Derde storm van 2022 een feit: Dudley trok over ons land

Derde storm van 2022 een feit: Dudley trok over ons land

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 17 februari 2022 08:35 uur
Laatste update: 17 februari 2022 08:42 uur
Gisterenavond en afgelopen nacht trok storm Dudley over ons land. Daarmee is de derde officiële storm van 2022 een feit!

Op meetpunt IJmuiden en Vlieland kwam het woensdagavond tussen 20.10 en 21.00 uur tot een gemiddelde windkracht 9. Hiermee is officieel sprake van storm en het is daarmee alweer de derde storm van dit nog prille jaar. Op 31 januari trok storm Corrie over het land en op 6 februari stormde het een uur op meetpunt Vlissingen. 


Later op de avond en in de nacht kwam het op meer punten tot storm. De zwaarste windstoot werd gemeten in Lauwersoog met 114 km/uur. 

Nog tot in de middag onstuimig

Het blijft tot in de middag zeer onstuimig met een stormachtige wind aan de noordkust. In het hele land is kans op zware windstoten tot 90 km/uur en aan de noordkust kan de wind soms nog uithalen naar 100 km/uur. 

Aan het eind van de middag en donderdagavond wordt het allemaal weer wat rustiger en neemt de wind van het zuiden weer in kracht af.

Morgen krijgen we in de middag en avond te maken met storm Eunice. Deze kan grote impact veroorzaken. 

Straalstroom

Na een heel lange periode met bijzonder rustig weer in januari, is het de laatste weken juist wat vaker onstuimig. In januari zagen we de straalstroom, een krachtige windrivier op grote hoogte, vrij ver van ons land vandaan liggen. De afgelopen weken ligt de straalstroom juist regelmatig in de buurt of boven ons land. Voorlopig blijft dit zo en daardoor kunnen we ons na Dudley opmaken voor storm Eunice die vrijdag onze regio aandoet. Deze storm zal waarschijnlijk nog meer impact hebben dan Dudley.

Vierde storm van deze winter

Met vandaag erbij hebben we deze winter al vier stormen gemeten in ons land. De eerste storm was op 1 december, toen op Vlieland een uur lang windkracht 9 is gemeten. Daarna is het een lange periode door hogedrukgebieden zeer rustig en veelal grijs weer geweest. Op de laatste januaridag trok storm Corrie over ons land, zes dagen later stormde het een uur lang in Vlissingen, wat goed was voor de derde officiële storm in ons land. Vrijdag zet Eunice de teller van stormen in deze winter zeer waarschijnlijk op vijf. 

Langs de straalstroom ontstaan, zeker in het winterhalfjaar, nu en dan krachtige lagedrukgebieden. Nabij de straalstroom bevindt zich vaak de grens tussen koude lucht uit de poolstreken en zachte lucht uit de gematigde breedten. Samen met 'trek' van de straalstroom op grote hoogte ontstaan langs dit onstabiele grensvlak soms stormdepressies. Sommige daarvan zorgen in ons land voor onstuimig weer, waarvan af en toe het ook tot storm komt. De straalstroom werkt dus als een soort 'aanjager' voor stormdepressies. 

Storm in de winter is volstrekt normaal

In de winter is een storm volstrekt normaal. Sinds het begin van de metingen in 1901 is het maar 10 winters níet tot storm gekomen. Gemiddeld stormt het in de drie wintermaanden, december-januari-februari, op acht verschillende dagen. Er zit wel een groot verschil in het aantal stormdagen per winter. De ene winter telt maar één stormdag, terwijl sommige winters meer dan tien stormdagen tellen. 

Omslagfoto: Han Volkers

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen