Brengen de buien verlichting?

Brengen de buien verlichting?

Rico Schröder
Rico Schröder 21 juni 2023 08:58 uur
Laatste update: 21 juni 2023 08:59 uur
Inmiddels valt er weer regen en in deze droogte-update kijken we of de buien enige verlichting hebben gegeven. Ook donderdag wordt regen verwacht.

Door een groot en standvastig hogedrukgebied boven het noorden van Europa viel er de laatste tijd nagenoeg geen regen in ons land. In De Bilt was het zelfs op 39 dagen achtereen droog en niet eerder was deze periode zo lang. Inmiddels is er voor het eerst sinds 13 mei in De Bilt weer regen gevallen.

Niet overal in het land is zo’n lange reeks zonder regen genoteerd, maar vanaf halverwege mei is op grote schaal geen noemenswaardige neerslag gevallen.

Dagelijks verdampte de laatste tijd, door droog en zonnig weer in combinatie met een sterke noordoostelijke wind, zo’n 4 mm en het neerslagtekort is dan ook flink opgelopen. Op 20 juni was het neerslagtekort, gemeten vanaf 1 april, opgelopen naar 158 mm. Daarmee is het neerslagtekort inmiddels groter dan 2022 toen het neerslagtekort op 20 juni 134 mm bedroeg. In het recordjaar 1976 was het record op deze datum met 163 mm iets meer.

Het neerslagtekort is momenteel redelijk gelijkmatig over het land verdeeld. In het zuidwesten is het neerslagtekort zo’n 160 tot 180 mm, in het westen en zuiden is het tekort 150-160 mm en in het oosten en noorden 140-150 mm. 

Neerslagtekort blijft nagenoeg gelijk

De buien hebben het neerslagtekort gemiddeld over het land met ongeveer 5 mm laten dalen. De buien vielen op een kurkdroge toplaag van de bodem en daardoor nam de bodem het water niet goed op. Tijdens plensbuien kon het water daardoor niet goed de grond inzakken, maar stroomde het weg naar sloten en riolen. Doordat er vandaag geen regen wordt verwacht, loopt het neerslagtekort langzaam weer verder op en verdampt er weer een paar millimeter. 

Donderdag nadert vanuit het zuiden een neerslaggebied. In het oosten en zuiden valt langdurig regen en valt neerslag van betekenis. Verder naar het westen blijft het aanmerkelijk droger en breekt de zon af en toe door. Gemiddeld over het land blijft het neerslagtekort dan relatief gelijk.

Vrijdag is het neerslagtekort over het algemeen weer gelijk aan afgelopen dinsdag en we kunnen dan ook concluderen dat de neerslag ervoor heeft gezorgd dat de droogte niet verder is toegenomen en dat de droogte (tijdelijk) is gestabiliseerd. 

De dagen daarna breidt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied zich over de Noordzee uit. De neerslagkansen zijn dan klein en de temperaturen lopen weer flink op. Zondag kan het lokaal weer 30 graden worden. Ook na het weekend hebben we een westelijke tot zuidwestelijke stroming met over het algemeen lage neerslagkansen. Het weerbeeld ziet er dan ook weer overwegend droog uit en dagelijks schijnt de zon. De hoeveelheid zon en de temperatuur bepalen hoeveel vocht uit de bodem verdampt. De verwachting is dan ook dat er de komende tijd weer zo’n 3-4 mm per dag verdampt. Begin juli is het neerslagtekort naar verwachting opgelopen naar ongeveer 185 mm.

Grote kans op natuurbranden

Doordat er nagenoeg geen regen valt is het natuurbrandrisico in het hele land fase 2. Dat betekent extra alertheid en de kans dat een natuurbrand ontstaat is aanwezig. Het gebruik van vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn dan ook verboden.

Let ook goed op dat je niet per ongeluk een natuurbrand veroorzaakt. Gooi sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het weer mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval. Parkeer je auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.

Foto omslag: Anne-Marie van Iersel

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen