Modelbespreking: omslag naar buiig weertype

Modelbespreking: omslag naar buiig weertype

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 19 maart 2024 13:55 uur
Laatste update: 19 maart 2024 13:57 uur
Het is uitermate zacht voor de tijd van het jaar, maar daar komt eind deze week verandering in.

Met een zuidelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. Op veel plaatsen is het vanmiddag 15 tot 17 graden en morgenmiddag wordt het in het zuiden en zuidoosten zelfs 18 graden. Ter vergelijking: maxima van 10 tot 12 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar.


Morgen (20 maart) begint de astronomische lente. Lees hier alles over.

Temperatuurverandering door andere windrichting

In de periode woensdagavond tot donderdagochtend draait de wind van zuid, via west naar noordwest. Hierdoor wordt het merkbaar minder zacht. Vlak aan zee wordt het nog amper 10 graden, in Amsterdam blijft het kwik steken rond 13 graden en in Limburg kan het donderdagmiddag lokaal nog 16 graden worden.

Ander weertype door andere luchtsoort

Vrijdag bereikt een koufront vanuit het noordwesten ons land. Dit levert een tijd regen op. Zoals het er nu voorstaat regent het vooral in de middag en het eerste deel van de avond een tijd. 

 

Achter het koufront stroom maritiem polaire lucht uit over onze regio. De lucht boven Nederland, zeker op hoogte, is vanaf zaterdag veel kouder dan de komende dagen. Ter indicatie: op circa 1500 meter (850 hPa) is het donderdagmiddag ongeveer 7 graden en zaterdagmiddag ongeveer -4 graden. Op 5000 meter (500 hPa) zakt de temperatuur van zo’n -18 graden op donderdag naar zo’n -33 graden op zaterdag.


Temperaturen op 500 hPa op donderdagmiddag en zaterdagmiddag volgens GFS (via I'm Weather):

Felle buien met hagel en onweer

Het wordt zaterdag en zondag tijdens zonnige momenten maximaal 9 graden. Het verschil met de luchttemperatuur op het 500 hPa-niveau is dan meer dan 40 graden. Dit levert gegarandeerd felle buien op. Naast onweer is zelfs winterse neerslag, vooral hagel, mogelijk.

 

Bekijk hoe dit zit met dit soort buien in onderstaande video:


Op lange termijn fikse opstoot van warme lucht?

De lage maxima van het weekend houden we ook maandag nog, maar vanaf dinsdag zoekt de wind de zuidhoek weer op en stijgt de kans op warmer weer. Daarbij is eind volgende week grote kans op 11 tot 14 graden, maar maxima ruim boven 15 graden zijn ook mogelijk.

De ECMWF-pluimverwachting voor regio midden van dinsdagochtend.

De opstoot van warme lucht zien we ook terug in het experimentele AI-model van het ECMWF. Dit zelflerende model, dat geen ‘meteorologie’ bevat, maar de verwachting baseert op hoe het weer zich heeft geëvolueerd uit allerlei beginsituaties uit het verleden, voorziet nu maxima boven 20 graden met Pasen. Al houdt de warmte bij ons maar heel kort stand en zijn de hoogste temperaturen voor Duitsland en Oost-Europa.


Bekijk het ECMWF-AIFS-model in de widget hieronder van I’m Weather.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen