Storm Ciara over Nederland

Overlast dankzij zeer zware windstoten

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Storm Ciara over Nederland

Storm Ciara over Nederland

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 9 februari 2020 08:59 uur
Laatste update: 9 februari 2020 21:34 uur
Laatste update: 22:30 uur. We beëindigen vanaf nu de live-blog. Alleen voor Brabant en Limburg is nog korte tijd een weercode oranje actief. Na middernacht zal ook daar worden afgeschaald.

Hoogste windkracht en maximum windstoten vandaag tot nu toe



22:30 uur: Alleen nog korte tijd code oranje voor Brabant en Limburg

Het afschalen gaat gestaag verder. Alleen voor de provincies Brabant en Limburg geldt nog een code oranje. Elders in het land bevindt de wind zich inmiddels (ruim) onder de waarschuwingsgrens voor deze code. Overigens blijft het nog wel stevig waaien; echt rustig is het niet meteen. In het zuiden valt ook nog veel regen uit felle buien. Met het wegtrekken van deze buien de komende uren, zullen ook de zeer zware windstoten tot het verleden behoren.

22:00 uur: KNMI schaalt langzaam af.

Code oranje wordt ingetrokken voor de noordelijke provincies. In het midden en zuiden houden we oranje nog even vol. Als de felle buienlijn daar is weggetrokken is het ook hier over met de waarschuwing.

21:45 uur: Ciara laat ook veel water achter

Niet alleen wat wind betreft laat Ciara zich gelden, ook met betrekking tot regen staat ze haar mannetje. Op sommige plaatsen in ons land staat de teller al ruim boven de 20mm en de kraan gaat nog niet dicht.

21:00 uur: Koufront trekt gestaag verder zuidoostwaarts

Het koufront waarop nog gemene windstoten kunnen voorkomen trekt gestaag zuidoostwaarts. Het is inmiddels gevorderd tot de lijn Hoek van Holland - Delfzijl. De komende uren verplaatsen zowel het front, als de zware tot zeer zware windstoten zich naar het zuidoosten van het land. Daarbij kan de wind uitschieten tot tussen 100 en 120 km/uur. Na het front wordt het rustiger met de wind, al blijft de wind sowieso stevig doorwaaien.

19:45 uur: Ook dieper landinwaarts zijn bomen een makkelijke prooi voor Ciara

19:15 uur: Koufront passeert de Waddeneilanden

Vanaf 18:30 passeerde het koufront Terschelling. Dat kun je in dit geval heel goed zien aan de temperatuur val. Om 18:30 was het nog 9 graden en 20 minuten later nog maar 4. Bovendien zien we in die tijd de wind draaien van zuidzuidwest naar west zuidwest. Ook zo'n wind-draaiing is typisch iets dat hoort bij de passage van een front.

19:00 uur Terschelling, Groningen

18:40 uur Passage koufront

Het onstuimige weer houdt aan totdat het koufront is gepasseerd. Tijdens de passage kan de wind nog even pieken, maar daarna neemt hij langzaam af. We hebben een timing gemaakt van het moment waarop het front passeert. Zoals je op het kaartje ziet, hebben we in een groot deel van het land nog geruime tijd met veel wind te maken.

Vanwege de avond en dus de (lichte) daling van de temperatuur zullen de zwaarste windstoten wel geleidelijk in aantal afnemen, maar ze blijven dus nog lange tijd mogelijk.

18:20 uur: Zware buienlijn nadert de kust

Op de radarbeelden zien we inmiddels een zware buienlijn de kust van noordwest Nederland naderen. Dat is het koufront wat bij de storm hoort en op dit front zitten waarschijnlijk de zwaarste windstoten.

18:00 uur: Extreme metingen voor onze kust

Op het koufront worden forse windstoten gemeten boven de Noordzee, net ten westen van onze kust. Meldingen van 130 tot 140 km/u. Het venijn van storm Ciara zit duidelijk in de staart. We houden het front dus goed in de gaten.

17:35 uur: Maaltijd besteld, misschien komt ie niet meer

Via de NOS komt het bericht binnen dat Thuisbezorgd heeft besloten om de eigen medewerkers voorlopig niet meer op pad te sturen. Ook bezorgdienst Deliveroo stopt vanaf 17.30 uur met bezorgen in Den Haag, Rotterdam, Leiden en Haarlem. Ze vinden het niet verantwoord om hun personeel door de storm te laten rijden. Of de bezorging later vanavond opnieuw wordt opgestart is nog niet bekend. Restaurants met hun eigen bezorgers maken deze keuze zelf.

17:25 uur: Heftige beelden vanaf de Noordzee

17:20 uur: Meer problemen

16:50 uur: Forse schade Emmeloord, IJmuiden en Schagen

16:45 uur: Gevolgen in beeld

Vanuit steeds meer hoeken van het land worden gevolgen van storm "Ciara" gemeld. Soms gaat het nog net goed, zoals hier in Alphen aan de Rijn, maar voor hoe lang?

Omgevallen bomen zorgen voor de meeste problemen, zowel voor het wegverkeer, als ook op het spoor. Tussen Eindhoven en Helmond is een trein tegen een omgevallen boom gereden. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond.

16:35 uur Situatie op de weg wordt lastig

Mocht je nog op pad willen gaan, realiseer je dan dat de situatie op de weg niet al te best is. De rukwinden veroorzaken moeilijke rijcondities en meerdere wegen zijn afgesloten. Kijk op verkeerplaza.nl voor de laatste meldingen.

16:15 uur Gebied met zwaarste windstoten trekt nu het land in

Het hoogtepunt van de storm nadert nu het gebied met de zwaarste windstoten zich vanuit het noordwesten en westen uitbreidt over het land. Het gebied is met de radarbeelden te volgen want daarop is de voor- en achterbegrenzing goed zichtbaar. Pas tussen 23 en 2 uur passeert de achterste lijn Limburg.

Het gebied met de zwaarste windstoten bevindt zich tussen de twee lijnen en trekt naar het oosten tot zuidoosten. 

15:50 uur: Storm Ciara heet in Duitsland Sabine

Een beetje verwarrend is het natuurlijk wel. Kennelijk zijn we het in Europa nog lang niet overal over een. Zo wordt ook een andere naam gebruikt voor de storm die bij ons en op de Britse Eilanden "Ciara" heet. De Duitser noemen haar "Sabine". En lees de tweet van Jeroen Wollaars; De Duitsers gaan er nog commercieel mee om ook....

15:00 uur: NK Tegenwindfietsen vroegtijdig gestopt

foto: Omroep Zeeland

Het NK Tegenwindfietsen op de stormvloedkering van de Oosterschelde is vroegtijdig afgebroken, meldt Omroep Zeeland. Voor vrachtwagens werd het te gevaarlijk om over de stormvloedkering te rijden. De vrachtwagens zijn nodig voor het vervoer van de fietsen van de deelnemers van de finish naar de start.

14:30 uur: Hoogtepunt van de storm begint nu

Al enige uren waait het stevig in ons land, maar het echte hoogtepunt begint nu. Vanuit het westen trekt een warmtefront oostwaarts over ons land. In de nog zachtere lucht is de wind sterker, omdat deze zachte lucht ook onstabiel van opbouw is. De komende uren neemt vanuit het westen de wind verder toe naar uiteindelijk de hoogste windsnelheden in de namiddag en vroege avond.

Nadat het warmtefront de Wadden passeerde nam op Vlieland de wind toe naar 11 Bft met windstoten rond 130 km/uur. De windtoename achter het warmtefront zal op meer plaatsen goed te merken zijn de komende uren.

14:10 uur: Ruig landen op London Heathrow

Vliegtuigen op het Londense vliegveld Heathrow hebben dankzij storm Ciara de grootse moeite om te landen. Diverse vliegtuigen hebben al tweemaal een doorstart gemaakt, andere vliegtuigen zijn uitgeweken naar andere vliegvelden.

Het ruige landen van de vliegtuigen kan via een live stream worden bekeken.

13:45 uur: Ciara officieel zware storm

Tussen 12:00 en 13:00 was de gemiddelde windkracht 10 Bft op Vlieland. Daarmee is storm Ciara nu officieel een zware storm in ons land. De laatste keer dat we zware storm in Nederland hadden, was op 18 januari 2018, toen op meerdere plaatsen langs de westkust zelfs sprake was van een zeer zware storm.

De zware storm houdt tot in de avonduren aan. Pas wanneer het koufront is gepasseerd, neemt de wind weer wat in kracht af. Rustig wordt het niet, het blijft onstuimig.

13:40 uur: Delen van Terschelling zonder water door omgevallen boom

Op Terschelling is een grote boom omgevallen door de wind. De wortels van de boom hebben de onderliggende waterleiding kapot getrokken, waardoor een deel van Terschelling nu zonder leidingwater is komen te zitten.

13:15 uur: Code oranje nu al van kracht op de Wadden en in Noord-Holland

Volgens eerdere berichtgeving zou code oranje vanaf 16:00 uur van kracht gaan in het noordwesten van het land. Vanwege de gemeten hoge windsnelheden, is door het KNMI besloten in Noord-Holland en op de Wadden code oranje nu al van kracht te laten gaan. De komende uren volgen ook de andere provincies in ons land.

Voor de meest recente weerwaarschuwing, check onze waarschuwingspagina.

12:30 uur: Texel zware storm, windstoten 120+ km/uur

De wind neemt steeds verder in kracht toe. Op dit moment zijn Texel en Vlieland koploper met beide ruim 10Bft en windstoten tegen 130 km/uur! Ook de meldingen wat betreft stormschade komen alsmaar vaker binnen. Het hoogtepunt van de storm zal weldra beginnen en duren tot in de tweede helft van de avond.

Op Texel is windkracht 10 gemeten, oftewel zware storm. Wanneer dit een uur aanhoudt, wordt officieel gesproken van zware storm in ons land. Wanneer het zo ver is, is het voor het eerst sinds 18 januari 2018.

Op Texel zijn tot nu toe ook de hoogste windsnelheden gemeten. De maximale windstoot tot nu toe is 121 km/uur. De komende uren zullen windstoten van dit kaliber vaker gaan voorkomen.

12:15 uur: Orkaankracht op de Noordzee

Gemiddelde windsnelheid van 126 km/uur, ruim 12 Bft dus!

Op een boorplatform in de Noordzee is op 28 meter boven zeeniveau een 10-minuutgemiddelde windsnelheid van maar liefst 126 km/uur gemeten, oftewel windkracht 12! Vanaf windkracht 12 wordt gesproken van orkaankracht, voor 9 t/m 11 Bft zijn dat storm, zware storm en zeer zware storm.

Op het bewuste boorplatform zijn tijdens deze periode windstoten gemeten van meer dan 150 km/uur! Op andere platformen op de Noordzee zijn windstoten gemeten tussen 130 en 140 km/uur, dichter bij de kust 110-120 km/uur.

12:10 uur: Houtribdijk (N307) gesloten voor vrachtwagens en voertuigen met aanhangers

De Houtribdijk (N307) tussen Lelystad en Enkhuizen is tot nader order gesloten voor vrachtverkeer en voertuigen met aanhangers. Waarschijnlijk gaat de weg pas vanavond laat weer open voor al het verkeer. 

Het afsluiten van de Houtribdijk voor vrachtverkeer en voertuigen met aanhangers gebeurt vaker tijdens onstuimig weer. 

11:45 uur: Koufront boven Britse Eilanden

De markante buienlijn boven de Britse Eilanden is het koufront dat vanavond over ons land trekt.

Voor veel plaatsen in ons land zal de koufrontpassage vanavond het hoogtepunt van de storm zijn. Dit koufront ligt momenteel boven de Britse Eilanden en trekt met een rap tempo richting onze omgeving. Het koufront is goed herkenbaar aan een strakke aaneengesloten lijn van buien. In West-Wales zijn tijdens de koufrontpassage windstoten gemeten van ruim 150 km/uur!

Onderweg naar ons land krijgt dit koufront steeds meer structuur. Omdat de lucht voor pittige buien steeds gunstiger wordt, wordt ook het gevaar voor zeer zware windstoten steeds groter. Deze buienlijn zal vanavond zorgen voor windstoten tot lokaal 140 km/uur in de kustregio's tot 120 km/uur elders in het binnenland.

11:20 uur: Wat te doen bij stormschade?

Vandaag komt ongetwijfeld stormschade voor. Uiteraard moet je altijd handelen naar eigen veiligheid. Soms is het noodzakelijk om hulpnummer 112 te bellen, maar niet altijd. Dit plaatje geeft een mooi overzicht wanneer welke instantie gebeld kan of moet worden.

11:10 uur: Noordzee zware storm

Op steeds meer plaatsen langs onze kust bereikt de wind stormkracht. Boven de Noordzee is inmiddels sprake van zware storm, 10 Bft. Wanneer aan de kust een uur lang zware storm wordt gemeten, is dat voor het eerst sinds 18 januari 2018. 

De storm is inmiddels officieel. Hier hebben we een apart artikel aan gewijd.

10:40 uur: Records voor de luchtvaart?

Vliegtuigen vanaf New York naar Londen vliegen met enorme snelheden dankzij een zeer sterke straalstroom. Sommige vliegtuigen zijn in nog geen vijf uur vanaf New York JFK naar London Heatrow gevlogen, dat is dicht bij recordwaarden voor de commerciële luchtvaart met vliegtuigen van het type Boeing 747-400.

De straalstroom die deze extreme meewind veroorzaakt, is ook de grote motor van storm Ciara, waar we vandaag mee te maken hebben.

10:20 uur: Windstoten rond 180 km/uur in Schotland

Hoogste windstoten in de afgelopen 24 uur. Bron: Meteociel.fr.

De kern van storm Ciara trekt momenteel oostwaarts over het noorden van Schotland. Daardoor worden in de Schotse bergen momenteel de hoogste windsnelheden gemeten. Lokaal is een windstoot gemeten van bijna 180 km/uur! 

Eerder vandaag zijn in Engeland en Wales al windstoten gemeten van lokaal meer dan 140 km/uur. Ook op de Noordzee kwam het al tot windstoten ruim boven 120 km/uur. Dat belooft nog wat voor ons land!

10:10 uur: De eerste zeer zware windstoten

De eerste zeer zware windstoten zijn een feit. Op Texel kwamen rond 09:40 de windstoten voor het eerst boven 100 km/uur uit. De komende uren zullen op meer plaatsen zeer zware windstoten worden gemeten, vooral in de kustprovincies. 

09:55 uur: Stormkracht op de Wadden

De wind begint overal sterk toe te nemen. Op de Wadden tipt de wind al aan stormkracht, windkracht 9. Zodra de uurgemiddelde windsnelheid in een héél uurvak windkracht 9 bedraagt, is er officieel sprake van storm. Bij windkracht 10 wordt gesproken over zware storm, waar mogelijk later vandaag sprake van zal zijn.

De komende uren liggen de windstoten boven land tussen 75 en 90 km/uur, aan zee tot 110 km/uur. Later vanmiddag en in de avond, tijdens het hoogtepunt van de storm, kunnen de windstoten uitkomen op 90 tot 120 km/uur boven land en plaatselijk zelfs 140 km/uur in de kustregio's!

Live-blog storm Ciara

Overzicht van de verwachte windstoten vandaag.

Vandaag krijgen we te maken met storm Ciara. De storm zelf trekt via Schotland naar het zuiden van Noorwegen. Ver weg van ons land zal je denken, maar het bijbehorend windveld is zo groot dat ook wij ermee te maken krijgen. In dit Live blog houden we je op de hoogte van alle actuele informatie over storm Ciara.

Benieuwd naar het verloop van de storm vandaag? Check dan het tijdschema dat we gisteren hebben geplaatst. Vanwege de storm heeft het KNMI gisteren al code oranje uitgegeven. De weerwaarschuwing voor extreem weer gaat vanaf 16:00 uur in en blijft tot ten minste 22:00 uur vanavond van kracht. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen