Modelbespreking: hoe heet wordt het eind van de week?

Modelbespreking: hoe heet wordt het eind van de week?

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 8 augustus 2022 13:29 uur
Laatste update: 8 augustus 2022 13:59 uur
Het is volop zomer en op veel plaatsen komt het deze week tot een hittegolf. In het zuiden is lokaal 35 graden mogelijk.

Hogedrukgebied bepalend

Een omvangrijk hogedrukgebied ligt ten westen en noorden van ons land. Aanvankelijk bevindt de hoofdkern zich boven de Britse Eilanden, waardoor de wind een noordelijke richting heeft. Dit zorgt ervoor dat de temperaturen op maandag en dinsdag nog niet zo hoog zijn, zeker niet aan de kust. 

 

Lees het Weerbericht Nederland voor de maxima van vandaag en morgen. 

Woensdag komt de kern boven de Noordzee te liggen en draait de wind naar noordoost tot oost. Hierdoor wordt het warmer en kan het ook aan de westkust flink warm worden. Op de Wadden en bijvoorbeeld ook in delen van Noord-Holland waait het ook met een oostenwind vanaf het water en in deze gebieden blijft het kwik iets achter.

 

Zo wordt het woensdag op de Wadden circa 24 graden en in Enkhuizen en Volendam ongeveer 26 graden. In Zandvoort en Scheveningen kan het kwik oplopen naar 28 graden en in Zuid-Nederland worden maxima rond 31 graden verwacht.

 

Eind van de week verplaatst de hoofdkern van het hogedrukgebied naar de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen). Het omvangrijke hogedrukgebied heeft dan wel nog een uitloper via de Noordzee richting Schotland en dat houdt de windrichting voor ons land puur oostelijk. De aanvoer van warme, droge lucht gaat daarmee gewoon door.

Maximaal 35 graden

Donderdag komen de maxima uit tussen ongeveer 28 graden op Texel en 33 graden in Brabant en Limburg. Vrijdag en zaterdag kan het nog iets heter worden. Vanaf zondag wordt de (temperatuur)verwachting meer onzeker.

 

Als we de pluimverwachting van het ECMWF-model erbij pakken voor zowel regio Midden als de regio Zuid zien we dit ook terug. Voor regio Midden is 32 graden op vrijdag en zaterdag de beste inschatting, maar 33 of 34 graden is mogelijk. Voor regio Zuid is 35 graden een keer haalbaar, maar veel meer dan dat zit er niet in. Zo heet als 19 juli dit jaar wordt het niet.

Wat ook opvalt is dat de nachten voorlopig niet heel al te warm zijn. Zo is het in de vroege ochtend van donderdag en vrijdag 15 tot 17 graden. Tropennachten met minima boven de 20 graden zijn tot het weekend niet aan de orde, maar misschien volgen die wel in de nacht naar zondag of de nacht naar maandag. 

 

De verklaring hiervoor zit hem in de windrichting. Zoals gezegd zit de wind van woensdagmiddag tot zaterdagmiddag in de oosthoek. In het weekend neemt de kans op een zuidelijke windrichting toe. In het ongunstige scenario komt dan vochtig lucht vanuit Zuid-Europa naar Nederland, maar het kan ook dat ook dat de wind vrij snel doorschiet naar west.

 

De windrichting voor de komende 14 dagen uit de ECMWF-pluimverwachting. Maandag is de wind noordelijk, dinsdag noordoost. Woensdag t/m zaterdag is de wind noordoost tot oost. In het weekend zijn er kleine kansen op een zuidelijke wind. Voor volgende week is de kans op zuidwest tot west groot.

Geleidelijk, vanaf zondagmiddag, stijgt de buienkans. De hoge maxima komen daarmee ook onder druk, al moet gezegd worden dat vooral de onzekerheid in de verwachting dan ook toeneemt.

Omslagfoto: GFS-model van maandagochtend voor vrijdagmiddag 14:00 uur + foto: Willem van Nunen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen