Meteorenzwerm Geminiden amper te zien door bewolking

Meteorenzwerm Geminiden amper te zien door bewolking

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 12 december 2021 10:37 uur
Laatste update: 14 december 2021 09:10 uur
Komende nacht is de verwachting dat de meteorenzwerm Geminiden voor 90 tot ruim 105 meteoren per uur zorgt. Door bewolking is er niets van te zien.

Grootste meteorenzwerm van dit jaar

Dit jaar pakken de Geminiden flink uit met 90 tot 105 meteoren per uur. Het is ook een spectaculaire meteorenzwerm om te zien, want de meteoren van de Geminiden zijn snel en vaak erg helder. Helaas gooit bewolking roet in het eten, waardoor we precies tijdens het piekmoment in ons land niks van de Geminiden kunnen zien.

De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini, beter bekend als het sterrenbeeld Tweelingen. De meteoren van deze zwerm zijn naar dit sterrenbeeld vernoemd, omdat het lijkt alsof de meteoren vanuit dit punt komen. 

Het piekmoment valt komende nacht, omstreeks 03:45 uur. Precies op dat moment trekt een zwak front over ons land wat voor veel bewolking en nu en dan wat regen zorgt. Wanneer je echt iets van de Geminiden wilt zien, dan moet je daarvoor een behoorlijk stuk reizen. De dichtsbijzijnde brede opklaringen vinden we in het midden en zuiden van Frankrijk terug.

Morgen nog een staartje in het noorden?

Dinsdag zien we in het noorden van het land misschien wat opklaringen in de avond en vroege nacht. Mogelijk zijn dan nog een paar meteoren van de Geminiden te zien. De piek van de Geminiden duurt ongeveer 21 uur, wat betekent dat de opklaringen morgenavond wellicht al te laat komen. Mocht het opklaren, dan zijn wellicht 15 tot 30 meteoren per uur te zien, maar hoe later in de avond en nacht, hoe minder het wordt.

Elders in het land houdt bewolking de overhand, dus daar zijn de Geminiden zeer waarschijnlijk nergens te zien.

Komend weekend laatste glimp van komeet Leonard

In de berekeningen voor de langere termijn is de kans op opklaringen in het weekend weer wat groter. Mogelijk is dan nog een glimp van komeet Leonard op te vangen, want vanaf 19 december zakt de komeet onder de horizon en is dan op ons deel van de wereld niet meer te zien.

Komeet Leonard is wel lastig te spotten. Als je de precieze locatie weet, dan is het met een verrekijker tijdens heldere omstandigheden goed te doen. Hoe en waar je Leonard kunt spotten, lees je in dit artikel: Komeet Leonard mogelijk zichtbaar met blote oog .

Foto omslag: Maddy, Rotterdam.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen