Het weer op pakjesavond

Het weer op pakjesavond

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 3 december 2020 12:01 uur
Laatste update: 3 december 2020 12:51 uur
We hebben een grijze periode achter de rug, maar komend weekend belooft zonniger én kouder te worden. Zo ook op pakjesavond!

Grijze dagen

We hebben met een sombere week te maken: de bewolking overheerst en vooral de komende 12-24 uur valt geregeld wat regen of motregen. Op veel plaatsen zijn er deze decembermaand tot nu toe nog geen zonuren genoteerd. Dit weekend gaat dat echter veranderen en is goed nieuws voor de Sint en zijn Pieten!

Deze grafiek (pluim) geeft de verwachte bewolking weer. Grijs = percentage bewolking, geel = percentage zon

Weersomslag

Vrijdag wordt een overgangsdag naar een veel vriendelijker weertype. Overdag is het nog tamelijk onstuimig met een stevige zuidenwind en vooral aan zee kunnen daarbij windstoten voorkomen tot ongeveer 75 km/uur. In de nacht naar zaterdag klaart het op. Daarbij draait de wind naar het zuidoosten tot oosten en komt de aanvoer van koudere lucht geleidelijk op gang, zonder dat het meteen écht koud wordt. De temperatuur komt in de vroege ochtend lokaal wel rond het vriespunt uit. Zaterdagmiddag wordt het niet warmer meer dan 4 graden. En daarmee is het enkele graden te koud voor deze tijd van het jaar, maar wel schijnt de zon van tijd tot tijd flink en het blijft droog.

Frisse pakjesavond

Zaterdagavond, 5 december, hebben opklaringen de overhand en het blijft in heel Nederland droog. Lokaal kan wel een enkele mistbank ontstaan, maar dat stelt weinig voor. De temperatuur gaat vrij snel omlaag en tegen middernacht kan het op verschillende plaatsen al een graadje vriezen, zoals te zien is op de kaart hiernaast. Gladheid wordt 's avonds niet verwacht omdat de lucht (en daarmee ook de weg) op de meeste plaatsen veel te droog is. Verder is het rustig weer met hooguit een zwakke wind uit oostelijke richting. Al met al dus een mooie en frisse pakjesavond!

Pakjesavond door de jaren heen...

Maar dat kan ook heel anders! Op 5 december 2013 bijvoorbeeld trok een zware storm over ons land en werden langs de noordkust windstoten tot meer dan 130 km/uur gemeten. Vooral het koufront zorgde toen voor zwaar weer met tot diep landinwaarts (zeer) zware windstoten en ook kwam op verschillende plaatsen onweer en hagel voor. De noordwestelijke windrichting zorgde bovendien voor een flinke wateropzet: in Zeeland werd de hoogste waterstand bereikt sinds de watersnoodramp van 1953.

Winterweer is de Sint echter ook niet vreemd. De laatste serieuze vorst hadden we in 2016: op pakjesavond zakte de temperatuur toen lokaal al naar -5 tot -7 graden en 5 december 2010 was de laatste keer met een sneeuwdek tijdens Sinterklaas. 'Vroeger' is het soms nog véél kouder geworden. Zo kwam het in 1962, 1933 en 1902 op veel plaatsen tot strenge vorst (-10 tot -13 graden) en in 1925 zakte de temperatuur op 5 december lokaal zelfs weg naar -15 graden in het oosten van het land. Dat soort temperaturen zijn tegenwoordig vrijwel onmogelijk zo vroeg in de winter! 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen