Zomer 2018 warmste in drie eeuwen

Zomer 2018 warmste in drie eeuwen

Redactie
Redactie 1 september 2018 08:00 uur
Laatste update: 1 september 2018 10:19 uur
De meteorologische zomer van 2018 is voorbij, we kunnen nu de balans opmaken. Het was de warmste zomer in drie eeuwen, met een overvloed aan zonneschijn en zeer weinig regen.

Warmste zomer in drie eeuwen

De gemiddelde temperatuur over de maanden juni, juli en augustus is uitgekomen op 18,9 graden in De Bilt. In de officiële meetreeks van De Bilt sinds 1901 was 2003 de warmste zomer met 18,6 graden. Dat record is nu dus gebroken.

We kunnen zelfs stellen dat het de warmste zomer is in ten minste drie eeuwen. Vanaf 1706 zijn er temperatuurmetingen uit Nederland beschikbaar. Daaruit blijkt dat geen enkele zomer tussen 1706 en 1901, dus in de 18e en 19e eeuw, zo warm is geweest als de zomer dit jaar (zelfs bij benadering).

Een precieze vergelijking met de jaren vóór 1901 is momenteel niet mogelijk. De oudste metingen zijn namelijk verricht op veel verschillende plaatsen, in een ander type weerhut en met andere soorten thermometers. De onzekerheid is echter kleiner dan het verschil tussen de zomer dit jaar en de zomers uit de vroegere eeuwen.

In Limburg was het gemiddeld natuurlijk warmer dan in De Bilt, op de KNMI weerstations in de provincie komt het gemiddelde van deze zomer zelfs op 20 graden uit! Daar staat tegenover dat het gemiddelde in Friesland is uitgekomen rond 18 graden.

Meerdere hittegolven, hoogste minimum ooit

Er waren twee landelijke hittegolven, de eerste van 15 juli t/m 27 juli, de tweede van 29 juli t/m 7 augustus. In sommige regio's was zelfs sprake van één recordlange regionale hittegolf, die duurde van 12 juli t/m 9 augustus.

De heetste dag was 26 juli, toen werd het 38,2 graden in Arcen. Op vijftien meetstations werd een nieuw all-time record gevestigd.

Gelijk de dag erna, 27 juli, werden sommige van die records weer gebroken. De koploper was toen 38,1 graden in Westdorpe. Op dezelfde dag werd ook een nieuw record voor hoogste minimumtemperatuur genoteerd in Nederland.

Twee weken later was er nog een derde extreem hete dag, op 9 augustus werd het 36,6 graden op drie meetstations. In totaal is het drie dagen 35 graden of meer geweest ergens in Nederland. Dat is alleen in de zomer van 2003 eerder gebeurd (toen vier dagen).

Uitzonderlijk weinig regen, zeer zonnig

Er viel gemiddeld over Nederland ca. 105 millimeter aan regen, tegenover normaal 220 mm. Daarmee eindigt deze zomer in de top-5 van droogste zomers sinds 1901. Het record staat op gemiddeld 81 mm in de zomer van 1976.

Er waren wel duidelijk verschillen tussen de verschillende provincies. Zo viel er 120 tot 160 mm in de noordelijke helft, maar slechts 40 tot 70 mm langs de zuidgrens van ons land. Dat is minder dan de helft van wat er viel in het noorden.

Tegelijkertijd scheen de zon een groot aantal uren, juli was zelfs de zonnigste kalendermaand ooit gemeten. De combinatie van zeer weinig regen, hoge temperaturen en veel zon, heeft geleid tot uitzonderlijke droogte.

Vooral in het oosten en zuidoosten was de droogte te vergelijken met 1976. De landelijke commissie waterverdeling (LCW) spreekt sinds 2 augustus van een watertekort, dat op dit moment nog voortduurt.

Alle records op een rij

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen