Meteorologische winter nadert zijn einde

Meteorologische winter nadert zijn einde

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 25 februari 2017 11:36 uur
Laatste update: 25 februari 2017 17:19 uur
Nog een paar dagen en dan zit februari op. Woensdag begint maart en daarmee ook de meteorologische lente. Nog een paar dagen winter en dus kunnen we de balans voor de winter 2016/2017 voorzichtig opmaken.

Astronomische winter

Vooropgesteld, de (enige echte) winter duurt nog tot 20 maart 11:28.  De seizoenen zijn namelijk verbonden met de positie van de aarde ten opzicht van de zon. Op het moment dat de zon in maart recht boven de evenaar staat, en dag en nacht even lang duren, begint  de lente echt. 

Meteorologische winter

Toch wordt door klimatologen de balans voor de winter aan het einde van februari al opgemaakt. Zij hebben halverwege de vorige eeuw wereldwijd besloten de vier seizoenen op te delen in vier blokken van drie hele maanden. De winter bestaat zo uit december, januari en februari. Maart, april en mei zijn de lentemaanden. Valt er dus straks in maart een pak sneeuw in Nederland, of krijgen we nog een echte vorstperiode, dan zal dat niet in de boeken onder de wintercijfers worden teruggevonden. Nee, de lente 2017  zal dan het predicaat  ‘Koude en sneeuwrijke start’ krijgen. Voor de goede orde: sneeuw en vorst van betekenis zit niet in de verwachting voor begin maart!

22-1-2017 Schaatsen bij Nijmegen. Foto: Wouter van Bernebeek

De winter van 2016/2017

Op het moment van schrijven hebben we nog een paar dagen te gaan in februari. Duidelijk is dat deze dagen niet meer het verschil gaan maken voor deze winter en dus kunnen we al een paar conclusies trekken ook al hebben we nog niet de definitieve cijfers.

Veel normaler kon deze winter cijfertechnisch niet verlopen.
Raymond Klaassen, meteoroloog Weerplaza

Temperatuur

Zo kunnen we stellen dat we na een aantal zachte winters nu weer een vrij normale Nederlandse winter hebben gehad. De gemiddelde temperatuur komt uit op 3,8 graden tegen normaal 3,4 graden. De kou zat vooral in januari toen we een echte vorstperiode hadden en er ook een paar dagen geschaatst kon worden. In totaal werden er in De Bilt 37 vorstdagen geteld tegen 38 normaal. 7 dagen kwam het kwik helemaal niet boven 0 (ijsdagen).

De winter van 2016/17 is weer een stuk kouder dan voorgaande drie winters.  Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur 6,5 graden. Dat was de op een na zachtste winter sinds de metingen van 1706.

12-2-2017: Aalsmeer. Foto: Etienne Kooreman

Zonuren

Ook qua zonuren lopen we aardig in de pas met normaal, zo rond 200 uur.  Regionaal was het wel zonniger. Zo noteerde Maastricht tot nu toe ruim 255 uur zon, slechts 30 uur onder het record.

Neerslag

Wat de definitieve neerslagcijfers worden is nog even afwachten want de laatste dagen van februari kunnen nog flink nat uitpakken. Hierdoor zal de neerslagsom nog verder oplopen. De eerste twee wintermaanden waren vrij droog maar omdat februari nat is kruipt de neerslagsom nog omhoog en komen we ergens tussen de 150 en 170 mm uit. Normaal valt zo’n 200 mm. Een deel van de neerslag viel als sneeuw waardoor ook aan dit winterse element werd voldaan.

Rustige winter

Het is misschien na de storm van afgelopen donderdag niet voor te stellen maar de winter van 2016/17 zal de boeken in gaan als een winter met rustig weer en vaak hogedruk.  Krachtige hogedrukgebieden blokkeerden met name in december en januari de stromingen en hielden  storingen op afstand. Zo eindigde De Bilt op de vierde plek ooit voor hoogste seizoensgemiddelde luchtdruk. Ook was er een top 10 notering (6e plek) voor laagste seizoensgemiddelde windsnelheid. 

23-1-2017: Ook dat hoort bij hogedruk in de winter, vaak een mistig weerbeeld. Foto: Ton Wesselius

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen