Rapport: risico onblusbare natuurbranden steeds groter

Rapport: risico onblusbare natuurbranden steeds groter

ANP / Weerplaza
ANP / Weerplaza 23 januari 2023 10:18 uur
Laatste update: 23 januari 2023 10:50 uur
Het is weliswaar erg nat deze periode, maar dat weerhoud experts er niet van om te waarschuwen voor onbeheersbare natuurbranden.

In een gezamenlijk rapport waarschuwen onder andere experts van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid en het KNMI voor een toename van onbeheersbare natuurbranden.

Door het veranderende klimaat en de daardoor toenemende warmte en droogte kunnen branden makkelijker ontstaan en nauwelijks blusbaar worden. Een brand stopt dan pas als er geen brandstof is. Bij natuurbranden is dat vooral de uitgedroogde vegetatie. Het brandgevaar neemt het snelste toe in de oostelijke helft van het land. In het westen heeft de zee nog wel een wat matigend effect op de temperatuur. Het brandrisico neemt daarom  in de oostelijke helft sneller.

Het brandweersysteem, dat nu nog vooral is ingericht om te reageren op gebouwbranden, moet wat de experts betreft op de toenemende natuurbranden worden aangepast. Veranderingen zijn volgens hen zowel in de opleidingen nodig als bijvoorbeeld in brandveiligheidsregels voor bedrijven die actief zijn bij natuurgebieden. Liefst zien ze een 'nationaal actieplan' om hier beter op voorbereid te zijn.

Drogere jaren

Doordat Nederland tegelijkertijd steeds voller wordt gebouwd, dreigt ook een grotere impact van natuurbranden. "Mensen zullen vaker moeten vluchten, er zal vaker directe en indirecte schade ontstaan, uitval zijn van vitale infrastructuur leidend tot cascade-effecten en onherstelbare schade aan flora en fauna", sommen de onderzoekers hun verwachtingen op. "De menselijke gezondheid zal daarnaast vaker bedreigd worden."

Natuurbranden komen nu al geregeld voor in Nederland. Zeker in drogere jaren: zo ging het aantal meldingen in het zeer droge jaar 2018 richting de duizend. Meestal kunnen die branden nog wel in de kiem worden gesmoord, maar door de stijgende temperaturen en het eveneens stijgende neerslagtekort nemen de risico’s toe. "Al met al betekent dit dat de weersomstandigheden gemiddeld genomen leiden tot een grotere brandgevoeligheid van de natuur. Doordat het warmer en droger is geworden, kan vegetatie namelijk sneller uitdrogen en daardoor beschikbaar komen als brandstof", aldus het rapport.

Bron: ANP / Weerplaza

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen