September ondanks recordhitte niet in top-10 warmste

September ondanks recordhitte niet in top-10 warmste

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 28 september 2020 15:09 uur
Laatste update: 28 september 2020 15:17 uur
De maand september verloopt te warm, maar ondanks de recordhitte halverwege de maand komt september dit jaar niet in de top-10 warmste terecht.

Te warme maand, maar geen top-10

September 2020 gaat de boeken in als een vrij warme maand. De gemiddelde temperatuur in De Bilt komt deze maand uit op ongeveer 15.2 graden tegenover 14.5 graden normaal (1981-2010). Daarmee komt september 2020 in de top-20 uit van warmste septembermaanden sinds 1901.

Het temperatuurverloop deze maand. Halverwege de maand flinke hitte, maar de relatief lage minima zorgden voor een niet al te hoge gemiddelde temperatuur.

Ondanks de recordhitte halverwege de maand, gooit september dit jaar thermisch geen heel hoge ogen. Dit heeft vooral te maken met de relatief lage minima tijdens heldere en windstille nachten. Overdag was het namelijk op 14 dagen 20 graden of warmer (normaal 10 dagen), 3 keer zomers warm (normaal 2 keer) en 1 keer tropisch warm (normaal minder dan 1 keer).

Het meest opvallende was de extreme hitte op 15 september. Niet eerder was het in De Bilt zo laat in het jaar nog tropisch warm en in Gilze-Rijen werd met zelfs 35.1 graden een nieuw alltime septemberrecord genoteerd.

Te droog ondanks regionaal wateroverlast

Verloop van het neerslagtekort dit jaar. Bron: KNMI.

Normaal gesproken valt in een septembermaand zo'n 78 millimeter gemiddeld over het land. Dit jaar is dat wat minder, ondanks het wisselvallige slot van de maand. Gemiddeld over het land viel zo'n 67 millimeter, maar regionaal waren de verschillen groot. 

Op 26 september viel in het Zeeuwse Wilhelminadorp in één etmaal 77 millimeter regen, wat dus bijna de normale maandsom is. Dit leverde op meerdere plaatsen wateroverlast op. In het oosten en noordoosten viel op veel plaatsen zo'n 50 millimeter, op de Wadden op meerdere plaatsen slechts 40 millimeter.

Het landelijk neerslagtekort is dit groeiseizoen uitgekomen op ongeveer 210 millimeter. Dit jaar behoort daarmee niet tot de 5% droogste jaren sinds het begin van de metingen. De droogte was verreweg het scherpst in het zuidoosten van het land. Regionaal was het neerslagtekort fors groter dan 300 millimeter.

Meer zon dan normaal

Op basis van het slot van september, gaat deze maand toch de boeken in als een zonnige maand. De zon scheen gemiddeld over het land ongeveer 200 uur tegenover ongeveer 143 uur normaal. 

De zon scheen het vaakst in het zuiden van het land. In Vlissingen was de zon gedurende 211 uren te zien, in Maastricht scheen de zon zo'n 210 uur. De minste zon was in het midden en noordoosten te zien met op diverse plaatsen ongeveer 160 zonuren.

Veel zonuren deze maand. (Data tot en met 27 september)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen