Sentinel-6 gelanceerd: Beter zicht op de stijging van de zeespiegel

Sentinel-6 gelanceerd: Beter zicht op de stijging van de zeespiegel

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 21 november 2020 19:55 uur
Laatste update: 22 november 2020 12:15 uur
Binnenkort hebben we nog beter inzicht in de stijging van de zeespiegel. Zaterdag is met succes de Sentinel-6 Michael Freilich satelliet gelanceerd.

Zeespiegelstijging beter in beeld

Met behulp van een Falcon 9 raket is de satelliet zaterdagavond even na 18 uur Nederlandse tijd na een vlekkeloze lancering in een baan om de aarde gebracht. Het is nu aan de Sentinel-6 Michael Freilich om data te gaan verzamelen.

De Sentinel-6 Michael Freilich missie gaat onder andere de zeespiegelstijging monitoren. Door de klimaatverandering en de daarmee samengaande opwarming smelt er steeds meer zeeijs. Maar de oceanen en wereldzeeën worden ook steeds warmer. Hierdoor zet het water uit en beide ontwikkelingen zorgen er voor dat de zeespiegel stijgt

Met nog verfijndere apparatuur kan de satelliet betere data vergaren zodat wetenschappers een duidelijker beeld krijgen van wat er gaande is met de veranderingen in de zeespiegel. De stijging van de zeespiegel wordt al geruime tijd vanuit de ruimte geobserveerd en uit die data blijkt dat de stijging steeds sneller gaat, een zeer zorgelijke ontwikkeling die de komende decennia niet zal worden gestopt.

De missie en satelliet dragen de naam van Michael Freilich. Freilich was van 2006 tot 2019 directeur van de NASA Earth Science Division.In die functie was hij de stuwende kracht achter ruimtemissies voor aardobservaties. Hij stierf in augustus 2020 en als eerbetoon werd Sentinel-6A omgedoopt tot Sentinel 6 Michael Freilich.
NASA

De satelliet zal ook een expert worden in de kustgebieden. Door de hogere resolutie waarmee nu gewerkt kan worden kunnen veel kleinere en lokale details in kaart worden gebracht. Details die met eerdere satellieten niet waargenomen konden worden. Men verwacht zo bijvoorbeeld een veel beter inzicht te krijgen hoe kustlijnen zich gaan ontwikkelen de komende tientallen jaren.

De Sentinel-6 wordt ook wel het vliegende hondenhok genoemd.

Atmosferische metingen

Maar er is  meer aan boord van de tentvormige satelliet. Zo kan de satelliet ook de atmosfeer doorlichten als het gaat om bijvoorbeeld vochtigheid en temperatuur. En de bovenste laag van de wateroppervlakten kent voor Sentinel-6 geen temperatuurgeheimen meer. 

Al deze data kan dan gebruikt worden om bijvoorbeeld betere modellen voor golfverwachtingen en orkaanverwachtingen te maken, maar ook om de klimaatveranderingen nog beter en gedetailleerder in kaart te brengen.

Samenwerking Europa en Verenigde Staten

Het Sentinel-6 Michael Freilich project is een samenwerking van ESA, EUMETSAT, NASA EN NOAA. Ook KNMI wetenschappers kunnen straks gebruik maken van de data die doorgeseind gaat worden. Sentinel 6B zal in 2025 worden gelanceerd met nog betere apparatuur.

Zie jij het?

Toen de Falcon 9 raket gelanceerd werd had de GOES 17 weersatelliet een goed zicht op het gebied waar de lancering plaats vond. De instrumenten van de GOES 17 satelliet zijn ook zeer geavanceerd en zijn niet te vergelijken met satellieten van jaren geleden. Door die hoge resolutie is op de Goes 17 beelden de lancering te zien! Je ziet (ongeveer in het midden van het beeld) een pufje en dat beweegt vervolgens afzwakkend naar rechts. Die is de rookpluim van de raket.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen