Atlantisch orkaanseizoen kan snel weer een naam bijschrijven: Epsilon

Atlantisch orkaanseizoen kan snel weer een naam bijschrijven: Epsilon

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 19 oktober 2020 11:40 uur
Laatste update: 19 oktober 2020 12:16 uur
Het Atlantisch orkaanseizoen is dit jaar extreem druk. Vandaag of morgen kunnen we weer een naam aan het lijstje toevoegen: Epsilon. Het record van 2005 komt in zicht.

Epsilon in de maak

De meest recente berekeningen voor toekomstig Epsilon.

Boven de Atlantische Oceaan, grofweg 1100 kilometer ten zuidoosten van Bermuda, ligt op dit moment een storing. Binnen nu en 36 uur ontwikkelt deze storing zich tot tropische storm, later mogelijk ook orkaan. De storing, die nu de naam "Invest-94L" draagt, zal de naam "Epsilon" krijgen zodra windsnelheden van ongeveer 64 km/uur worden geschat rondom de groeiende storm.

Nog niet in de buurt van het vasteland

Zeker tot en met het weekend komt Epsilon niet in de buurt van het Amerikaans vasteland. De eilandengroep Bermuda ligt later deze week wel in de gevarenzone, want Epsilon komt dan wél in de buurt van bewoond gebied.

De verwachting is dat de tropische storm nipt orkaankracht bereikt, maar geen zware orkaan wordt. De gemiddelde windsnelheid komt volgens de meest recente berekeningen uit rond 120 km/uur.

Wat aantal tropische stormen betreft, heeft het huidig orkaanseizoen bijna het recordseizoen van 2005 geëvenaard. Het recordseizoen 2005 kende maar liefst 31 (sub)tropische stormen en orkanen, waarvan uiteindelijk 27 stuks een naam hebben gekregen.

Het huidig Atlantisch orkaanseizoen telt nu een totaal van 26 (sub)tropische stormen en orkanen, waarvan inmiddels 25 stuks een naam hebben gekregen. Met Epsilon erbij komt het orkaanseizoen dit jaar in elk geval op 26 namen te staan. Omdat tropische stormen en orkanen tot in januari voor kunnen komen, is de kans groot dat het aantal stormnamen van 2005 wordt geëvenaard en gebroken. Daar is het in elk geval op wachten. 

Orkaanseizoen 2020 niet zwaar te noemen

Het huidig orkaanseizoen verloopt iets zwaarder dan gemiddeld. Dat heeft vooral met het aantal stormen te maken, niet met de zwaarte van de stormen. Bron: Colorado State University.

Het Atlantisch orkaanseizoen is tot dusver zeer actief verlopen met veel depressies en stormen. Wat opvallend is, is dat dit orkaanseizoen niet bepaald schittert in het produceren van zware orkanen, iets dat in andere en minder actieve orkaanseizoenen wel anders ging.

Om te bepalen hoe zwaar een orkaanseizoen is, gebruiken wetenschappers de "Accumulated Cyclone Energy", ofwel 'ACE'. Dit is de totale hoeveelheid vrijgekomen energie van alle tropische stormen en orkanen bij elkaar opgeteld in één seizoen. Een seizoen met veel zware orkanen levert een veel hogere ACE op dan een orkaanseizoen met veel depressies en lichte stormen.

Het huidig orkaanseizoen presteert iets boven gemiddeld als het aankomt op de vrijgekomen energie. Alleen Laura en Delta waren zware orkanen, de rest van de tweede categorie of lager. Ter vergelijk: het orkaanseizoen van 2005 telde van de 27 stormen met een naam 4 orkanen van de zwaarste categorie, waaronder orkaan Katrina, en daarnaast nog drie andere zware orkanen. Daarmee werd het orkaanseizoen van 2005 net geen recordhouder. Alleen het orkaanseizoen van 1933 was nog zwaarder dan het orkaanseizoen van 2005.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen