Donkere dagen voor Kerstmis

Weinig daglicht, veel bewolking, de zon heeft het moeilijk

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Donkere dagen voor Kerstmis

Donkere dagen voor Kerstmis

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 19 december 2018 07:42 uur
Laatste update: 19 december 2018 09:32 uur
Vrijdag 21 december start om 23:22 de astronomische winter. De zon staat dan loodrecht boven de Steenbokskeerkring en op het noordelijk halfrond is het de dag dat de zon het kortst boven de horizon staat.

Geen wonder dat we deze dagen ook wel de donkere dagen voor kerst noemen. Veel mensen staan in het donker op en komen thuis als de zon al weer onder de horizon is verdwenen. In deze tijd komt de zon in het midden van het land op rond kwart voor tien en gaat alweer onder rond half vijf.

Aanvankelijk erg zacht. De laatste week van december iets minder zacht
Vanaf Kerstmis neemt de kans op neerslag sterk af

Wel regent het nu en dan stevig door. Tot en met maandag kan er op diverse plaatsen in het land 30 tot 50 mm hemelwater vallen. Best veel als je het vergelijkt met gemiddelde hoeveelheid neerslag die in heel de december valt, namelijk zo'n 70 tot 90 mm.

De donkere dagen worden nog eens extra geaccentueerd als het weerbeeld bewolkt is. Van de ochtend- en avondschemering kan dan ook niet worden geprofiteerd en het wordt nog sneller donker. De komende dagen is het weerbeeld grijs en nat. We kunnen dus met recht spreken van de donkere dagen voor Kerstmis. De feestverlichting moet een hoop compenseren dit jaar.

Fronten vanaf de oceaan

Het bewolkte en vaak natte weer wordt veroorzaakt door storingen die vanaf de oceaan komen. Vochtige en zachte lucht trekt over ons land en het ene regengebied volgt het andere op. De lucht is ook bijzonder zacht. Met vorst of andere winterse perikelen hoeven we voorlopig geen rekening te houden. De maxima liggen vandaag en morgen rond 8 graden. Vrijdag en in het weekend wordt het in een groot deel van het land 10 tot 12 graden. 's Nachts blijft het ruim boven 0.

In de animatie van het Amerikaans GFS model is goed te zien dat begin volgende week een hogedrukgebied bepalend gaat worden. Tot die tijd passeren storingen die soms flink wat regen brengen.


Hogedrukinvloed met de kerstdagen

In de nieuwe week zien we op de weerkaarten wel een verschuiving optreden. Een hogedrukgebied begint zich op te bouwen boven het westen van Europa. Het Amerikaanse model is daar al vrij snel mee, namelijk zondag. Het Europees model neemt iets meer tijd en laat het proces goed op gang komen in de loop van maandag. 

Voor beide scenario's geldt dat het tijdens de kerstdagen waarschijnlijk rustig weer is. De kans op neerslag is klein en het weerbeeld is rustig met wolkenvelden, mogelijk wat zon en niet veel wind. Wit zal Kerstmis niet zijn. Het wordt gewoon een traditionele groene kerst met maxima rond 7 graden op beide dagen. 



Rustig overbruggen naar Oudjaarsavond

Tussen kerst en oud en nieuw heeft het er alle schijn van dat het hogedrukgebied blijft domineren. Het ligt daarom voor de hand dat het rustige en overwegend droge weer zal aanhouden. De positie van het hogedrukgebied is wel bepalend voor het weerbeeld en de temperatuur en daar zit nog de nodige onzekerheid. Vooralsnog gaan we uit van maxima tussen 5 en 7 graden. In een heldere nacht zou het mogelijk tot rond het vriespunt kunnen komen.

Zoiets tussen kerst en oud en nieuw? Foto: Jolanda Bakker

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen