Dit jaar geen vorst tijdens ijsheiligen

Dit jaar geen vorst tijdens ijsheiligen

Floris Lafeber
Floris Lafeber 10 mei 2024 12:18 uur
Laatste update: 10 mei 2024 13:19 uur
De periode van ijsheiligen breekt weer aan. Of we ook met vorst te maken krijgen lees je in dit artikel.

De ijsheiligen vindt elk jaar plaats van 11 mei tot en met 14 mei. Na deze periode is de kans op vorstschade van plantjes erg klein, zeker in ons huidige klimaat. Lees hier alles over de benaming van de ijsheiligen.

Warme ijsheiligen

Op 23 april kwam het op grote schaal nog tot vorst.

De ijsheiligen gaat dit jaar warm van start met temperaturen die zaterdag uitkomen op 17 tot 23 graden. Zondag wordt het nog een fractie warmer met mogelijk lokaal 25 graden in het binnenland. Het blijft beide weekenddagen droog met flink wat ruimte voor de zon. Er komen wel stapelwolken tot ontwikkeling en daarnaast trekken ook sluierwolken over het land. Tijdens de nacht van zaterdag naar zondag is het gemiddeld 10 graden en aan de grond is het een aantal graden frisser. Van vorst is echter geen sprake, waardoor de plantjes dit jaar al tijdens ijsheiligen de grond in kunnen.

Normaal is het deze tijd van het jaar overdag gemiddeld 18 graden en 's nachts ligt het kwik tussen 7 en 9 graden. Sommige nachten kunnen kouder verlopen, waardoor vorst aan de grond deze tijd van het jaar goed mogelijk is. Dit jaar is hier geen sprake van.

Kans op buien

Na het weekend raken we het droge en zonnige weer kwijt. De wind draait naar het zuiden, waardoor lagedrukgebieden makkelijker ons land kunnen bereiken. De kans op buien neemt vanaf maandag dan ook toe. Voor de buien uit kan het maandag nog 21 tot 23 graden worden, maar vanaf dinsdag gaat de temperatuur een aantal graden omlaag. Tot koude nachten komt het voorlopig niet.

Hoofdfoto: Willy Bonnink-Naves

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen