Gaan we later in de week richting zomerse temperaturen?

Gaan we later in de week richting zomerse temperaturen?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 7 juni 2020 10:06 uur
Laatste update: 7 juni 2020 15:55 uur
We zitten nog midden in een koele periode, maar de laatste weerkaarten laten aan het einde van de week zomerse warmte zien. Wel met kans op onweer.

Dat was ongetwijfeld even omschakelen de afgelopen dagen. De regen en de lagere temperaturen voelden toch echt anders aan dan de droge warmte waar we lange tijd mee te maken hebben gehad. Desondanks kwam al het hemelwater prima uit en op meerdere plaatsen zijn tientallen mm’s water gevallen. Heerlijk voor de natuur.

De komende dagen gaat het weerbeeld weer veranderen en in de tweede weekhelft zien we toch weer geregeld twintigers op de thermometer verschijnen. Dat zijn vrij normale waarden voor deze tijd van het jaar, want de maxima van de afgelopen dagen (tussen 14 en 18 graden) zijn klimatologisch gezien duidelijk te laag. Richting het weekend kan het zelfs zomers worden! Ondanks de hogere temperaturen voorzien we niet dat kurkdroge weerbeeld dat we in de voorgaande warme periode hebben gehad. De lucht is vochtiger en vaak onstabiel en dat betekent dat buien zich makkelijk kunnen ontwikkelen. Daarnaast zal de warmte ook drukkender aanvoelen.

Maandag: veel wolken en nog steeds fris

De nieuwe werkweek start met veel wolkenvelden. Uit de bewolking valt nu en dan wat regen en lokaal doet het wat buiig aan. In de middag kan hier en daar de zon even doorbreken. Van noord naar zuid wordt het 14 tot 18 graden. De lage temperaturen in het noorden hebben onder andere te maken met de matige wind die in de loop van de dag vanuit het noorden gaat waaien.

Dinsdag: droog, verder weinig verandering

Ook dinsdag is er vaak veel bewolking, maar het blijft wel droog. De wind waait nog steeds uit het noorden en daardoor verandert de temperatuur niet veel. Opnieuw wordt het zo’n 14 graden in het noorden en 18 graden in het zuiden en zuidoosten.

Woensdag: overgangsdag naar meer hogedrukinvloed

Rond het midden van de week zien we dat het Azorenhogedrukgebied zijn vleugels wil uitslaan richting Scandinavië. In de tweede weekhelft betekent dit geleidelijk wat hogere temperaturen. Woensdag is een beetje een ‘tussendag’ waarop bewolking nog steeds een flinke rol speelt in ons weerbeeld. Hoe de dag precies gaat verlopen is nog onzeker. Opklaringen liggen op de loer, maar of ze al daadwerkelijk een rol gaan spelen is de vraag. Het blijft zeer waarschijnlijk wel droog en de temperatuur kan net wat hoger uitpakken. We gaan voor 16 tot 20 graden bij een zwakke of matige noordoostenwind.

Donderdag: De eerste twintigers, maar ook buien

Donderdag kan de temperatuur in het binnenland oplopen tot (ruim) 20 graden, maar de lucht is wel  onstabiel. Er kunnen dan ook buien tot ontwikkeling komen overdag. Daarnaast is er ook nog de dreiging van een storing boven Groot Brittannië die naar het zuiden trekt en in het westen van het land mogelijk voor regen zorgt. Het is allemaal nog erg onzeker.

Vrijdag: Warmer en meer zon

Vrijdag heeft het hogedrukgebied zicht genesteld boven Scandinavië. In Nederland resulteert dat in een oostelijke stroming. De zon wordt meer dominant en de temperatuur kan flink oplopen. Er is een aanzienlijke kans dat het in de zuidelijke helft van het land zomers warm wordt. Toch zien we ook nog veel onstabiliteit in die regio’s dus een onweersbui later op de dag is zeker niet uitgesloten.

Mogelijk een zeer warm weekend

Voor het weekend kleuren de kaarten flink rood van de warmte. In vrijwel heel het land kan de temperatuur oplopen tot boven 25 graden en in het zuiden en zuidoosten sluiten we niet uit dat het zeer lokaal 30 graden en dus tropisch warm kan worden. Er is dan wel een aanzienlijke kans dat dit lokaal tot stevige onweersbuien gaat leiden. Of het daadwerkelijk ook zo warm gaat worden is nog even afwachten. In de pluimverwachting zien we toch ook wat minder warme oplossingen. De kans op zomers weer (25 graden) in de zuidelijke helft van het land is nu zo’n 50 procent. De kans op temperaturen boven 20 graden is 90 procent.

Samengevat: De week begint nog fris met vaak veel wolken. Later in de week gaat de temperatuur oplopen en is er ook vaker zon. Droge warmte verwachten we niet. Er is een aanzienlijke kans op buien bij de hoge temperaturen. 

De kansen op hoge temperaturen in het zuiden.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen