IPCC: Klimaatverandering gaat snel, is overal en wordt steeds heftiger

IPCC: Klimaatverandering gaat snel, is overal en wordt steeds heftiger

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 9 augustus 2021 17:30 uur
Laatste update: 13 augustus 2021 13:23 uur
Het laatste IPCC klimaatrapport dat vandaag officieel is gepresenteerd is duidelijk: de klimaatverandering is overal, gaat snel en intensiveert.

Uitstoot broeikasgassen

Oorzaak is de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 waar de mens verantwoordelijk voor is. De uitstoot is zo enorm dat de gevolgen, die nu al meetbaar en zichtbaar zijn, de komende eeuwen niet terug te draaien zullen zijn. 

De komende decennia zal volgens het rapport, waar honderden wetenschappers aan hebben meegewerkt, de klimaatveranderingen verder gaan toenemen. Zonder extreme reductie van de uitstoot van broeikasgassen zal de verandering ook steeds sneller gaan. Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres is duidelijk in zijn berichtgeving: " We moeten resoluut optreden om een klimaatcatastrofe te voorkomen."

Extreem weer

Uit het rapport blijkt dat er heel duidelijk een link is tussen de globale opwarming en extreem weer.  Extreem weer zal ons de komende tijd steeds vaker parten spelen. Regio’s krijgen bijvoorbeeld te maken met meer extreme en langere hittegolven. Het noordpoolgebied warmt twee keer zo snel op als andere delen van de aarde, gebieden met permafrost en seizoensgebonden sneeuw worden steeds kleiner en ijskappen, gletsjers en arctisch zee-ijs smelten meer en meer.

Door de steeds sterker wordende opwarming intensiveert ook de watercyclus. Warmere lucht kan meer waterdamp bevatten. Een gevolg: extreme neerslaghoeveelheden (vaak ik korte tijd) met overstromingen en andere wateroverlast tot gevolg. Andere gebieden krijgen door de opwarming juist weer met extreme droogte te maken.

Regionale klimaatdata en -informatie

In het nieuwe rapport is ook meer aandacht voor regionale klimaatverandering. Dankzij nieuwe onderzoeken en technieken wordt het mogelijk om een beter inzicht te krijgen in de klimaatveranderingen per regio’s. Dat is belangrijk omdat landen zo beter kunnen inspelen op de klimaatveranderingen die voor hun regio gelden. 

Het IPCC stelt in haar rapport dat er niet alleen geïnvesteerd moet worden in het afremmen van de klimaatopwarming (klimaatmitigatie), maar dat er ook geïnvesteerd moet worden in projecten om te kunnen leven met de klimaatverandering (klimaatadaptatie). De opwarming van het klimaat zal de komende decennia gewoon doorgaan ook als we nu direct zouden stoppen met bijvoorbeeld alle CO2 uitstoot.

In het rapport wordt onder andere voorgesteld om te investeren in waarneemnetwerken en early-warning systemen. Trends worden zo beter zichtbaar en er kan sneller gereageerd worden. In een groot deel van de wereld zijn dergelijke systemen nog niet beschikbaar waardoor er gaten in de data zijn.

2021 ook recordwarm tot nu toe

Dit jaar heeft de wereld al meerdere gebeurtenissen gekend die door het rapport worden gekoppeld aan de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Zo was er een intense hittegolf in Noord-Amerika waar veel warmterecords werden verpulverd en ook de recente hittegolf in Zuid-Europa die lang en intens was heeft voor veel natuurbranden gezorgd. Ook in Siberië, een gebied waar permafrost gewoon is, zijn vorig jaar en dit jaar ongewoon hevige hittegolven geweest met dooi en lokaal natuurbranden tot gevolg.

Bron WMO/IPCC

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen