Kouderecord 6 oktober

Koude zondag stopt niet de opwarming van het klimaat.

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Kouderecord 6 oktober

Kouderecord 6 oktober

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 7 oktober 2019 05:26 uur
Laatste update: 7 oktober 2019 11:07 uur
Het was een natte, kille dag zondag 6 oktober. Zo kil zelfs dat het in De Bilt niet warmer werd dan 9,6 graden! Een heus dagrecord want op 6 oktober is het nog nooit zo koud geweest op het hoofdstation sinds de metingen. Het oude record was uit 1936. Het werd toen 10,1 graden.

Einde opwarming van het klimaat?

De lage maxima van gisteren. De 9,6 graden in De Bilt was zelfs een kouderecord.

Na elk kouderecord weet je het wel. Dan komen de reacties los: 'Wat nou opwarming van het klimaat?' of 'Haha zie je nou wel de aarde warmt helemaal niet op, maar koelt af..'. Ook zo een mooie: 'Global warming my ass.'  Natuurlijk zijn er ook nog veel heftigere reacties die ik hier maar niet opschrijf. 

Het blijft opvallend hoe heftig mensen kunnen reageren op materie die misschien niet helemaal begrepen wordt. Dat is jammer want een fatsoenlijke vraag leidt meestal tot een fatsoenlijk antwoord en verheldering. Want echt, in een opwarmend klimaat kunnen kouderecords gebroken worden. Het verschil zit in hem in weer en klimaat.

Weer en klimaat

Het weer beleven we van dag tot dag. Meteorologen zijn met het weer bezig. Klimaat is het gemiddelde weer over een lange periode. Klimatologen zijn met klimaat bezig. Als het klimaat verandert, verandert gemiddeld genomen ook het weer, maar er blijven altijd uitschieters, naar boven en naar beneden.

Klimaatverandering is een trend

De opwarming van het klimaat is een geleidelijk proces (die volgens de laatste gegevens wel steeds sneller verloopt). Als we naar willekeurige data kijken over een lange periode dan zien we een lijn met pieken en dalen (markante punten). Als we specifiek naar temperaturen kijken dan zien we de laatste decennia meer pieken dan dalen. Wanneer we in deze data een trendlijn tekenen dan gaat die omhoog. Gemiddeld genomen wordt het dus warmer, ook al is er soms een kouderecord. Ter vergelijking, voor het kouderecord van gisteren hebben we ruim 35 warmterecords gehad.

De afwijking van de globale temperatuur per jaar (de zwarte markant punten). In rood een trendlijn.

Klimaat moet je niet van dag tot dag bekijken

Het is dus erg lastig om met gezond verstand de opwarming van de aarde te ontkennen als je naar alle cijfers kijkt over een langere periode. Als je het weer per dag beschouwd wordt het makkelijker, maar dan ben je wel verkeerd bezig. Op een dag als gisteren (6 oktober) kan je prima zeggen: 'Het is een koude dag', maar je kan niet zeggen: 'Het klimaat is gestopt met opwarmen'.

Als meteoroloog word ik natuurlijk vaak in dit soort discussies betrokken. Ik probeer het dan wel eens op een andere manier uit te leggen. Stel u heeft een zoon of een dochter die op school altijd goede cijfers haalt. 'Mijn kind is een goede leerling', zegt u dan. Maar dan komt de zoon of dochter thuis met een 3 voor Duits. Dat kan een keer gebeuren, misschien is er iets voorgevallen waardoor de concentratie tijdens de toets niet volledig was. Maar is uw kind dan direct een slechte leerling? Nee toch, het was een slechte dag.

Weather is your mood, climate is your personality
Marshall Shepherd, Atmospheric Sciences Professor

In ons vakgebied gebruiken ook wel de volgende beeldspraak: Het weer is je humeur, het klimaat is je persoonlijkheid.  Een voorbeeld: je bent een opgeruimd mens en staat vrolijk in het leven. Op een ochtend kom je bij je auto die in het parkeervak blijkt te zijn aangereden en flink in de prak ligt. Geen briefje onder de ruitenwisser met sorry of een telefoonnummer, helemaal niets. Geloof me, voor de meeste mensen is dit een behoorlijke aanslag op het humeur en misschien heb je er wel een paar dagen last van. Maar verandert dit ook je persoonlijkheid? Nee toch? En zo is het ook met een kouderecord dat af en toe gebroken wordt. Het verandert niets aan de opwarming van het klimaat die momenteel gaande is.

Deze winter sneeuw en ijs

De kans is groot dat er deze winter weer een paar dagen met sneeuw voorbij gaan komen en ongetwijfeld gaat het ook wel vriezen. Misschien kunnen we weer op natuurijs schaatsen. Winters weer blijft zeer goed mogelijk in de winter, maar bedenk wel dat het geen teken is dat de aarde stopt met opwarmen. Het weer zal altijd pieken en dalen kennen. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen