Komeet Leonard mogelijk zichtbaar met blote oog

Komeet Leonard mogelijk zichtbaar met blote oog

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 7 december 2021 11:50 uur
Laatste update: 7 december 2021 14:31 uur
Liefhebbers kunnen zich ongetwijfeld nog wel de komeet Neowise herinneren die juli vorig jaar een paar dagen met het blote oog te zien was.

De komende week is mogelijk weer een mooi schouwspel waarneembaar als de komeet Leonard (C/2021 A1) in zijn baan richting de zon in de vroege ochtend zichtbaar wordt.

Of de komeet ook echt met het blote oog te zien zal zijn zoals komeet Neowise is de grote vraag. Komeet Leonard is een diffuus object en daardoor moeilijker zichtbaar dan een vast object met een zelfde lichtsterkte. Met een verrekijker op statief of telescoop zal het zeker lukken bij helder weer.

De komeet is zichtbaar in de vroege ochtend tot 13 december. Daarna wordt het een object aan de avondhemel tot en met 18 december. Vanaf 19 december is Leonard in Nederland niet meer te zien. 

Komeet Leonard is tussen 6 en 13 december te vinden tussen oost en zuidoost. Iedere dag staat de komeet lager aan de horizon. Afbeelding hemel.waarnemen.com

Astronomen verwachten dat rond 10 december de komeet bij helder weer het beste zichtbaar is en de kans het grootst is dat het object ook met het blote oog kan worden waargenomen, maar zeker is dat niet! Op 12 december is Leonard het dichtst bij de aarde, maar zorgen maken is niet nodig. De komeet blijft op zo’n 24 miljoen kilometer afstand. Op 3 januari is Leonard het dichtst bij de zon, de afstand tussen de zon en de komeet is dan circa 90 miljoen kilometer.

Waar en wanneer moet je kijken


dagbeste tijdstarteinde
8 dec6:183:267:54
9 dec6:194:077:55
10 dec6:204:567:56
11 dec6:245:51

7:57

12 dec7:226:507:58


Wil je een poging wagen om Leonard te zien dan moet je vroeg op en naar het zuidoosten kijken. De dagen met de beste kans hebben we hieronder in een tabelletje gezet. Je maakt de beste kans met een verrekijker (op statief) of een telescoop.  Met behulp van sterrenkijkers zijn inmiddels al mooie plaatjes gemaakt van Leonard.

Met een goed fototoestel op statief kan je ook een poging wagen. Je moet dan wel goed de positie kunnen bepalen waar Leonard zou moeten zijn. Je maakt dan op een donkere plek een foto met een lange sluitertijd. Deze techniek wordt ook gebruikt bij fotografisch noorderlicht.

Komeet Leonard is genoemd naar zijn ontdekker Greg Leonard die het object ontdekte in januari dit jaar. Op de video is de groenkleurige komeet mooi te zien. Leonard. De opnames zijn gemaakt door een sterrenkijker op 4 december 2021 door Greg Hogan in Kathleen, Georgia (VS).

Meteorenzwerm Geminiden

Lukt het niet om Leonard te spotten dan kan je rond 13 december ook proberen vallende sterren waar te nemen. De meteorenzwerm Geminiden piekt dan en dat levert mogelijk meer dan 100 meteoren op in een uur tijdens het piekmoment. Zie ook: Meteorenzwerm Geminiden op komst.

Foto omslag: Komeet Neowise, vorig jaar vastgelegd in Marken, Noord-Holland. Foto: Corné Ouwehand

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen