Kantelpunt van het weer tijdens tweede paasdag

Kantelpunt van het weer tijdens tweede paasdag

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 9 april 2023 11:37 uur
Laatste update: 9 april 2023 12:03 uur
Na het mooie weer tijdens het weekend hopen velen op een voortzetting daarvan. De periode na Pasen gaat helaas niet op dezelfde voet verder.

Het aangename lenteweer van eerste paasdag is in mindere mate weggelegd voor tweede paasdag. Vooral ‘s middags ziet het weerbeeld er een stuk minder rooskleurig uit. In de ochtend is het nog droog en vooral in het oosten kan een glimp van de zon worden opgevangen tussen de sluierwolken door. Vanuit het westen wordt de bewolking dikker en de zuidoosten- tot zuidenwind zwelt aan.

Verwachte wolkenbasis maandagochtend om 10 uur.

Een strook met regen trekt maandagmiddag van west naar oost over Nederland. Rond 17 uur 's middags ziet het plaatje er ongeveer zo uit.

In de loop van tweede paasdag regen

Om 10 uur ’s ochtends heeft de sluierbewolking zich over het hele land uitgestrekt in de bovenstaande berekeningen van het Harmonie weermodel. Verder naar het westen zakt de wolkenbasis en gaat de zon vaker schuil. De strook met rode kleuren boven het oosten van Engeland is het naderende onheil en het kantelpunt van het weerbeeld: een regenzone die een einde gaat maken aan het stabiele lenteweer. In de namiddag regent het al in het westen en midden van het land. Tijdens de avond vallen ook de eerste regendruppels langs de oostgrens.

Aanhoudende wisselvalligheid

De dagen na Pasen staan in het teken van wisselvalligheid met een westelijke of zuidwestelijke stroming. Om de haverklap trekken lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan richting het noordwesten van Europa. Dit brengt bewolking en perioden met langdurige regenval of juist buien met zich mee, afhankelijk van de karakteristieken van de weerfronten die passeren.

Zo trekken dinsdagochtend buien over en wordt het in de middag tijdelijk  droger als we even profiteren van een zwakke rug van hogedruk. Dat zijn de momenten waarop we van de zon moeten genieten voordat de volgende periode met neerslag zich aandient.

Veel wind op woensdag

Vooral op woensdag zorgt het windveld aan de zuidflank van een lagedrukgebied boven Schotland voor een onstuimige dag. Landinwaarts is de zuidwester vrij krachtig (5 Beaufort) en aan zee kan een krachtige tot hard wind (6 tot 7 Beaufort) komen te staan. Droog blijft het daarbij wederom niet.

Door al die wisselvalligheid levert de maximumtemperatuur ook een paar graden in vergeleken met de paasdagen. ’s Middag is het 11 tot 13 graden.

Bekijk alle weerpluimen via deze link.

Lenteweer op de langere termijn?

De temperatuurdip door de wisselvalligheid valt niet te missen in de pluim van het Europese weermodel. Op de langere termijn is juist een stijgende trend van de temperatuur te bespeuren. Met een beetje geluk komt halverwege april de eerste 20 graden-notering in zicht. Op die termijn nemen de hogedrukinvloeden geleidelijk toe op de weerkaarten. In dat geval gaan deze temperaturen gepaard met zonnig en droog voorjaarsweer. Voor velen een stip op de horizon om naar uit te kijken! 

De eerste 20 graden werd vorig jaar al op 22 maart genoteerd. Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen beet toen het spits af. Bekijk hier de terugblik. 

Foto omslag: Willy Bonnink-Naves

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen