Modelbespreking: houdt de hittegolf ondanks buien lang aan?

Modelbespreking: houdt de hittegolf ondanks buien lang aan?

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 12 augustus 2022 17:52 uur
Laatste update: 12 augustus 2022 18:53 uur
Vandaag is regionaal al sprake van een hittegolf, morgen is het ook in De Bilt zo ver. Hoe lang houdt dit aan en kunnen we nog onweer verwachten?

Deze week heeft een hogedrukgebied ten noorden van ons land de dienst uitgemaakt wat weer betreft. Dankzij dit hogedrukgebied was er een constante aanvoer van warme en droge lucht, wat de zeer hoge middagtemperaturen opleverde. Regionaal is het sinds zondag/maandag elke dag minstens zomers warm geweest, op veel andere plaatsen pas sinds dinsdag. Die zomerse warmte kan nog wel eens een behoorlijke tijd blijven, maar het ronduit zonnige weer raken we kwijt.

Oceaan krijgt meer invloed

Tot en met zaterdag blijft het weerbeeld in ons land hetzelfde, maar vanaf zondag wordt toch enige verandering ingezet. Als we kijken naar de beschikbare berekeningen voor de korte en middellange termijn, dan is daarin op grootschalig niveau grote overeenkomst te vinden. 

In zowel het ECMWF als het GFS-model is te zien dat de komende dagen koudere lucht boven de Atlantische Oceaan zuidwaarts beweegt richting de Golf van Biskaje. De koudere lucht snoert daar vervolgens af en blijft daar tot en met dinsdag liggen. Woensdag en donderdag beweegt de koudere lucht langzaam noordoostwaarts over ons land richting de Baltische Staten. Ondanks de gelijkenis is uiteraard wel een verschil in details tussen de modellen te zien, maar dat is gezien de termijn gebruikelijk.

De koelere lucht is duidelijk in de berekeningen terug te vinden in de vorm van een klein lagedrukgebied op grotere hoogte. Vanaf de Golf van Biskaje trekt dit gebied over onze omgeving richting de Oostzee en Baltische Staten.

Aan de voorzijde van de koelere lucht heerst een zuidelijke stroming waarmee vrij warme en vochtige lucht richting onze omgeving wordt gevoerd. Hoewel de scherpste hitte uit ons land verdwijnt, ligt ook na het weekend de temperatuur vrij hoog voor de tijd van het jaar.

Toenemende buienkans

Door het naderen van de koele lucht neemt de kans op buien geleidelijk toe. In de loop van zondag gaat de aandacht al deels uit naar het naderen van de koelere lucht op grotere hoogte, terwijl het dicht bij de grond nog zeer warm wordt. Tegelijkertijd sijpelt vochtige lucht ons land binnen, wat als brandstof voor stapelwolken en eventuele buien kan dienen. Na het weekend vallen de ingrediënten voor buien vaker samen, dan is de buienkans ook een stuk groter dan zondag.

In de berekeningen is te zien dat zondag in de loop van de dag best een lokale bui kan ontstaan. Eigenlijk laten alle berekeningen zien dat een lagedrukgebiedje vanuit Zuidwest-Europa richting ons land trekt. Net ten noorden ervan is een convergentiezone aanwezig, een zone waarin tee verschillende windrichtingen botsen. In deze zone wordt lucht gedwongen te stijgen, wat buien kan doen ontstaan. Het is alleen de vraag of de convergentie sterk genoeg is en of de lucht op tijd vochtig genoeg wordt. In ICON en GFS lukt dit wat makkelijker dan in ECMWF, mede doordat in geval van ECMWF de koelere lucht op hoogte iets later komt.

Zondag in de loop van de dag zou al een eerste lokale bui kunnen ontstaan. Onweer behoort dan zeker tot de mogelijkheden. Waar de buien ontstaan, hoe talrijk ze zijn en hoe zwaar ze worden is nu nog onduidelijk. Boven Frankrijk is een buiengebied te zien dat medio maandag over ons land trekt. Deze kaart is geldig voor zondagavond 21:00 uur lokale tijd.

Na het weekend is meer overeenstemming tussen de modellen. Met name maandag en woensdag liggen lagedrukgebiedjes in onze buurt waarvan in uitlopers boven ons land diverse regen- en onweersbuien ontstaan. De buien hebben een zeer lokaal karakter, dus lang niet alle plaatsen krijgen ermee te maken. Maandag is het nog relatief rustig hogerop in de atmosfeer, waardoor buien waarschijnlijk niet zwaar uitpakken. Woensdag kunnen eventuele buien zich mogelijk wat beter ontwikkelen, omdat de wind op grotere hoogte dan sterker is. Deze details komen we ongetwijfeld maandag op terug, dan hebben we daar weer beter zicht op.

Hittegolf houdt regionaal lang aan

Ondanks dat de invloed van de Atlantische Oceaan groter wordt, blijft het nog vrij lang warm voor de tijd van het jaar. Zeker diep landinwaarts zijn dagelijks zomerse temperaturen van 25 graden of wat hoger mogelijk, in elk geval tot en met woensdag. 

Donderdag ligt een lagedrukgebied waarschijnlijk ten oosten van ons land, wat in onze omgeving voor een noorden- of noordwestenwind zorgt. Beduidend koelere lucht stroomt dan over ons land uit, maar het is nog even de vraag tot in hoeverre dit scenario bewerkstelligd wordt. Kijkende naar de pluimverwachting van het ECMWF is de kans dat zomerse warmte in het uiterste zuiden aanhoudt ongeveer 40%. 

In de pluimgrafiek van Maastricht zijn best wat berekeningen te zien die de hele week dagelijks boven 25 graden uitkomen. In dat geval duurt de hittegolf voort. Er is zelfs een kans dat de hittegolf aanhoudt tot bijna het eind van de maand. De kans is niet groot, maar ook zeker niet nul.

Het is dus niet uitgesloten dat de hittegolf regionaal lang aanhoudt. Mocht het lukken dat het volgende week in het zuiden regionaal dagelijks 25 graden of warmer wordt, dan kan deze hittegolf er wel eens één zijn van de heel lange adem. Richting het eind van de maand is een nieuwe opstoot van (zeer) warme lucht niet uitgesloten. Daarover is meer te lezen in onze 30-daagse.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen