Modelbespreking: één warme dag, daarna terug bij af

Modelbespreking: één warme dag, daarna terug bij af

Alfred Snoek
Alfred Snoek 9 juli 2024 17:10 uur
Laatste update: 9 juli 2024 17:11 uur
Vandaag is het behoorlijk warm, maar de warmte wordt alweer snel verdreven door een paar forse onweersbuien. Daarna zijn we weer terug bij af.

Kortstondig warm

Het is even wennen, maar vandaag is het wat temperatuur betreft echt op en top zomer. Het wordt 25 graden vlak aan zee tot ruim 30 graden in het zuidoosten van het land. Misschien dat ergens in Limburg wel kortstondig 32 graden wordt gemeten. Na een periode met koel en wisselvallig zomerweer, zijn deze temperaturen wel even andere koek.

Later vanmiddag draait in de kustgebieden de wind naar het westen en daarmee lijkt het al wat af te koelen. Landinwaarts blijft het voorlopig warm, zeker in het noordoosten en oosten van het land waar ook aan het begin van de avond nog temperaturen van ver boven de 25 graden gemeten worden.

De temperatuur loopt vandaag flink op. Landinwaarts wordt het volgens de berekening van het Harmonie weermodel 28 of 29 graden. Er zijn echter ook modellen die voor Zuidoost-Nederland temperaturen verwachten van 30 tot lokaal 32 graden. Bron: I'm Weather.

Code oranje voor onweersbuien

De warmte van vandaag wordt alweer snel uit ons land verdreven. Vanavond trekt een zone met enkele regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. De timing is nu nog wat onzeker, maar uiteindelijk krijgt bijna iedere regio in ons land wel op één of andere manier te maken met deze buien. De atmosferische omstandigheden laten het toe dat buien veel regenwater in korte tijd achterlaten, veel onweersactiviteit met zich meedragen en ook hagel en zware windstoten behoren tot de mogelijkheden.

Zoals zo vaak bij dit type onweersbuien, zijn de verschillen van plek tot plek groot. Zo kan op de ene plek zoveel regenwater vallen, dat de riolering de grote hoeveelheden niet aankunnen en straten enige tijd blank komen te staan. Even verderop is daar dan geen sprake van. Ook hagel, stenen van 2-3 cm doorsnede kunnen we niet geheel uitsluiten, heeft een zeer lokaal karakter. Dat geldt trouwens ook voor de windstoten. Uitschieters van 75-90 km/u zijn goed mogelijk en zelfs een nog iets zwaardere windvlaag sluiten we niet uit. Aangeven waar deze optreden is pas echt op het laatste moment duidelijk. Dat er lokaal sprake is van stormschade, is bijna een zekerheid.

Het Franse fijnmazige weermodel AROME, laat de buien vandaag relatief vroeg over ons land schuiven. Ook voorziet dit moment op uitgebreide schaal veel regen en wind. Bovenstaande kaarten tonen (van links naar rechts en van boven naar beneden) de hoeveelheid regen tussen 17:00 en 18:00 uur, de luchttemperatuur om 18:00 uur en de daarbij horende windstoten (in m/s) en de gemiddelde windsnelheid en windrichting. Bron: I'm Weather.

De verschillende weermodellen zitten voor vanavond niet op één lijn. Arome (links boven) is relatief vroeg en daardoor ook het meest intens. Harmonie, ICON en WRF komen ook met stevige buien op de proppen, maar wel net iets later en per model zien we ook verschil in waar de buien precies gaan vallen. Bron: I'm Weather.

Warme lucht verdreven

De regen- en onweersbuien van vanavond verdrijven de warme lucht weer snel en morgen is het met 19 of 20 graden in de kustgebieden en maximaal 24 graden in Limburg duidelijk minder warm. Daarbij wisselen zon en wolken elkaar af en zelfs een enkele bui is niet uitgesloten. Landinwaarts kan bij een wat zwaarder exemplaar ook nog wat onweer voorkomen.

Woensdagavond, tijdens de EK-wedstrijd Nederland - Engeland is het zo goed als overal droog in Nederland. Landinwaarts staat nauwelijks wind, alleen aan zee is de zuidwestenwind nog merkbaar met op de stranden soms een windkracht 5. De thermometer geeft die avond zo'n 18 graden aan. In Dortmund valt woensdagmiddag een enkele bui, maar tijdens de wedstrijd zijn de omstandigheden ideaal voor oranje om door te stomen naar de finale van aanstaande zondag in Berlijn.

Terug bij af

Donderdag wordt echt een Hollandse zomerdag. Zon en opbollende stapelwolken wisselen elkaar af, maar slechts lokaal komt het tot een bui. Het wordt krap 20 graden aan zee en 23 graden in het oosten en zuidoosten van het land. Vrijdag trekt een actief lagedrukgebied van Frankrijk naar Duitsland. Buien, soms met onweer trekken dan ook over ons land en met een noordelijke wind blijft de temperatuur steken op slechts 16 of 17 graden.

In het weekend en ook begin volgende week zien we de temperatuur weer iets herstellen. Zelfs een dag met zomerse temperaturen is zeker niet uitgesloten, maar dat zal dan ook weer heel snel afgestraft worden door een paar regen- en onweersbuien. Zicht op stabiel zomerweer is er op dit moment dus niet.

De temperatuur gaat de komende tijd flink heen en weer. Na een warme dinsdag, volgt een tweetal dagen met vrij normale temperaturen voor begin juli. Vrijdag en zaterdag is het ronduit koel, maar daarna gaat de temperatuur toch weer omhoog. Maandag komt de operationele run zelfs met ruim 25 graden. Stabiel is het niet, de neerslagpluim laat nog regelmatig regen zien. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen