Koud en zonnig slot van de meteorologische winter

Koud en zonnig slot van de meteorologische winter

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 18 februari 2018 14:59 uur
Laatste update: 18 februari 2018 15:59 uur
Na een zeer sombere december en januari laat februari zich van een zonnige kant zien. Ook de komende periode is de kans op zonneschijn groot. Daarbij wordt het mogelijk koud, vooral 's nachts kan de temperatuur flink duiken!

Veel zon na zeer sombere periode

In 26 jaar verliepen december en januari samen niet zo somber als de afgelopen twee wintermaanden. In totaal scheen de zon zo'n 71 uur. De laatste keer dat het in deze periode somberder was, was in december 1989 en januari 1990. Toen scheen de zon een krappe 65 uur. Wat zonneschijn betreft maakt februari tot nu toe veel goed. 

Normaal schijnt in februari de zon ongeveer 83 uur. Na 18 dagen in deze derde en laatste wintermaand hebben we al ongeveer 88 uren zon te pakken. De komende periode komen daar nog de nodige uren bij. Een notering in de top 10 van zonnigste februarimaanden lijkt er in elk geval wel in te zitten op basis van de meest recente berekeningen. Als alles meezit, komen we misschien zelfs in de buurt van de top 3, al lijkt dat nét te hoog gegrepen.

Maandag grijs, maar daarna wordt het langzaam beter!

Morgen gaan we helaas nog niet veel van die zon zien als een zwakke storing over ons land komt te liggen. Het is veelal bewolkt en vooral in het westen valt later soms lichte regen of motregen. Vanaf dinsdag wordt het geleidelijk beter met een langere periode met droog weer en steeds vaker ruimte voor de zon!

Kouder weer op komst

In een groot deel van deze winter hebben we thermisch gezien (ruim) boven onze stand geleefd. Het was vaak zeer zacht met temperaturen regelmatig in de dubbele cijfers. Onlangs hadden we een koudere periode en opnieuw lijkt het kouder te worden richting het einde van deze maand. Normaal is het in deze tijd van het jaar 's nachts iets boven nul en overdag 6 of 7 graden. Daar gaan we de komende periode vooral 's nachts ruim onder zitten!

Vanaf dinsdagmiddag begint de wind naar het oosten tot noordoosten te draaien door een hogedrukgebied die zich positioneert boven Noord-Europa. Met die noordoostelijke stroming wordt droge continentale lucht aangevoerd die van oorsprong koud is. Vanaf woensdag duikt het kwik elke nacht onder het vriespunt. De eerste nachten vriest het veelal licht, lokaal al matig met -3 tot -6 graden. Later in de week en misschien begin volgende week dat het vooral 's nachts nog iets kouder wordt. Die kans houden we voorlopig maar op zo'n 15 tot 20%. 

Koude nachten en overdag ruim boven nul: een open weertype met regelmatig zon!

De droge lucht die wordt aangevoerd, heeft de eigenschap om in de nacht snel af te kunnen koelen tot onder het vriespunt. Met de steeds sterker wordende zon warmt droge lucht ook vrij snel weer op. We gaan dus grote verschillen tussen dag en nacht zien. Overdag vriest het dus niet, maar komt het kwik met 2 tot 5 graden steeds ruim boven het vriespunt uit. En zoals je de afgelopen dagen vast hebt gemerkt: uit de wind en in de zon voelt het gewoon lenteachtig aan! Dus hou je niet zo van het koude weer, zoek een zonnig en windstil plekje op!

Schaats aan de voet of aan de wilg?

Elk winterseizoen gaat het hart van een schaatsliefhebber sneller kloppen op het moment dat er kouder weer op komst is. Nu het later deze week in de nachten harder gaat vriezen, kan er ook een laag ijs op de wateren komen te liggen. Het water is nog koud van de vorige vorstperiode, dus ijsgroei kan vrij snel beginnen.

De ijsgroeipluim laat enkele centimeters ijs zien op de langere termijn. Het hart van menig schaatsliefhebber gaat hier sneller van kloppen!

Als we een stilstaand water pakken van ongeveer 1 meter diep, dan laat de verwachting een kans zien op toch weer een paar centimeter ijs. Overdag zal de in kracht toenemende zon het ijs ongetwijfeld wat aantasten, maar door de droge lucht wordt het aantasten nog enigszins beperkt. Voor de schaatsverenigingen is er dus nog enige hoop dat er deze winter (toch) nog een keer geschaatst kan worden op natuurijs. Of het koud genoeg wordt voor dik ijs op de grotere wateren... Die kans is niet erg groot.

Wordt het dus de schaats aan de voet of aan de wilg? Het definitieve antwoord moet nog even op zich laten wachten, maar als het weer daadwerkelijk wordt zoals de modellen ons nu voorschotelen, doe je er verstandig aan om de schaats nog niet aan de wilg te hangen!

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen