De stormnamen van seizoen 2023-2024

De stormnamen van seizoen 2023-2024

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 18 december 2023 06:00 uur
Laatste update: 20 december 2023 10:02 uur
1 september is de nieuwe lijst met stormnamen bekend gemaakt! Nederland levert zeven bijdrages aan de lijst.

Dit zijn de stormnamen van het seizoen 2023-2024

Sinds 2019 ook Nederlandse inzendingen in de lijst

De namenlijst is voortgevloeid uit een internationale samenwerking die in 2015 begon tussen de Britse en Ierse weerdienst: Met Office en Met Éireann. In 2019 is het Nederlandse KNMI aangehaakt. De lijst is in het leven geroepen om de bevolking van deze drie landen op tijd te waarschuwen voor extreem weer en het herkenbaarder te maken door er een naam aan te hangen.

Storm Ciara was de eerste storm in Nederland met een naam. Foto: Corné Ouwehand

Dit is het verhaal achter de namen

Nederland heeft dit seizoen een bijdrage van zeven namen. De naam Gerrit is aangedragen door de NOS als eerbetoon omdat hij in september vertrekt als weerpresentator. Tijdens zeer zware zomerstorm Poly had hij laten vallen het grappig te vinden om een eigen stormnaam te hebben. Piet Paulusma is een ander weericoon die wordt geërd in deze lijst.

Ook achter de andere namen zit een verhaal. Tijdens de open dag bij het KNMI eind vorig jaar konden bezoekers suggesties achterlaten. Zo werd Babet geboren tijdens een storm. Noemde een oma haar kleinkind Elin met een stormachtig karakter en vond Olga dat haar naam bijna nooit voorkomt een om die reden een plek op de lijst verdient. Henk werd gekozen als typisch Nederlandse naam en als tegenhanger hebben we als laatste Walid om de lijst inclusiever te maken.

De Britse en Ierse inzendingen

Groot-Brittannië en Ierland hebben hun inzendingen op andere manieren verzameld. De Ieren hebben vooraanstaande wetenschappers aangedragen zoals luchtvaarticoon Lilian Bland en de onderzoeker Vincent Barry die het medicijn tegen lepra heeft ontdekt. De Britten hebben mensen uit het veld geërd die werk verzetten om schade door stormen proberen te voorkomen. Ciarán en Debi monitoren waterstanden en overstromingen in respectievelijk Noord-Ierland en Schotland.

Stormschade na Eunice in 2022. Foto: Toon Boons

Dit is uniek aan de lijst

Voor het eerst worden mannen- en vrouwennamen door elkaar geplaatst in de lijst. Voorheen ging dat altijd om en om. De lijst wordt op alfabetische volgorde afgewerkt en de namen verderop maken een kleinere kans om ingezet te worden. Afgelopen seizoen was een rustig seizoen en werd geen enkele naam gebruikt. Voor het eerst sinds 1933 hadden we geen herfst- én winterstorm. Storm Poly werd eerder toegekend door de Duitse weerdienst, anders had de storm Antoni geheten. In Duitsland is het overigens mogelijk om zelf een hoge- lagedrukgebied te kopen.

Andere landen werken ook samen

De weerbureaus van Portugal, Spanje, Luxemburg, Frankrijk en België vormen de zuidwestelijke groep die samenwerken om stormen te benoemen. Noorwegen, Zweden en Denemarken vormen een aparte noordelijke groep. Als een storm van een groep een naam krijgt dan zal de naam overgenomen worden door de andere groepen als het systeem daar ook een rol gaat spelen.

Bekende stormen van de afgelopen jaren

In de eerste twee maanden van 2022 regende het stormnamen. Op 31 januari trok storm Corrie over het land en in februari hadden we zelfs met een drielingstorm te namen en volgden Dudley, Eunice en Franklin elkaar op. Storm Ciara op zondag 2 februari 2020 was de eerste storm met een naam die Nederland bereikte. De twee stormen daarvoor in dat seizoen, Atiyah en Brendan, waren alleen relevant voor Groot-Brittannië en Ierland.

Foto bven artikel: Annemarie van Iersel

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen