Donderdag mogelijk zware storm

Donderdag mogelijk zware storm

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 15 januari 2018 20:56 uur
Al bijna een week laten de weermodellen het zien: zware storm rond donderdag 18 januari. Nog altijd wordt een stormdepressie boven de Noordzee berekend. In enkele modellen gaat het er bijzonder heftig aan toe. Wat gaat het worden? Je leest hier een voorbeschouwing.

Zware storm in het noordwestelijk kustgebied?

Dat het donderdag onstuimig gaat worden, staat inmiddels vast. Alle weermodellen berekenen sinds vanochtend vrij unaniem een stormdepressie boven het midden van de Noordzee. Tot vandaag zat er nog veel spreiding in de modellen, waardoor het moeilijk was om echt grip op die situatie te krijgen. Omdat de modellen het nu meer met elkaar eens zijn, kunnen we langzaamaan al over storm gaan spreken. Volgens sommige berekeningen is in het noordwestelijk kustgebied lijkt zelfs zware of zeer zware storm, 10 of 11 Bft, mogelijk. Andere weermodellen houden het veel minder heftig.

De storm begint waarschijnlijk in de nacht naar donderdag als een zuidwesterstorm, wanneer een koufront passeert. Aan zee neemt de wind dan toe naar stormkracht, 9 Bft, met windstoten tot rond 110 km/uur. Ook landinwaarts kan dit koufront voor zeer zware windstoten tot 100 km/uur gaan zorgen. In de loop van de ochtend, wanneer de stormdepressie iets ten noorden van de Wadden ligt, wordt bij ons het hoogtepunt bereikt. De wind draait naar west en op veel plaatsen langs de westkust stormt het enige tijd, 9 Bft, en komen windstoten tot 120 km/uur voor. In het noordwestelijk kustgebied en op de Waddeneilanden kan het tijdelijk tot zware storm, 10 Bft, komen en er is zelfs een kleine kans op kortstondig 11 Bft. Windstoten in het noordwestelijk kustgebied kunnen dan soms tot boven 130 km/uur komen!

Indien het lagedrukgebied echter net wat zuidelijker langs trekt, bijvoorbeeld over de Waddenzee, dan staat er veel minder wind. De westkust krijgt dan westerstorm, 9 Bft, met zware windstoten, maar de noordkust krijgt geen storm. Bij de zuidelijkere koers zijn er wel zware windstoten in de zuidelijke helft van het land mogelijk. Bovendien is de kans op sneeuwval in het noordoosten dan aanmerkelijk groter. In de nanacht en vroege ochtend kan het daar dan enige tijd wit zijn.

Net geen springtij

Door de aanhoudende westenwind hogere waterstanden, donderdag door de storm waarschijnlijk nog iets hoger.

Wat betreft de waterstanden, komen we waarschijnlijk goed weg komende donderdag. De komende dagen heerst er al een stevige westelijke stroming over de Noordzee, waardoor er al sprake is van een licht verhoogde waterstand. De storm zal donderdag de waterstand ongetwijfeld flink gaan verhogen, maar of de limieten voor het sluiten van alle keringen gehaald worden, is nog onzeker.

Waar we donderdag wel goed mee weg komen, is het feit dat de storm niet tijdens springtij komt. Tijdens springtij is de vloed hoger dan gebruikelijk. Dit gebeurt meestal twee dagen na een volle en nieuwe maan. Woensdag is er sprake van een nieuwe maan, dus medio vrijdag is er sprake van springtij. De storm had dus geen 12 tot 24 uur later moeten komen.

Amerikaanse oostkust

Het lagedrukgebiedje voor de Amerikaanse oostkust steekt razendsnel de oceaan over en komt donderdag boven de Noordzee te liggen

De stormdepressie staat voor donderdag vrij overtuigend in de modelberekeningen. Dat is best opvallend, want in de data waarmee de modelberekeningen vandaag zijn begonnen, is nog geen spoor van de stormdepressie te zien. Nouja, op het oog dan. Een getraind oog ziet een zwak golfje in een front voor de Amerikaanse oostkust, ergens tussen Bermuda en South Carolina.

Dit subtiele golfje ontwikkelt zich de komende nacht tot lagedrukgebied en bevindt zich morgen rond het begin van de avond boven New Foundland. Vanaf hier wordt de depressie in wording opgenomen in de krachtige straalstroom en steekt in ongeveer 24 uur de Atlantische Oceaan over richting Ierland, waar de depressie woensdagavond laat aankomt. Uiteindelijk raast de stormdepressie in volle kracht donderdag valk langs de Nederlandse noordkust naar Duitsland.

Is alles nu zeker?

Nee, drie dagen voor de storm ons bereikt, is nog lang niet alles zeker. De exacte koers van de stormdepressie bepaalt uiteindelijk hoe zwaar de windstoten gaan worden, en hoe diep die zware windstoten ook het binnenland weten te halen. Een klein verschil in de koers en timing kan grote consequenties hebben voor de gevolgen van deze storm. Blijft het bij een 'normale' storm waarbij de kustprovincies een dagje met 'veel wind' hebben, of zorgt een ongunstige koers ervoor dat er schade en veel overlast zal zijn? Beide scenario's zijn nog mogelijk. Dinsdag gaan we dus gewoon verder met het bestuderen van de weersituatie.

Donderdag zijn er zware tot zeer zware windstoten mogelijk. Dit WRF-model komt op 130 km/uur uit, een enkel ander model zelfs 150 km/uur.
6 uur later komt het WRF model met een heel ander plaatje. De onzekerheid is dus duidelijk nog aanwezig.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen