Blik op de week: komt de vorst weer terug?

Blik op de week: komt de vorst weer terug?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 6 februari 2022 14:00 uur
Laatste update: 6 februari 2022 14:06 uur
De nieuwe week laat een droger weerbeeld zien. Richting het weekend wordt het kouder en kan het in de nachten weer gaan vriezen.

Hogedrukgebied in de buurt

Na een winderige en kletsnatte zondag krijgen we een aantal dagen drogere dagen. De wind zwakt ook af, maar kan soms nog best hinderlijk zijn.

Als we naar de drukverdeling kijken op de huidige weerkaarten dan zien we een hogedrukgebied ten westen van Spanje en een dors lagedrukgebied bij Noorwegen. Tussen deze twee systemen is een forse west tot noordwestelijke stroming aanwezig waarin zondag een actieve storing voor veel regen en wind zorgde boven Nederland en Duitsland. De storing trekt zondagavond verder naar het zuidoosten en zal in de Alpen voor een flink wat sneeuw zorgen. Regionaal kan er ruim een halve meter sneeuw vallen.

Achter de storing bouwt het eerder genoemde hogedrukgebied op boven het westen van Europa en de invloed wordt lichtelijk merkbaar in ons land want heel overtuigend is het niet. Het gevolg is dat wolkenvelden makkelijk  met een stevige westelijke stroming ons land bereiken. 

Maandag opdrogen

Maandag breekt de zon nog geregeld door en met een stevige westenwind kan het lekker opdrogen. Dinsdag en woensdag overheersen de wolken en miezert het regionaal af en toe. Daarbij is het wel zeer zacht met maxima rond 11 graden.

Donderdag kan de neerslag zelfs wat activeren waardoor de dag kan tegenvallen door lokaal regen. In de loop van de dag bouwt ten westen van Ierland een nieuwe cel van hoge luchtdruk op die geleidelijk naar het oosten trekt. De stroming wordt daardoor tijdelijk meer noordwest en koudere lucht vanuit het noorden kan ons vrijdag bereiken. De maxima komen lager uit en de kans op winterse buien vanaf de Noordzee neemt vrijdag weer even toe. Wel is er ook ruimte voor de zon.

Europees model: lichte tot matige vorst in het weekend

Als de huidige weerkaarten van het Europese model het bij het rechte eind hebben dan schuift het hogedrukgebied in het weekend van west naar oost over Nederland. Een tijdelijk naar oost draaiende wind met droog weer en koudere nachten is het gevolg. Landinwaarts komt het tot lichte of zelfs matige vorst. Overdag wordt het een graad of 6.

Het iets koudere weer met de vorstige nachten lijkt aan te houden tot en met dinsdag. Dan trekt het hogedrukgebied verder weg naar het oosten en komt de zuidwestelelijk stroming weer terug.

In de pluim van het Europese model zijn de koudere nachten goed te zien rond het volgende weekend. De windrichting bevind zich dan ergens tussen zuid en oost. In de pluim zien we ook enkele members die de nachtvorst langer vasthouden.

Het Amerikaanse GFS model (hieronder) is minder scheutig met de vorst volgend weekend. Dit model houdt het hogedrukgebied in het weekend zuidelijker waardoor de westelijke stroming niet wordt onderbroken. Komende week moet blijken welke kant het op gaat.

Vorst in februari is natuurlijk helemaal niet gek. Het is tenslotte ook een gewone wintermaand. Een jaar geleden beleefden we nog echt winterweer met sneeuw en ijs.


Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen