KNMI neemt nieuw weermodel in gebruik

Oud weermodel is verbeterd

Van onze weerman

Wilfred Janssen
KNMI neemt nieuw weermodel in gebruik

KNMI neemt nieuw weermodel in gebruik

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 17 oktober 2019 13:07 uur
Laatste update: 17 oktober 2019 13:30 uur
Het KNMI maakt al jaren gebruik van het eigen HARMONIE-weermodel. Sinds gisteren is een nieuwe versie van het weermodel in gebruik genomen. De nieuwe versie van het weermodel is beter dan de vorige, wat betere weersverwachtingen op zal leveren.

Foto header: 'The Bull', de supercomputer van het KNMI

Versie 40

In de afgelopen jaren heeft het KNMI gebruik gemaakt van het HARMONIE-model versie 36. In de tussentijd hebben een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden. Al sinds dit voorjaar hebben meteorologen kennis mogen maken met de gegevens van versie 40 van het weermodel. De verwachting die door versie 40 van het weermodel wordt gemaakt, is gemiddeld beter dan de verwachting van versie 36. Dit is gedaan door de natuurkundige berekeningen geavanceerder te maken en enkele 'pijnpuntjes' in de oude versie op te lossen.

Vooral wind en temperatuur zijn beter

De modeluitvoer van HARMONIE versie 40. Op zee bij buien tijdelijk meer wind volgens de recente uitvoer.

Wanneer een nieuwe versie van een weermodel wordt gebracht, wordt altijd eerst onderzocht of de nieuwe versie ook daadwerkelijk beter is dan de oude. Tegenwoordig zijn weermodellen dusdanig goed, dat het moeilijk is om significante winst te boeken.

Uit analyses blijkt dat de nieuwe versie van het KNMI-weermodel vooral bij wind en temperatuur een stuk beter scoort dan de oude versie, nummer 36. Deze vebeteringen hebben we vooral te danken aan de aanpassingen in de microfysica, turbulentieberekeningen en stralingsberekeningen. Ook is de rekenmethodiek om de start van de modelberekeningen te bepalen wat aangepast. Hierdoor is het pijnpunt van onder andere virtueel uitgedroogde bodems en te hoge temperaturen in het zomerhalfjaar verholpen.

De wind kan nu beter worden berekend door aanpassingen in de berekeningen speciaal voor de onderste lagen in de atmosfeer. Vooral het toenemen van de wind zoals dat dagelijks in de praktijk bijna altijd gebeurt, is een stuk beter.

Model is minder nat en zonniger

De nieuwe uitsnede: een groot deel van West-Europa.

Kort door de bocht is de nieuwe versie van het weermodel minder nat en vaker zonnig. Enkele van de bovengenoemde aanpassingen heeft ertoe geleid dat de hoeveelheid bewolking en mist beter overeenkomt met de werkelijkheid dan voorheen; de oude versie van het weermodel was vaak te somber. Ook berekende de oude versie van het weermodel gemiddeld iets te veel neerslag, hetgeen nu ook is opgelost.

Nu ook beschikbaar voor een groter gebied

Voor de update naar de nieuwe versie waren de gegevens alleen beschikbaar voor de Benelux. In de nieuwe versie kan je vanaf nu ook modelberekeningen zien voor een groot deel van West-Europa. De modelpuntafstand van het grid dat de Benelux bedekt is ongever 2.5 kilometer, voor West-Europa geldt een resolutie van ongeveer 5 kilometer.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen