Code oranje ingetrokken
Het KNMI heeft zojuist code oranje voor de windstoten ingetrokken. Er komen lokaal nog wel zware windstoten voor van net iets meer dan 75km/uur, maar de komende uren zullen ook deze windstoten verdwijnen. Het is een mooi moment om met de live-blog te stoppen. Middels de website en via socialmedia houden we u/jullie natuurlijk op de hoogte van het actuele weer en de verwachtingen.
De afgelopen paar uur is de wind al langzaam aan het afnemen en het lijkt er op dat we inmiddels "storm-vrij" zijn. De wind blijft voorlopig nog wel stormachtig en vlagerig, dus helemaal safe zijn we nog niet. Maar geen storm meer dus.
#Uniek: Al onze vijf grote stormvloedkeringen sluiten vandaag! Dat is nog nooit eerder voorgekomen. De #Maeslantkering en de #Hartelkering zijn de laatste twee keringen die vanwege de storm en de verhoogde waterstanden dicht gaan. pic.twitter.com/jig5fzCU8K
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) January 3, 2018
Het heeft er alle schijn van dat de storm langzaam maar zeker over z'n hoogtepunt heen komt. We zien el enige tijd geen windkracht 10 meer in de waarnemingen, maar nog wel duidelijke 9Bft's. De actuele windstoten komen nu nog met moeite aan 100km/uur en daarmee is deze tussenstand mogelijk ook de eindstand.
Vlieland heeft een tijd lang de meeste wind in ons land gehad, maar vertoont nu enige afname. Er staat geen windkracht 10 meer, maar het stormt nog wel. Net als bij IJmuiden en op de Texelhorst staat er nog een dikke storm, kracht 9.
Zware #storm en stuifzand op het strand bij IJmuiden! @weeronline @OnlineweatherNL @janvissersweer @helgavanleur @Ramonoost @MeteoGroupWeer @KNMI pic.twitter.com/xKFqJdTywE
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) January 3, 2018
Op Vlieland waait het inmiddels een uur lang met 10Bft. Dat betekent dat we nu officieel kunnen spreken van een zware storm. Tegelijkertijd zien we de windsnelheden op de Noordzee voorzichtig iets afnemen. Dat houdt in dat we nu het maximum in het noordwesten van het land wel bereikt hebben. Maar de waarschuwingen blijven voorlopig van kracht, temeer daar de wind verder naar het oosten nog wel wat kan toenemen.
De #N302 Dijk Enkuizen-Lelystad is in voor álle verkeer in beide richtingen dicht vanwege de storm.
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) January 3, 2018
De Oosterscheldekering gaat dicht wegens de hoge waterstand https://t.co/0hybiesqNy
— Omroep Zeeland (@omroepzeeland) January 3, 2018
De molens in houten gaan in de vaanstand. Net nog 100%, nu 2 van de 5 exemplaren er uit. pic.twitter.com/IUqfHm29Gu
— Marco Verhoef (@marcopverhoef) January 3, 2018
Ook dieper landinwaarts zwelt de wind aan. Windmolens hebben een bepaalde limiet en als de wind daar boven komt, schakelen ze automatisch "uit". De molens komen dan in de zogeheten vaanstand te staan, waardoor de rotorbladen niet meer rondgepompt worden door de wind en de molens dus stil komen te staan. Met ons kantoor in Houten hebben we zicht op de molens van Eneco bij Nieuwegein en via een app is actueel te volgen wat de status is van deze molens. Een kwartier geleden draaide ze nog op 100%. Even later gingen 2 van de 5 molens naar de vaanstand en zojuist draaide het project weer op volle kracht. Als we de app bekijken, dan is de conclusie dat als er 9Bft wordt gemeten op as-hoogte (105 meter in het geval van deze molens), dat dan de veiligheidsmaatregelen van kracht worden.
In het afgelopen half uur zien we op steeds meer plaatsen de windstoten boven de 100km/uur uit komen. De westelijke Wadden doen mee en in zuidelijke richting zien we tot en met IJmuiden deze zweer zware windstoten. Voor deze regio beginnen we de piek te naderen. Ook andere plaatsen in vooral het noorden van het land zullen de wind de komen de uren ook zien toenemen. Maar ook dieper het binnenland in blijft de wind een gevaarlijke factor.
Maeslantkering om 14.10 uur dicht https://t.co/bdyhD4pqfh
— RTV Rijnmond (@RTV_Rijnmond) January 3, 2018
#Storm #Terschelling de veerboot Tiger heeft hulp nodig bij vertrek Terschelling, WZW 9 Bft, dat wordt een stuitterig ritje naar Harlingen !! pic.twitter.com/7ImbJiDnFc
— Sytse Schoustra (@SytseSchoustra) January 3, 2018
Het KNMI heeft zojuist code oranje uitgegeven voor de wind. In het noordwesten van het land geldt vanaf 11 uur een waarschuwing voor 100-120 km/uur en aan zee mogelijk 130 km/uur. De waarschuwing loopt tot 3 uur vanmiddag.
Lange de kust heeft de wind inmiddels stormkracht 9 bereikt. De stations Vlieland en IJmuiden melden deze windsnelheden. De windstoten komen al in de buurt van 100km/uur. Op de Noordzee staat al een volle windkracht 10.
Nadat de dijk Lelystad - Enkhuizen al werd afgesloten voor vracht verkeer en auto's met aanhanger, wordt deze beperking nu ook opgelegd voor de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering.
Zowel de Oosterscheldekering (#N57) als de Zeelandbrug (#N256) en de dijk Enkhuizen - Lelystad (#N302) zijn gesloten voor alle verkeer met aanhanger. #storm #hoogwater pic.twitter.com/EfCFjDteDs
— VID (@vid) January 3, 2018
De Dijk Enkhuizen - Lelystad #N302 is afgesloten voor vrachtwagens en auto's met aanhanger vanwege de harde wind.
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) January 3, 2018
Op dit moment schiet de wind vooral uit bij enkele buien. Deze liggen nu over het oosten van het land en trekken in vliegende vaart naar Duitsland. Maar het stormveld van de depressie nadert wel en daarop zien we in het noordwesten de wind weer toenemen. Vlieland kwam om half 7 nog aan 6 Bft, inmiddels waait het er al weer stormachtig, met kracht 8.
Boom op een auto gevallen. #Alblasserdam #storm pic.twitter.com/5miQr0ywr5
— Peter Stam (@peterstam) January 3, 2018
In de nacht is al een koufront gepasseerd en dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Rond 3 uur pakte Vlissingen de eerste klappers. Daar noteerden we een windstoot van 141 km/uur en kwam een 10-minuten-gemiddelde wind aan kracht 11. Dat is een zeer zware storm. Toch zal dit niet de boeken in gaan, omdat dit gemiddelde daarvoor een uur lang gehaald moet worden. Op zich maken we zo'n windstoot al niet vaak mee, maar de stoten die we net ten zuiden van Utrecht zagen zijn helemaal uitzonderlijk. Even voor 4 uur vannacht noteerde Herwijnen 122 km/uur en Cabauw 117 km/uur.
Na de passage van het koufront werd het even wat rustiger, maar daarmee is het gevaar niet geweken!
De tweede windpiek bereiken we aan het eind van de ochtend, grofweg tussen 9 en 17 uur. De wind wordt dan veroorzaakt door een stormdepressie, waardoor de sterke wind veel langer aanhoudt. De wind neemt in de loop van de ochtend toe, blijft daarna 2 tot 4 uur fors doorstaan, waarna de wind weer langzaam afneemt.
De wind bereikt rond 09:00 uur aan de westkust mogelijk al stormkracht, 9 Bft. Tussen 11:00 en 13:00 uur krijgt het noordwestelijk kustgebied en de noordkust, inclusief het westelijk deel van Friesland, te maken met de hoogste windsnelheden: mogelijk enige tijd zware westerstorm, 10 Bft, met windstoten tot 120 km/uur. Op de Waddeneilanden kan een enkele rukwind nog zwaarder zijn.
Vanaf ongeveer 12:00 uur begint de wind langs de west- en noordwestkust weer af te nemen naar stormachtig, 8 Bft. Windstoten rond 90 km/uur blijven nog wel mogelijk. Rond 13:00 uur neemt de wind in het noordwestelijk kustgebied af en rond 15:00 uur zal er vrijwel nergens meer sprake zijn van storm (9 Bft). Rond 17:00 worden ook windstoten van 100 km/uur of hoger niet meer gehaald.
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.