Hoe wordt het nu donderdag?

Hoe wordt het nu donderdag?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 16 januari 2018 07:57 uur
Laatste update: 16 januari 2018 13:22 uur
Donderdag nadert, en we roepen al een tijdje dat het een zeer onstuimige dag kan gaan worden. Daarnaast zeggen we ook dat er veel onzekerheden zijn over de kracht van de storm en waar het, het hardst gaat waaien.

Westerstorm

Met nog zo'n 48 uur te gaan kan ik niets anders zeggen dan dat er nog steeds veel onzekerheden zijn. Een van de belangrijkste redenen is dat de storing die voor de storm moet gaan zorgen nu nog niet bestaat. Die zal zich de komende 48 uur gaan ontwikkelen. De koers van deze storing en de ontwikkeling zijn bepalend voor hoe heftig het weer gaat worden.

Randstoring

Bij IJsland ligt een groot lagedrukgebied. Aan de westflank van dit lagedrukgebied gaat zich een randstoring ontwikkelen. Dit is een snel ontwikkelend lagedrukgebiedje, veel kleiner dan de 'moederdepressie', maar vaak wel zeer 'weeractief'. Ook zit er rond zo'n randdepressie veel wind. Het is echter wel in doorsnee een klein systeem waardoor een kleine variatie in koers al een groot gevolg kan hebben voor weer en wind op een bepaalde locatie.

Veel modellen

Als meteoroloog kijken we naar verschillende weermodellen. Meestal zitten die op korte termijn aardig op een lijn en dat geeft vertrouwen voor de weersverwachting. In de situatie van donderdag zien we juist grote verschillen in de uitkomsten waardoor we moeten stellen dat de verwachting nog best onzeker is.

Onstuimig

Ondanks de grote verschillen kunnen we wel uitgaan van een onstuimige donderdag. In de ochtend staat aan de kust en op de Wadden een westerstorm (9 Bft) en mogelijk kortstondig een zware storm (10 Bft). Aan zee zijn zeer zware windstoten mogelijk tot zo'n 120 km/uur. Ook in een groot deel van het land is het onstuimig met windstoten tot 100 km/uur.

Het Icon model komt met veel zwaardere windstoten voor het noordwesten.

We schetsen hierboven het meest gemiddelde scenario. Er zijn ook oplossing die minder en meer heftig zijn. Met name in de windstoten zijn er grote verschillen. Een enkel model komt nog steeds met windstoten van ruim 140 km/uur op de kust.

Regen en sneeuw

De passage van de randstoring gaat in de nacht en ochtend gepaard met regen. In het noordoosten van het land kan het eerst sneeuwen. Het wordt misschien wel even wit maar de sneeuw gaat snel over in regen waardoor de sneeuw ook weer zal verdwijnen.

Komende nacht ook sneeuw

Voor de storm er is hebben moeten we eerst nog de woensdag door. Die levert lokaal een winterse verrassing op. Komende nacht daalt het kwik landinwaarts tot rond het vriespunt. Ook dan vallen er buien vaak met sneeuw of hagel. Het is dan goed mogelijk dat het hier een daar tot een sneeuwdek komt van een paar centimeter, met name in het noorden en de oostelijke helft van het land. Door sneeuw kan het in de nacht en ochtend glad zijn. Hagelbuien kunnen kortstondig ook voor zeer gladde situaties zorgen. Morgen neemt in de middag de buiigheid af. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen