Droog lenteweer voorlopig ver weg

Droog lenteweer voorlopig ver weg

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 13 mei 2021 12:04 uur
Laatste update: 13 mei 2021 16:21 uur
Op aanhoudend droog lenteweer hoeven we voorlopig niet te rekenen. Daarvoor is de atmosfeer de komende tijd te onrustig.

Buiig weerbeeld de komende dagen

Een regionaal buiig weerbeeld, dat is waar we deze dagen mee te maken hebben. Ook de komende week zal dat niet veel anders zijn. In plaats van krachtige hogedrukgebieden die rustig, zonnig en warm weer brengen zien we op de weerkaarten rondtollende depressies die langs trekken en voor een veel onbestendiger weerbeeld zorgen.

Als we een blik op de weerkaarten werpen dan valt op dat in de bovenlucht de jetstream (een band met hoge windsnelheden op zo'n 11 kilometer hoogte) ten zuiden van Nederland ligt. Dit betekent dat ons land zich aan de koude kant bevindt van deze "windrivier". De bovenlucht boven het Verenigd Koninkrijk en de Benelux is daardoor vrij koud en dat is gunstig voor de ontwikkeling van buien.

De jetstream is ook nog eens vrij zonaal (west-oost) georiënteerd waardoor storingen die boven de oceaan ontwikkelen onder invloed van 'de jet' zonder tegenwerking makkelijk het continent bereiken. 

Dagelijkse gang

Omdat de zon inmiddels al vrij krachtig is in deze tijd van het jaar, kan de temperatuur redelijk eenvoudig oplopen als er geen bewolking aanwezig is. Omdat de bovenlucht redelijk koud is ontstaat er makkelijk een onstabiele opbouw in de atmosfeer waarin buien zich thuis voelen.

We zien de komende dagen dan ook vrijwel dagelijks hetzelfde patroon. In de ochtend zonnige perioden en de temperatuur schiet omhoog. Dan ontstaan er stapelwolken die regionaal uitgroeien tot buien die in de loop van de avond weer verdwijnen. In de nachten klaart het dan op of zorgen resten van buien lokaal nog voor wat regen. In de ochtend zijn er vaak weer opklaringen en begint het riedeltje opnieuw.

Soms wordt de dagelijkse gang tijdelijk onderbroken als er ook nog een frontale storing passeert en het bewolkt en regenachtig is.

Duidelijke zaagtandpatronen in weerpluim

De dagelijkse gang is goed terug te zien in de weerpluimen. De temperatuupluim laat een duidelijke zaagtand zien hetgeen past bij de dagelijkse gang. in de neerslagpluim zien we de buien achtiviteit mooi terug met de piek in de middag en avond.

Ook in de bewolkingspluim zien we het beeld van de dagelijkse gang. In de late avond, nacht en vroege ochtend zijn er brede opklaringen en in de middag en vroege avond veel wolken. Zelfs in de windpluim is de zaagtand te zien. Op het moment dat de meeste onstabiliteit (middag) aanwezig is, kent ook de wind zijn piek. In de nacht houdt de wind zich rustig. De windrichtingspluim laat ook een vertrouwd beeld zien dat hoort bij een dagelijkse gang. In de middag tijdens de onstabiele peropde een windruiming van zuidwest naar west en als de boel weer stabiliseert draait de wind weer terug naar zuidwest.

De weerpluimen voor de verschillende regio's vind je hier.

Groeizaam weer

De opwarming en de buien zorgen samen voor een zogenaamd groeizaam weerbeeld. De natuur is er blij mee. Ook gebieden die met droogte te kampen hebben gehad begin dit jaar zullen gebaat zijn met de neerslag. Voor onze buitenactiviteiten kunnen de buien natuurlijk spelbreker zijn, maar het weerbeeld kenmerkt zich natuurlijk ook door de zonnige perioden.

Tenslotte mogen we ook niet vergeten dat buien een lokaal karakter hebben. Het is dus niet gezegd dat je elke dag een bui op je hoofd krijgt. Met geluk hou je het een dag droog, met pech word je met meerdere buien op een dag geconfronteerd. Het is dus je moment kiezen en zelf ook naar de lucht blijven kijken.

Want bedenk dat je in deze weersituatie niet blind kan varen op de weerapps. Met de buiensituaties hebben de apps soms grote moeite. Waarom, dat leggen we hier uit.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen