Het warmterecord van juni wordt nipt verbroken lijkt het. Op 1 juli weten we het zeker. Met nog slechts één dag te gaan, kunnen we inmiddels goed uitrekenen op welke gemiddelde temperatuur we gaan uitkomen en die waarde ligt een fractie boven het record. Het record voor warmste juni in De Bilt staat namelijk op 17,997 graden en dit jaar komen we waarschijnlijk uit op 18,06 graden. Daarvoor moet de gemiddelde temperatuur op de laatste dag van de maand wel op minimaal 15,9 graden uitkomen. We verwachten ongeveer 16,7 graden, maar de marge is dun.
Net wel of net geen record, het verandert natuurlijk niets aan de zomerse dagen die we hebben beleefd. Halverwege de maand was het volop zomer met maxima die geregeld boven de 25 graden uitkwamen. In het zuiden van het land kwam het zelfs tot een regionale hittegolf. Uiteindelijk beleefden we op 22 juni de warmste dag van deze maand met in Limburg temperaturen van 35 graden. Daarmee werd meteen het dagrecord verbroken. Ook op 15 juni en 21 juni werden de dagrecords scherper gezet.
Naschrift:
Uiteindelijk is de gemiddelde temperatuur op 18,04 graden uitgekomen, net boven de 17,99. Juni 2017 heeft dus inderdaad het record verbroken.
Misschien iets minder aansprekend, maar toch echt wel bijzonder, is het record dat Vlissingen op zijn naam heeft gezet. De gemiddelde minimumtemperatuur is uitgekomen op iets boven de 15 graden. Daarmee is Vlissingen het eerste KNMI-meetpunt dat in juni zo'n hoog gemiddelde voor het 'koudste' moment van de nacht laat zien. Het oude record was met 14,7 graden overigens ook in handen van Vlissingen en stamt uit 2003.
De maand begon met flink wat zon en hoge temperaturen. Op 2 juni werd het zelfs al 29 graden. Daarna kwam er een klein dipje die op dinsdag 6 juni zelfs gepaard ging met een stormachtige wind. Op het strand wist de zuidwestenwind even stormkracht te halen. De forse windstoten in de kustregio, oplopend tot 109 km/uur in Hoek van Holland, zorgden her en der voor schade, omgevallen bomen en andere ongemakken. De dagen daarna regende het soms flink, op 9 juni lokaal zelfs 35 mm.
Vanaf de 10e keerde het zomerweer terug. Van stabiel zomerweer met in het hele land volop zon was geen sprake, in een enkele regio viel het weerbeeld soms wat tegen. Maar over het algemeen overheerste het droge weer en waren er (flinke) zonnige perioden. De temperatuur ging snel weer omhoog. Op 15 juni werd het voor het eerst deze maand tropisch warm. Daarna werd het ook op de 19e, 20e, 21e en 22e meer dan 30 graden in delen van het land.
In De Bilt kon uiteindelijk twee keer een tropische dag genoteerd worden, 8 keer een zomerse dag (meer dan 25 graden) en op maar liefst 22 dagen kwam de temperatuur boven de 20 graden uit. Normaal, gemiddeld tussen 1981 en 2010, beleven we 1 tropische dag, 5 zomerse dagen en 14 warme dagen.
De laatste tien dagen van juni vormden een overgang naar wisselvalliger en minder warm weer. Waar er eerst nog zorgen waren over natuurbranden, en her en der kwam het daadwerkelijk tot een bosbrand, zorgde regen ervoor dat het gevaar daarvoor snel minder werd.
Op zondag 24 juni was het in grote delen van het land zelfs langdurig grijs en miezerig. De zonneschijnmeter in De Bilt noteerde die dag 0 uur zon, de enige totaal bewolkte dag van deze maand. Bij het KNMI heeft het die dag bijna 7 uur geregend of gemiezerd. Op woensdag 28 juni trokken talrijke buien over het land. Met name het oosten en noorden kregen veel neerslag te verwerken. In Overijssel en Friesland wisten weeramateurs zelfs 70 mm regenwater op te vangen, min of meer de hoeveelheid die normaal in de gehele maand valt.
Gemiddelde temperatuur | 18,06 graden (normaal 15,6) |
Gemiddeld maximum | 22,9 graden (normaal 20,4) |
Gemiddeld minimum | 12,6 graden (normaal 10,5) |
zonuren | 215 uur (normaal 193) |
neerslagsom | 58 mm (normaal 66 mm) |
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.