Modelbespreking: hele week zomers warm in Noord Nederland?

Modelbespreking: hele week zomers warm in Noord Nederland?

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 14 mei 2024 11:00 uur
Laatste update: 14 mei 2024 11:12 uur
Het mooie en warme meiweer kan wellicht nog tot de Pinksterdagen in het (uiterste) noorden aanhouden. In het zuiden wordt het daarentegen koeler.

Al meerdere dagen op rij genieten we van prachtig meiweer. De zon schijnt vaak uitbundig en in het binnenland stijgt de temperatuur regelmatig tot zomerse waarden. Ook deze dinsdag kan het, met uitzondering van de directe kuststrook en Zeeland, op grote schaal 25 tot 28 graden worden. Dit is echter voorlopig de laatste dag waarop het zo uitgebreid warm zal zijn. Vanuit het zuiden nadert namelijk een lagedrukgebied met wisselvallig en koeler weer. Het is nu nog onzeker hoe noordelijk deze storing uiteindelijk zal komen.

Harmonie berekent een aantal felle buien langs een vore. Dit is de wind en buienverwachting vanavond rond 20:00 uur

Vandaag flink warm met buienkansen

Een actief lagedrukgebied met de kern nabij zuidwest Engeland blijft de komende 48 uur min of meer op dezelfde positie rondtollen. Gekoppeld aan dit weersysteem bevindt zich een koufront deze dinsdag over noordoostelijk Frankrijk richting het Kanaal. Voor dit front uit wordt warme continentale lucht vanuit centraal Europa richting Nederland getransporteerd. In deze warme lucht ontstaat in de loop van de dag ook een thermische vore.

Langs deze vore kunnen later vanmiddag en vanavond enkele felle, maar lokale buien ontstaan. Sommige van deze buien kunnen gepaard gaan met onweer of hagel, ook windstoten tot 75 km/u zijn denkbaar. Maar er is nog veel onzekerheid over de intensiteit en exacte locatie van deze buien, de verschillende weermodellen zitten niet helemaal op 1 lijn. De grootste kans op buien ligt in een strook vanaf Limburg richting Noord-Holland. Zowel ten westen als ten oosten van deze lijn blijft het waarschijnlijk zo goed als droog. In het westen zorgt de naar het westen gedraaide wind voor aanvoer van koelere lucht, waardoor de avond daar al snel minder warm zal zijn, terwijl het in Oost Nederland een prachtige 'zomeravond' wordt. Hier blijft het kwik tot ver op de avond ruim boven 20 graden.

Later vanavond lossen de buien op en de nacht verloopt droog. Tegelijkertijd nadert het koufront vanuit Noord-Frankrijk en ligt het tegen woensdagochtend bij de Belgisch-Nederlandse grens.

Grote verschillen tussen het zuiden en noorden morgenmiddag (ICON-D2) 

Tweedeling op woensdag

Woensdag worden de verschillen binnen Nederland snel groter als het koufront Zuid-Nederland binnentrekt. De wind draait daar naar het zuidwesten en hoewel het 's ochtends nog net 20 graden kan worden, zal het kwik in de loop van de middag alleen maar dalen. Tegelijkertijd profiteren het midden en noorden van het land nog van de aanvoer van warme lucht uit het oosten. In het midden van het land kan het geruime tijd opwarmen, waarna ook hier zal de wind in de loop van de middag draaien naar het noordwesten. In het noorden en noordoosten blijft het de hele dag warm, met maxima tussen 24 en 26 graden.

In het zuiden van het land is het niet alleen koeler, maar zorgt het koufront ook voor langdurige (buiige) regen. Tijdens deze regenperiodes wordt het niet warmer dan 16 graden. Hierdoor zien we woensdagmiddag een verschil van 10 graden tussen Noord-Brabant en Groningen. Overigens kunnen op het grensvlak tussen beide luchtsoorten in het midden van het land nog wat fellere buien ontstaan, mogelijk met onweer. Zwaar (on)weer wordt niet verwacht. 

Koufront bereikt Noord Nederland niet

In de nacht naar donderdag trekt het lagedrukgebied nabij Zuidwest-Engeland langzaam richting de Golf van Biskaje. Hierdoor remt het koufront af en trekt het in de nacht zelfs iets terug naar het zuiden van ons land. Donderdag overdag ligt het front dan stationair over de zuidelijke provincies, waar de dag bewolkt en druilerig verloopt, met temperaturen die amper boven de 16 graden uitkomen. In het noorden blijft de aanvoer oostelijk en vanaf het continent, wat zorgt voor de vierde zomerse dag op rij.

Wel ligt er boven Zuid-Duitsland een lijlaag, ontstaan door een föhn in de Alpen. Deze lijlaag trekt in de loop van donderdag richting ons land, waardoor in de warmere lucht een aantal buien tot ontwikkeling komt. Ook het noorden van het land maakt kans op deze buien.

Ensemble van ECMWF voor Noordoost Nederland

In het zuid(west)en van Nederland is het de komende dagen duidelijk minder warm

Tot aan de Pinksterdag zomers warm in Noord Nederland?

Terwijl Zuid-Nederland een koelere woensdag en donderdag tegemoet gaat, bevindt het noorden van Nederland zich nog altijd in warmere lucht. Dit lijkt ook richting de Pinksterdagen het geval te blijven, waarbij uiteindelijk de stroming overal weer naar het oosten tot noordoosten draait. Lagedrukgebieden blijven vermoedelijk ten zuiden van ons land rondtollen, en ook in het zuiden stijgt de temperatuur weer voorzichtig na donderdag.

Of het in de noordelijke provincies ook daadwerkelijk zomers warm blijft (25 graden of meer), is nog sterk de vraag. Het ensemble van ECMWF laat temperaturen meestal tussen de 23 en 25 graden zien. Daarnaast is de aangevoerde lucht aanzienlijk vochtiger geworden, waardoor ook in het noorden dagelijks buien tot ontwikkeling zullen komen. Maar met een beetje geluk lukt het op enkele KNMI-weerstations zoals Nieuw-Beerta of vliegveld Eelde wellicht toch.

(Omslagfoto: Toon Boons)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen