Hoeveelheid koolstofdioxide piekt op ongekende hoogte

Hoeveelheid koolstofdioxide piekt op ongekende hoogte

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 11 juni 2021 15:41 uur
Laatste update: 11 juni 2021 16:23 uur
Elk jaar bereikt de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht een piek in mei. Dit jaar was de piek weer hoger dan in alle voorgaande jaren sinds de metingen.

419 ppm

De concentratie CO2 in de atmosfeer sinds het begin van de metingen in Hawaï eind jaren '50. Jaar na jaar neemt de concentratie toe door verbranding van fossiele brandstoffen. Bron: NOAA.

Ondanks alle beperkingen vanwege het coronavirus is de toename van de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer afgelopen jaar verder toegenomen. Gemiddeld over de maand mei 2021 waren ongeveer 419 deeltjes CO2 per 1 miljoen deeltjes lucht aanwezig in de atmosfeer, oftewel '419 parts per million (ppm)'.

Elk jaar bereikt de hoeveelheid CO2 in de lucht een piek in de maand mei. Dit komt doordat uitstoot en opname van CO2 vooral boven land plaatsvindt. Omdat het noordelijk halfrond meer land bevat dan het zuidelijk halfrond, is het jaarlijks verloop van CO2 in de atmosfeer afhankelijk van de seizoenen op het noordelijk halfrond. Wanneer het bij ons zomer is, staan bomen en planten volop in blad. De bomen en planten nemen dan CO2 op. In de winter zijn bomen kaal en komt juist CO2 vrij uit de natuur. Het kantelpunt waarop de natuur meer opneemt dan afgeeft, ligt in mei.

De hoeveelheid CO2 wordt gemeten in Hawaï. In 1958 werd door Charles David Keeling gestart met het meten van CO2 in de atmosfeer. Sindsdien wordt daar onafgebroken gemeten. Hij zette zijn meetapparatuur neer op de berg 'Mauna Loa' op 3400 meter hoogte ver, weg van steden of industrie midden in de oceaan.

Recordhoeveelheid in april dit jaar

Eerder dit jaar bereikte de hoeveelheid CO2 ongekende hoogte. Niet eerder sinds het begin van de metingen eind jaren '50 bereikte de CO2-concentratie 420ppm. Uiteindelijk kwam de dagwaarde van 8 april op ruim 421ppm uit. 

Dit soort waarden komen overeen met de CO2-concentratie in de warme periode van het 'mid-pleoceen', een periode zo'n 3,6 miljoen jaar geleden. In die periode was de zeespiegel circa 24 meter hoger dan nu en de temperatuur 2 tot 3 graden hoger dan de temperatuur voor de industriële revolutie. Zo'n 3,6 miljoen jaar geleden lag geen ijs op Groenland en op Antarctica stonden bomen.

Anderhalf keer zo veel

De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is momenteel anderhalf keer groter dan voor de aanvang van de industriële revolutie. Naar schatting was, volgens het IPCC, de concentratie CO2 rond die periode circa 278ppm. Eind maart dit jaar bereikte de CO2-concentratie 417ppm, anderhalf keer zoveel als bij aanvang van de Industriële revolutie.

Dat de hoeveelheid CO2 toeneemt, is zorgelijk. Door de steeds grotere hoeveelheid CO2 wordt het niet alleen warmer, ook oceanen beginnen te verzuren. Hele ecosystemen raken hierdoor ontregeld, ook voor ons heeft dat op lange termijn grote gevolgen. 

Onderzoekers verwachten dat dit jaar de jaargemiddelde concentratie CO2 ongeveer 417ppm zal zijn, wat dus anderhalf keer zo veel is dan de pre-industriële waarde.

Foto omslag: Adrian Balasoiu

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen