Modelbespreking: hoogtelaag verpest warm lenteweer

Modelbespreking: hoogtelaag verpest warm lenteweer

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 17 april 2023 12:40 uur
Laatste update: 17 april 2023 12:57 uur
Een retrograad hoogtelaag trekt donderdag over ons land en houdt ook daarna invloed op het weer.

Boven Noord-Europa ligt een omvangrijk hogedrukgebied en daardoor zit de stroming voorlopig in de (noord)oosthoek. Donderdag trekt een hoogtelaag van oost naar west over het land. In het weekend verdwijnt de hoge druk boven Noord-Europa en voor volgende week is de verwachting nog flink onzeker. Wel is er voor begin volgende week een vrij grote kans op wisselvallig en voor de tijd van het jaar vrij koud weer.

Droge dinsdag en woensdag met zon

Deze maandagmiddag maakt bewolkt weer steeds meer plaats voor zonneschijn en stijgt het kwik naar zo’n 15 graden. Lees ook ons Weerbericht Nederland.


Dinsdag en woensdag schijnt de zon geregeld, al trekken vooral dinsdag ook wolkenvelden over het land. Het blijft droog en het wordt 13 tot 15 graden. Op beide dagen waait een koude wind. Dinsdag waait het matig tot (vrij) krachtig uit het noordoosten, woensdag zit de wind meer in de oosthoek. Uit de wind en in de zon is het dinsdag- en woensdagmiddag wel aangenaam lenteweer.

Harmonie-model voor dinsdagmiddag. Op veel plaatsen 13 tot 15 graden, maar wel 4 tot 6 Bft.

Buien op donderdag

De verschillende weermodellen geven eensgezind buien op donderdag. Dit hangt samen met een hoogtelaag dat van oost naar west over het land trekt. Meestal trekken lagedrukgebieden van west naar oost over onze regio. In dit geval is de trekrichting dus omgekeerd ten opzichte van normaal en dit noemen we retrograad.

 

We noemen het een hoogtelaag omdat er in de luchtdruk-isobaren aan de grond niet echt sprake is van een afgesloten lagedrukgebied. Het hoogtelaag is veel beter te zien in de weerkaarten als we kijken naar bijvoorbeeld de geopotentiaal op 500 hPa. Ook is het systeem goed terug te vinden op temperatuurkaarten (op hoogte). Er is sprake van een gebied met beduidend lagere temperaturen op hoogte, waardoor de lucht onstabiel van opbouw is.

Het hoogtelaag goed zichtbaar in het GFS-model voor donderdagmiddag.

De bijbehorende neerslagkaart voor donderdagmiddag (GFS).

Met maxima van 11 of 12 graden is donderdag ook de koudste dag van de week.

Vrijdag en zaterdag tijdelijk zachter

Op vrijdag en zaterdag dringt zachtere lucht vanuit het zuiden op. Vrijdag wordt het 14 tot 17 graden, zaterdag 15 tot 18 graden. Met voldoende zon zou het kwik in Zuid- en Oost-Nederland zaterdagmiddag net 20 graden kunnen halen. Of dit lukt is sterk de vraag, want er is zaterdag ook een flinke buienkans.

De ECMWF-pluim van maandagochtend. Donderdag de koudste dag. Zaterdag grote spreiding met nog een kansje op 20 graden. Daarna weer kouder en midden volgende week zeer grote spreiding.

Daarna weer temperatuurdaling en stijgende onzekerheid

Zondag en maandag zoekt de wind de noordwesthoek op en wordt weer koudere lucht aangevoerd. Begin volgende week is het wisselvallig met maxima rond 12 graden. 

 

In de tweede helft van volgende week kan het nog alle kanten op. Er is kans op aanhoudende wisselvalligheid, maar het kan ook dat een hogedrukgebied het heft in handen neemt. Als we kijken naar de ECMWF-pluim zien we voor Koningsdag zelfs een 10% kans op ruim 20 graden, maar ook een kans op amper 10 graden. In het meest waarschijnlijke scenario wordt het een graad of 16.


Omslagfoto: Adri Joosse

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen