ALARM: 2020 wordt ook weer een zeer warm jaar

ALARM: 2020 wordt ook weer een zeer warm jaar

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 28 november 2020 23:51 uur
Laatste update: 29 november 2020 07:07 uur
Het jaar 2020 is hard op weg om wereldwijd een van de warmste jaren ooit te worden. Het is zelfs niet uitgesloten dat het, het warmste jaar wordt.

Opwarming gaat steeds sneller

De globale temperatuurstijging ten opzichte van normaal. We zitten inmiddels rond een graad! Verschillende toonaangevende bureaus laten in hun studies hetzelfde beeld zien. Meer dan 97 procent van de klimaatwetenschappers is het er over eens dat de opwarming van de aarde door de mens komt.

Sinds halverwege de negentiende eeuw kunnen we vrij nauwkeurig de temperatuur op aarde bepalen. Uit alle data die we we zo hebben kunnen verzamelen is duidelijk geworden dat de aarde al geruime tijd aan het opwarmen is waarbij in de laatste decennia de temperatuurstijging versneld is gegaan. Dat is geen nieuws, want wetenschappers geven deze zeer ernstige ontwikkeling al jaren aan, maar  helaas wordt er door de wereldwijde politiek veel te traag gereageerd en zal er voorlopig nog geen verandering gaan komen aan deze klimatologische crisis waarin we zitten.

De laatste vijf jaar (2014 t/m 2019) zijn de warmste gemeten jaren op deze globe en 2020 gaat zich daar moeiteloos tussen nestelen. Misschien wordt 2020 wel het allerwarmste jaar sinds het begin van de metingen.

Hoe duidelijker wil je de opwarming van de aarde in beeld hebben: Over een reeks van 170 jaar kwamen 19 van de 20 warmste jaren op aarde in deze eeuw voor!
Raymond Klaassen, Meteoroloog Weerplaza

Ondanks La Niña zeer warm

Eigenlijk is het om het even of 2020 het warmste of het op een na warmste jaar gaat worde. Het gaat om de trend die zeer verontrustend is. Zelfs nu de laatste maanden een La Niña zich aan het manifesteren is, blijven de temperaturen hoger dan gebruikelijk. Het fenomeen La Niña zorgt voor een flinke afkoeling van het oceaanwater in de tropische streken tussen grofweg Australië en Zuid Amerika. Deze afkoeling is meestal ook engiszins te merken in de globale temperatuur, maar dit jaar is dat anders. Oktober was even goed de op vier na warmste gemeten oktobermaand en verreweg de warmste oktobermaand tijdens een actieve La Niña. 

Europa kende zijn warmste oktobermaand. De temperatuur lag gemiddeld 1,6 graden boven het klimatologisch gemiddelde. Vooral in het oosten van Europa was het opmerkelijk warm. Ook in de poolstreek bleef het warm en de hoeveelheid arctisch poolijs bereikte een nieuwe dieptepunt.Extreem warm was het in Siberië.

Verreweg het grootste deel van de wereld kende weer een warmer dan normaal patroon in oktober. In Noord-Amerika was het wel koeler dan normaal.

Uitstoot moet minder worden

En terwijl er ondertussen gekibbeld wordt of doelstellingen wel of niet kunnen worden gehaald gaat ondertussen de uitstoot van broeikasgassen onverminderd door. De concentratie CO2 in de atmosfeer is nog nooit zo hoog geweest. De mens is de belangrijkste reden van de toename van CO2. Onder andere de fossiele brandstoffen en ontbossing zorgen ervoor dat de concentraties steeds hoger worden. Vulkaanuitbarstingen zorgen ook voor een toename maar dat valt in het niet bij wat de mens 'los laat'. In de laatste 170 jaar  is de concentratie CO2 met 47 procent toegenomen en de start van die toename valt vrijwel precies samen met de industrialisatie rond 1850.

Ook al zouden we nu stoppen met de uitstoot van CO2, dan nog zal de opwarming van de aarde geruime tijd doorgaan. De oceanen hebben zoveel warmte geabsorbeerd dat het decennia duurt om dat te nivelleren. Daarnaast is het een utopie om te denken dat we in korte tijd de uitstoot wereldwijd drastisch kunnen verminderen.Steeds meer en betere meetinstrumenten leveren onze data op die zeggen dat het de verkeerde kant op gaat met onze enige planeet. Enkele voorbeelden:

  • Wereldwijd een verder stijgende temperatuur
  • Steeds meer droogte en hittegolven
  • Steeds meer smeltend poolijs. Het is niet ondenkbaar dat halverwege deze eeuw  in de zomer de Noordpool grotendeels ijsvrij is
  • Hoeveelheid eeuwige sneeuw neemt snel af op noordelijk halfrond
  • Zeewaterniveau blijft stijgen
  • Weer wordt extremer 
  • Orkanen worden krachtiger
  • Gletsjers trekken zich meer en meer terug of verdwijnen helemaal
  • Hoeveelheid zoetwater wordt minder
  • De oceanen worden door de opwarming steeds zuurder waardoor onder andere koraal afsterft
  • ...

Het is helaas een pijnlijke en alarmerende boodschap waar geen vaccin uit een labaratorium voor zal komen. De enige remedie is onze levensstijl veranderen. Dat moet toch kunnen, we zijn er slim genoeg voor.

Veranderen is het enige medicijn om de aarde leefbaar te houden en dat zal moeten want er is geen Planet B voor de generaties die er aan komen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen