Kans op natuurbranden groeit

Droogte houdt voorlopig aan in Nederland

Van onze weerman

Michiel Severin
Kans op natuurbranden groeit

Kans op natuurbranden groeit

Michiel Severin
Michiel Severin 17 juni 2017 06:59 uur
Laatste update: 17 juni 2017 09:04 uur
Het zomerse weer is voor velen prettig, maar zoals altijd zijn er ook nadelen. Op één van die nadelen gaan we vandaag, op de officiële Dag van de Droogte, in. Namelijk het oplopende gevaar voor natuurbranden.

Zeer droog in Nederland

April neerslag: links het aantal gevallen mm's, rechts het aantal mm's te kort tov normaal (bron KNMI)

Al geruime tijd is het behoorlijk droog in Nederland. Regengebieden weten ons af en toe wel te vinden, maar het droge weer met zon overheerst. Maart, april en mei leverden allemaal minder neerslag op dan normaal. En als er al wat viel dan was het vaak in de vorm van buien, waardoor de hoeveelheden van plek tot plek sterk wisselden en bovendien niet al het water door de natuur kon worden opgenomen. Bij een gezapig regentje kan de neerslag rustig de grond in zakken, maar bij een stevige bui stroomt een deel van het water over de grond naar de afwateringen. 

Als we even inzoomen op De Bilt dan bleef het daar in april 18 dagen droog en in mei 20 dagen. Van de 23 dagen dat er in april en mei wel wat viel, was het op 11 dagen amper een millimeter. Ook in juni schiet het nog niet op. Alleen op vrijdag 9 juni was het langdurig nat in een groot deel van het land. Er viel toen op uitgebreide schaal 15 tot 35 mm. Dat was een welkome plas water, maar sindsdien is het alweer een dag of zeven bijna overal droog.

Mei neerslag: links het aantal gevallen mm's, rechts het aantal mm's te kort tov normaal (bron KNMI)

Droogte wordt erger

Daar tegenover staat de zonneschijn. De zon laat dagelijks vocht verdampen. Dat getal bedraagt enkele millimeters per dag, vandaag en de komende dagen ongeveer 4 of 5 mm.

Doordat er geen regen valt en er wel vocht verdampt, begint de natuur verder uit te drogen. Met een gemiddelde verdamping van 5 mm per dag neemt de droogte zelfs gestaag toe. Weerplaza verwacht tot en met donderdag eigenlijk geen of nauwelijks neerslag in ons land, hooguit een lokaal buitje. Aan het neerslagtekort voegen we vanwege de verdamping dus ongeveer 30 mm toe.

Uit berekeningen van het KNMI blijkt dat het neerslagtekort op dit moment al minimaal 90 mm is en in regio's in Brabant, Zeeland en langs de Hollandse kust soms zelfs meer dan 150 mm. Op een enkele plek komen we al in de buurt van de 180 mm aan neerslagtekort. Tel daar de 30 mm van de komende dagen bij op en we gaan lokaal naar 200 mm.

Een dusdanig tekort is fors. Gemiddeld in deze tijd van het jaar bedraagt het tekort ongeveer 80 mm. Met de weersverwachting voor de komende dagen komen we uit op landelijk gemiddeld 150 mm. Daarmee bevinden we ons in de top-10 van droogste jaren.

De natuur heeft water nodig (foto Burry van den Brink)

Brandgevaar neemt toe

De actuele waarschuwingen

Het zal niemand verrassen dat het gevaar voor natuurbranden toeneemt. Zeker op dagen met volop zon, zoals zondag en maandag, is het oppassen geblazen in de natuur. Ga zeer bewust om met wat je doet en gooi geen brandende spullen achteloos op de grond. Dat geldt ook voor sigaretten! De Kop van Noord-Holland, Utrecht, Overijssel en Brabant hebben inmiddels code geel. Zeeland, Noord- en Midden-Limburg en Gelderland zijn verhoogd naar code oranje.

Bij code geel geldt; Er is geen grote kans op een, snel uitbreidende, natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren! Wees dus voorzichtig.

Bij code oranje geldt; Het is erg droog in de natuur. De kans is aanwezig dat een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert maar vragen ook uw medewerking om natuurbrand te voorkomen.

De meest recente bosbranden beleefden we op 9 april van dit jaar. Op de Posbank bij het Gelderse Rozendaal was toen een grote brand uitgebroken. Ook uit Bussum, Urk en Hilversum kwamen die dag meldingen van branden in natuurgebieden.

Bosbrand op 9 april 2017 bij Rozendaal, foto GinoPress BV via AD.nl

Dag van de droogte ter voorkoming woestijnvorming

De Verenigde Naties vragen vandaag aandacht voor droogte in zijn algemeenheid en daarbij in het bijzonder de droogte die woestijnvorming als gevolg heeft. In Nederland hebben we het oprukken van de zandgronden meestal goed onder controle, maar dat geldt niet voor de hele wereld.

Droogte kan in vrijwel de hele wereld als probleem optreden. Uiteraard worden arme landen harder getroffen door droogte dan een land als Nederland. Bij ons is doorgaans voldoende geld en middelen beschikbaar om de gevolgen te minimaliseren. Op onderstaande kaart is te zien waar in de wereld op dit moment sprake is van droogte.


Meer informatie is te vinden op: https://www.drought.gov/gdm/current-conditions

De wereldkaart met actuele droogte gebieden. Opvallend veel droogte in West-Europa.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen