Modelbespreking: kou weer uit de lucht

Modelbespreking: kou weer uit de lucht

Rico Schröder
Rico Schröder 21 november 2022 13:53 uur
Laatste update: 21 november 2022 13:53 uur
Na een winters weekend met zeer koude novembernachten, is de kou deze week weer uit de lucht. Wel blijft het wisselvallig.

Bijzonder koud weekend

We hebben een bijzonder koud weekend achter de rug. Niet zozeer de temperatuur overdag, maar juist in de nacht. Zondagochtend daalde de temperatuur in Deelen (Gelderland) en in Twente (Overijssel) naar bijna -9 graden. Het was de koudste novembernacht in 24 jaar. Op 23 november 1998 daalde de temperatuur in Woensdrecht en Gilze-Rijen naar afgerond -11 graden.

Ook in De Bilt daalde de temperatuur flink en werd de eerste officiële matige vorst van het jaar genoteerd. De temperatuur daalde naar -7,0 graden. Ook in november 2016 daalde de temperatuur in De Bilt naar -7,0 graden, maar deze waarde werd pas aan het eind van de maand genoteerd. Voor de tweede decade werd -7 graden in 1983 genoteerd.

Eerste sneeuw leverde sneeuwdek op

Ook vielen de eerste sneeuwvlokken en vooral in de noordoostelijke helft van het land bleef de sneeuw liggen. Grofweg ten noorden van de grens tussen de provincies Gelderland en Overijssel leverde intensieve sneeuw een sneeuwdek op. Op veel plaatsen lag 1 tot 3 centimeter, maar lokaal lag nog iets meer. Meer over de sneeuw van zondag lees je in dit artikel

Komende nacht verschijnt er een aparte kern boven de Noordzee. Het zorgt dinsdag voor buien.

Steeds zachter

Een blik op de weerkaarten laat een diepe depressie bij de Britse Eilanden zien. De druk in de kern diept uit tot 969 hPa. Met het bijbehorende frontale systeem krijgen we later vandaag te maken. Vanochtend trokken nog wat buien over het land, vanmiddag is het op veel plaatsen droog en breekt de zon geregeld door, maar op de nadering van het systeem neemt geleidelijk de bewolking toe.

Vanavond en vannacht is het bewolkt en nat en tegelijkertijd zien we een hoogtelaag ontstaan boven de Noordzee. Met dit laag krijgen we morgen te maken. In eerste instantie komt het aan de kust tot buien, later komt het op meerdere plaatsen tot buien of wat meer tot aaneengesloten regen.

Vanaf de Atlantische Oceaan is het de komende dagen een komen en gaan van depressies en woensdag komt de volgende alweer aan. Het bijbehorende frontale systeem trekt woensdagmiddag van zuidwest naar noordoosten over het land en zorgt voor enige uren regen. 

Donderdag profiteren we van hogedruk boven Centraal-Europa. Het wordt een droge dag met geregeld zonneschijn.

Tijdelijke hogedrukinvloed

Donderdag profiteren we van een uitloper van een hogedrukgebied dat zich vormt boven Centraal-Europa. De neerslagkans wordt dan sterk onderdrukt en geregeld schijnt de zon. Lang profiteren we niet van het hogedrukgebied, want donderdagavond nadert vanuit het westen alweer een front met regen. Toch is de timing mogelijk goed, want de meeste nattigheid valt in de nacht. Vrijdag overdag trekt de regen naar het oosten weg en breekt de zon weer door. Wel volgen dan nog enkele buien. De wind waait dan uit het zuiden tot zuidwesten en is meest matig en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De temperatuur komt in de dubbele cijfers uit met maxima van 10 tot 12 graden.

De temperaturen gaan eerst omhoog naar de dubbele cijfers, na het weekend worden mogelijk de nachten weer wat kouder. 

Rustig weekend

Het hogedrukgebied boven Centraal-Europa houdt in het weekend storingen op afstand. Het weerbeeld is dan rustig en overwegend droog. Of de zon daarbij schijnt of dat stratus overheerst moet nog worden afgewacht. De details lees je in het uitgebreide weerbericht.

Omslagfoto: Joke Nijenhuis / GFS-model

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen