Teruglezen liveblog: zware storm Eunice

Teruglezen liveblog: zware storm Eunice

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 19 februari 2022 14:00 uur
Laatste update: 19 februari 2022 15:11 uur
Vrijdag 18 februari trok zware storm Eunice over Nederland en veroorzaakte forse overlast.

Eunice was al de vierde storm van 2022, Dudley was de derde. Eunice pakte een stuk zwaarder uit dan haar voorganger en werd ruim een zware storm (10 Bft). Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder. De hoogst gemeten windstoten van storm Eunice op een rij:

  • Cabauw 145 km/uur  
  • Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) 145 km/uur  
  • Hoek van Holland 141 km/uur  
  • Vlieland 138 km/uur  
  • Vlissingen 135 km/uur


Het live-blog is inmiddels gesloten. Hieronder kan je teruglezen hoe Eunice ontwikkelde en wat haar impact was.

13:00 Veel beelden van schade door heel het land

12:00 Nog nauwelijks treinen

Vanaf 12:00 is de NS mondjesmaat weer begonnen met de eerste treinen te laten rijden op verschillende plekken in het land. Echter blijven de meeste trajecten de komende uren nog platliggen. Door de storm zijn er veel bomen en ander verdwaald materiaal op het spoor gevallen. Medewerkers van ProRail zijn nog de hele dag bezig om de schade te repareren. De normale dienstregeling wordt voorlopig nog niet hervat.

11:00 Vanavond en morgenavond veel wind

Vanmiddag is er een afwisseling van wolken en zon. Later neemt vanuit het westen de bewolking toe en eind van de middag en vanavond volgt regen. Ook trekt de wind dan aan. Aan de westkust wordt de wind hard tot soms stormachtig (7 of 8 Bft) en vooral in Zeeland en Zuid-Holland is kans op zware windstoten tot circa 90 km/uur.

Morgen wordt een natte dag met veel wolken en een stevige zuidwestenwind. Overdag is de wind vrij krachtig tot hard (5 tot 7 Bft). Morgenavond trekt de wind opnieuw flink aan. Vlak aan de westkust is kans op zuidwesterstorm, 9 Bft, met windstoten tot circa 110 km/uur. Ook landinwaarts is zondagavond en in de nacht naar maandag kans op zware windstoten van 75 tot 100 km/uur.

Maximale windstoten van vrijdag 18 februari 2022.

23:30 uur Eunice zwaarste storm sinds 2018

Storm Eunice was de zwaarste storm sinds 18 januari 2018. Toen noteerde meetpunt Hoek van Holland een uurlang gemiddelde windkracht 11 met een zeer zware windstoot van 144 km/uur in Hoek van Holland. Op 28 oktober 2013 werd windkracht 11 gemeten op Vlieland met een zeer zware windstoot van 151 km/uur.

23:25 uur Storm Eunice over hoogtepunt in Nederland


Het hoogtepunt van zware storm Eunice is voorbij. Vanuit het zuiden begint de wind steeds meer te luwen. In het noorden kan de storm echter nog enkele uren aanhouden met zeer zware windstoten van 100-140 km/uur. Halverwege de nacht zullen de zeer zware windstoten ook in het noorden verdwenen zijn.Storm Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder.De hoogst gemeten windstoten van storm Eunice op een rij:
  • Cabauw 145 km/uur
  • Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) 145 km/uur
  • Hoek van Holland 141 km/uur
  • Vlieland 138 km/uur
  • Vlissingen 135 km/uur

Mogelijk komen hier begin van de nacht nog hoge waarden vanuit het noorden van het land bij. Zojuist werd in Hoogeveen al een ongekend zware windstoot van 132 km/uur gemeten. Sinds de start van de metingen in Hoogeveen (in 1990) is er niet eerder zo’n zware windstoot gemeten.

21:41 uur Verder afschalen van de waarschuwingen

Ook in Zeeland en Zuid-Holland is het weeralarm ingetrokken. Alleen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied is nog sprake van code rood.

21:00 uur Nog een live update uit de studio
20:34 uur Waarschuwingen deels ingetrokken

De waarschuwingen zijn door het KNMI deels deels afgeschaald. In Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeer is nog code rood, een weeralarm van kracht.  In Utrecht, Groningen, Drenthe is code oranje nog van kracht. elders is code geel.

Overzicht waarschuwingen

18:45 uur: om 19:00 uur een nieuwe live uitzending - stel je vragen!
17:44 uur Blijf alstublieft binnen

Code rood, code oranje een NL alert. 112 is overbelast. Het gaat echt tekeer buiten. Inmiddels zijn er al meerdere doden te betreuren door het natuurgeweld. Als het niet nodig blijf dan voorlopig binnen. Er gebeuren veel ongelukken door de zeer zware windstoten en de zeer harde wind. 

Het windveld trekt langzaam noordoostwaarts. In het zuiden van het land gaat de wind na 20 uur iets afnemen. In het noorden neemt de wind juist de komende uren nog wat toe.

17:38 uur: wind begint in het noorden flink toe te nemen, hoogtepunt in het midden en westen van het land

In het noorden van het land begint de wind nu flink toe te nemen. Het midden en westen van het land is de wind nu op haar sterkst. Windstoten boven 100 km/uur worden in vrijwel heel het land gemeten. De hoogste waarden zijn gemeten op de Houtribdijk en in Cabauw met 145 km/uur. Aan zee is sprake van zware storm en tijdelijk zeer zware storm.

Helaas zijn door het stormgeweld inmiddels drie dodelijke slachtoffers te betreuren. In alle gevallen door omgevallen bomen. Ook de komende uren is het op de weg echt uitkijken. Door zeer zware windstoten kunnen bomen zeer plots omgaan.

16:57 uur: we praten je live bij in onze uitzending
16:18 uur: dak station ADO Den Haag heeft forse schade
15:49 uur: Eunice is officieel zware storm - Windstoten tot 141 km/uur tot nu toe gemeten

Meerdere kuststations noteren inmiddels windkracht 10, zwaarste windstoot nu in Hoek van Holland met 141 km/uur

Voor het eerst sinds storm Ciara op 9 februari 2020 heeft Nederland te maken met een zware storm. Onder andere de meetpunten Vlissingen en IJmuiden noteren om 15:00 uur een uurgemiddelde van windkracht 10. Daarmee is officieel sprake van een zware storm. De zwaarste windstoot tot nu toe was 141 km/uur en werd gemeten in Hoek van Holland.

De kans is groot dat de komende uren op meer meetpunten een uurgemiddelde windkracht 10 komt te staan. Mogelijk komt het komende uren zelfs tot een uurgemiddelde van windkracht 11, een zeer zware storm. De kans daarop is het grootst in Noord-Holland en het Waddengebied.

15:02 uur: Aan zee windstoten tegen 130 km/uur

Langs de westkust worden inmiddels op de haverklap zeer zware windstoten ruim boven 100 km/uur gemeten. Op de pier bij IJmuiden is zojuist een windstoot van 130 km/uur gemeten, daar staat ook bijna windkracht 11 (zeer zware storm).

In het binnenland worden geregeld zware windstoten gemeten tussen 75 en 100 km/uur. Daar is de wind erg vlagerig. Voor weggebruikers oppassen, want de wind kan soms onverwacht hard uithalen!

14:00 uur: eerste stormkracht bij IJmuiden
13:45 uur: passage koufront op de A2 bij Zaltbommel

Een felle buienlijn trekt over Nederland en dat levert op sommige plaatsen stortregens op. Zoals zojuist op de A2 in Midden-Nederland!

13:25 uur: extreme windsnelheden in het Verenigd Koninkrijk

Enkele bijzondere windsnelheden tot nu toe aan de overkant van de Noordzee: Mumbles (UK) 141 km/uur, Isle of Portland (Eng) 141 km/uur, Chivenor 133 km/uur, Pembrey Sands (Wales) 131 km/uur en Nauw van Calais 130 km/uur. Deze windsnelheden zijn onderweg naar onze omgeving.

13:00 uur: bekijk de update van onze meteoroloog
Raymond Klaassen praat jou bij over wat er nu gaande is in Nederland en wat ons nog te wachten staat.

12:45 uur: het koufront trekt van west naar oost

Het koufront boven West-Nederland

Op de radarbeelden is nu een scherpe neerslaglijn zichtbaar. Dit is het koufront. Het front trekt van west naar oost en gaat gepaard met de eerste zware windstoten. Van Zeeland tot in Noord-Holland zijn al windstoten gemeten van dicht bij de 100 km/u. Ook dieper landinwaarts verwachten we windstoten van dit kaliber, mogelijk oplopend tot 110 km/u. 

Na de passage van het koufront neemt de wind gestaag toe en zullen we spoedig de stormwind langs de westkust hebben.

12:00 uur: stormschade in Engeland en Wales

10:55 uur: fraaie 'krul' boven de UK

Storm Eunice op de satelliet voor de kust van Wales!

10:10 uur: code rood voor meerdere provincies - Weeralarm

Het KNMI heeft de waarschuwingen verder aangescherpt in verband met de zeer zware windstoten. Voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland het Waddengebied en het IJsselmeergebied is nu een weeralarm van kracht, code rood.

De waarschuwingen 

09:00 uur: laatste inzichten

Het is nog rustig, maar storm Eunice is in aantocht. Vanmiddag en vanavond wordt het zeer onstuimig in Nederland. In onze ochtendvideo de laatste inzichten. 

22:00 uur: pauze tot vrijdagochtend

In de nacht voorzien we geen problemen. Morgenochtend gaan we verder met het live blog.

21:20 uur: Eunice goed zichtbaar op satellietbeelden

De kern van Eunice ontwikkelt nu ten westen van het zuiden van Ierland. Dit is heel mooi te volgen via deze link:

Satellietbeelden Weerplaza

18:40 uur: morgen vanaf 14:00 uur geen treinen, vóór 14:00 uur minder treinen

Spoorbeheerder ProRail en de NS geven aan dat het treinverkeer vanaf 14:00 uur stil zal liggen. Tot 14:00 uur rijden er (van de NS) minder treinen.

16:45 uur: berekening Harmonie-model fors voor West-Nederland

Eind van de middag kans op windkracht 11 en windstoten die de 140 km/uur aantikken:

15:45 uur: de laatste inzichten in detail

Meteoroloog Roosmarijn Knol, bespreekt de laatste weersverwachting in een uitgebreide weervideo. 

15:00 uur: zware storm Eunice

Code oranje in het westen vanaf 14:00 uur. In Oost-Nederland vanaf 16:00 uur.

Code oranje vanaf vrijdagmiddag.

14:25 uur: start liveblog, code oranje morgen vanaf 14:00 uur
Er geldt code oranje voor de zeer zware windstoten voor heel Nederland, behalve Limburg. Voor de westelijke kustprovincies inclusief Friesland en de Wadden vanaf 14:00 uur, in Oost-Nederland vanaf 16:00 uur. Ertussen vanaf 15:00 uur.

Bekijk in onderstaande VR video wat de impact van storm kan zijn:

Uitgebreide verwachting

Morgenochtend is het bewolkt en op veel plaatsen valt enige tijd regen. De zuidwestenwind neemt daarbij geleidelijk in kracht toe. Aan het eind van de ochtend staat boven land een (vrij) krachtige zuidwestenwind (5 of 6 Bft), langs de kust waait het dan op veel plaatsen stormachtig, 8 Bft. De windstoten liggen dan tussen 75 km/uur boven land en circa 100 km/uur aan zee.

In de eerste middaguren trekt een koufront van west naar oost over ons land. Vlak achter het koufront wordt het droog met geregeld zon en neemt de wind snel in kracht toe. Langs de kust is vanaf circa 13:00 uur op veel plaatsen sprake van zuidwesterstorm, 9 Bft. Tussen 13:00 en 16:00 uur blijft de wind geleidelijk toenemen. Tijdens het hoogtepunt tussen 16:00 en 19:00 staat langs de westkust en rond het IJsselmeer zware storm, 10 Bft, met pal aan zee windstoten tussen 120 en 130 km/uur. In de kustprovincies waait het stormachtig of is sprake van storm, 8 of 9 Bft, met windstoten tussen 100 en 120 km/uur. Dieper landinwaarts is geen sprake van storm, maar kunnen windstoten wel 90 tot 110 km/uur halen.

In de namiddag en avond trekt stormdepressie Eunic ten noorden van ons land oostwaarts richting het noorden van Denemarken. De wind draait dan naar het westen. Langs de (zuid)westkust en in het zuiden neemt de wind dan wat in kracht af, de noordelijke provincies beleven juist dan het hoogtepunt. Langs de noordkust is dan enige tijd sprake van zware tot zeer zware storm, 10 of 11 Bft, met windstoten pal aan zee tussen 130 en 140 km/uur. In Friesland, Groningen, de kop van Overijssel en delen van Drenthe is sprake van storm, 9 Bft, met windstoten tot 120 km/uur. Vanaf circa 22:00 uur begint vanuit het westen ook in het noorden de wind geleidelijk af te nemen.

Voor de vooruitzichten vanaf zaterdag lees je ons uitgebreide weerbericht. 

Omslagfoto: Anne-Marie van Iersel

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen