Extra modelbespreking: onzeker weekend

Extra modelbespreking: onzeker weekend

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 5 oktober 2023 14:00 uur
Laatste update: 19 oktober 2023 15:17 uur
Komend weekend komt Nederland op een scherpe grens tussen warme lucht uit het zuiden en koele lucht uit het noorden te liggen.

Afgelopen week leek het erop dat we een vrij warm weekend tegemoet zouden gaan. Inmiddels zijn de weerkaarten echter veranderd. Zeker de zaterdag belooft droog te verlopen met regelmatig zonneschijn en relatief hoge temperaturen, maar voor de zondag is de situatie veel onzekerder geworden. Koude lucht vanuit het noorden van het land nadert, terwijl warmere lucht vanuit het zuiden eveneens onze richting opkomt. Hierdoor ontstaat een scherpe grens tussen de warme en koudere luchtmassa's. Waar deze grens exact komt te liggen is nu nog de vraag. 

Temperatuur en bedekkingsgraad zaterdagmiddag volgens ons Infoplaza weermodel (bron: I'mweather.com)

Eerst nog een vrij warme zaterdag

Het weekend verloopt deels nog steeds aangenaam, met veel zon en relatief hoge temperaturen. Op zaterdag blijft de wind uit de zuidwesthoek komen en wordt nog steeds warme lucht aangevoerd. Vooral in het midden en zuiden schijnt de zon regelmatig uitbundig. De temperaturen stijgen daarbij tot maximaal 20 tot 23 graden, met de hoogste waarden ten zuiden van de grote rivieren. Op de Wadden blijft de temperatuur nog iets meer achter. 

Maar zaterdag staat er wel een matige tot vrij krachtige wind, zeker aan zee kan de wind soms flink doorstaan. Deze wind maakt het ondanks de hoge temperaturen gevoelsmatig het toch een stukje minder warm. Ook schijnt niet overal de zon uitbundig, zo trekken velden met hoge sluierbewolking over en het uiterste noorden blijft gevoelig voor wat lagere wolkenvelden. 

Temperatuur op 850 hpa vlak (~1500m hoogte) volgens GFS op zaterdagmiddag en zondagochtend (bron: I'mweather.com)

Op de grens tussen warme en koele lucht

In de nacht naar zondag nadert koudere lucht vanuit het noorden. Dit komt doordat het hogedrukgebied boven Frankrijk niet voldoende weerstand biedt tegen een ander hogedrukgebied afkomstig van Groenland. Aan de oostkant van het Groenlandhoog stroomt koudere lucht richting Nederland, terwijl het Franse hoog tegelijkertijd warme lucht in dezelfde richting duwt. Dit resulteert in een scherpe scheiding tussen warme en koele luchtmassa's. Vooral op hoogte zijn de verschillende luchtsoorten goed zichtbaar (hierboven). 

Temperatuurpluim ECMWF noordoost Nederland

Temperatuurpluim ECMWF zuidoost Nederland

Het Europees model ECMWF toont in de hoofdberekening dat de grens tussen beide luchtmassa's min of meer rondom de grote rivieren ligt. Boven deze grens waar een noordoostelijke wind waait is het beduidend frisser, meestal tussen 15 en 18 graden, en is er meer bewolking. Ten zuiden van deze grens blijft warme lucht aanhouden en kan het kwik met redelijk wat zonneschijn aanzienlijk stijgen tot wel 25 graden, wat neerkomt op een verschil van bijna 10 graden.

In de pluimverwachting hierboven zien we echter de onzekerheid met betrekking tot de exacte locatie van deze grens goed weerspiegeld. De 50 verschillende scenario's variëren in temperatuur. Toch lijkt de situatie voor het noorden van het land al meer vast te liggen dan voor het zuiden, waar de spreiding aanzienlijk is. Het is dus nog even afwachten waar de grens precies komt te liggen en hoe de zondag dus exact verloopt. 

Windrichting kansen volgens ECMWF, grote onzekerheid in de windrichting voor midden Nederland

Warmere luchtsoort 'wint' alsnog

Na het weekend lijkt warmere lucht uiteindelijk de overhand te krijgen. Volgens de meest recente gegevens draait de wind naar de zuidwesthoek op dinsdag, waardoor overal weer temperaturen van 20 graden of iets hoger mogelijk zijn. Op de langere termijn neemt, zoals gebruikelijk, de onzekerheid toe en er zijn verschillende mogelijkheden. Toch valt op dit moment de zondag op door aanzienlijke onzekerheden in het weerbeeld.

(Omslagfoto: Ria Brasser, Dishoek)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen