukvlak boven Ierland en Groot-Brittannië. Aan welke kant van het front we uitkomen heeft dus een grote impact op hoe zacht of fris het wordt.

De grens tussen luchtsoorten ligt later deze week dicht bij Nederland in de buurt.

Koudere lucht niet ver weg

Hoe verder dit front naar het westen schuift, hoe groter de kans dat we in Nederland een warme zuidenwind gaan ervaren en de temperatuur tot boven 15 graden stijgt. Aan de andere kant bestaat er een mogelijkheid dat het front oostelijker ligt en we in West-Europa juist in een koudere luchtsoort terechtkomen. In dat geval komt de temperatuur met moeite boven 10 graden uit. Vooral tijdens de periode na het weekend komt dit laatste scenario wat duidelijker in de pluim naar voren door de dalende trend van de operationele en controle run (blauwe en rode lijn). 

Check ook: zo werkt de pluimverwachting

Pluim van het Amerikaanse weermodel voor de komende 15 dagen.

Mogelijk hoge temperaturen, maar is het ook droog?

De trend in de pluim van het Amerikaanse GFS weermodel is erg vergelijkbaar. Alleen de temperatuurdaling na het weekend is iets vlakker. Als we dan nog even terug gaan naar de wat kortere termijn is de temperatuur dus nog vrij onzeker, maar wat betreft het weerbeeld zijn de modellen eensgezinder. Een lagedrukgebied ten westen van Engeland zorgt voor wisselvallig weer en vanuit het zuidwesten trekken geregeld regenzones over het land. Vooral donderdag steekt een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind op en kunnen tijdens buien windstoten voorkomen.

Hieronder het plaatje voor donderdagmiddag 12:00 uur lokale tijd zoals weergeven in drie verschillende weermodellen (GFS, ICON-EU en ARPEGE).

Ook tijdens het weekend en de dagen daarna zijn de lagedrukgebieden in de diverse weermodellen niet ver bij Nederland vandaan en is er grote kans op het voortduren van een weerbeeld met geregeld buien of een paar uur regenval. Na het passeren van een neerslaggebied is het ook geregeld een tijd droog met ruimte voor de zon. Dat zijn ook de momenten dat de temperatuur het hoogst uit kan komen, vooral als dat tijdens de middag gebeurt. Al met al gaan we dus een wisselvallige periode tegemoet met mogelijk wel vrij hoge temperaturen.

Foto omslag: Cynthia van Leusden

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen