Hoogwater in de rivieren

Hoogwater in de rivieren

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 1 februari 2021 14:15 uur
Laatste update: 1 februari 2021 14:30 uur
Na de uiterwaarden van de Maas, stromen nu ook de uiterwaarden van de Rijn vol door de vele neerslag in het stroomgebied en het smeltwater stroomopwaarts.

Een bijdrage van Jaco van Wezel

Veel water in de Maas

Er stroomt sinds 28 januari meer water dan normaal door de Maas. Dit komt doordat afgelopen week veel neerslag is gevallen en het pak sneeuw in de Ardennen is gesmolten. Zaterdagochtend bereikte de Maas bij St. Pieter al haar piek, met een afvoer van 1775 kubieke meter per seconde en een waterstand van 45,7 meter boven NAP. De hoogwatergolf op de Maas bevindt zich nu in het noorden van Limburg en verplaatst zich vandaag en morgen verder door Noord-Brabant. Waarschijnlijk zal de Maas daar minder verhoogd zijn dan in Limburg, doordat de hoogwatergolf afvlakt. 

De hoeveelheid water die nu door de Maas stroomt is niet bijzonder. Het gebeurt gemiddeld meerdere keren per winter. Morgen zal de waterstand in Limburg verder dalen en woensdag en donderdag door neerslag tijdelijk weer stijgen. 

Rijn bereikt eind deze week zijn hoogste stand

In de Rijn zal de waterstand deze werkweek gestaag stijgen. Afgelopen week is in het stroomgebied van de Rijn 35 tot 80 mm neerslag gevallen en ook is veel sneeuw in de Alpen gesmolten. Dit water bereikt nu Nederland. Momenteel is de waterstand bij Lobith, waar de Rijn het land in komt, al 12,7 meter boven NAP en eind van de week wordt een waterstand van 14,3 meter boven NAP verwacht. Na het komende weekend zal het waterniveau in de Rijn weer dalen.

Vanaf een waterstand van 12 meter boven NAP bij Lobith zullen de uiterwaarden in de rivieren die ontspringen vanuit de Rijn onderlopen. Dit betreft dus onder andere de Waal, de Nederrijn, de Lek en de IJssel. Van een gevaarlijke situatie is absoluut geen sprake. De uiterwaarden zijn hiervoor bedoeld. Vee moet wel tijdig uit de uiterwaarden worden weggehaald. Pas vanaf 15 meter boven NAP, bij Lobith, wordt door Rijkswaterstaat gesproken van hoogwater en bij 16,5 meter van extreem hoogwater.

Daarnaast levert het verhoogde water natuurlijk vooral mooie plaatjes op. Het is een situatie die we niet elk jaar zien. Gemiddeld komt een waterstand zoals deze eens in de twee jaar voor. De laatste keer dat de Rijn (en de zijtakken) in ons land zo hoog stond was in januari 2018. Op 28 januari werd toen in Lobith een stand van 14,2 meter boven NAP gemeten.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen