Zijn planetoïden een gevaar voor het leven op aarde?

Zijn planetoïden een gevaar voor het leven op aarde?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 23 september 2024 12:47 uur
Laatste update: 23 september 2024 12:47 uur
We lezen en zien er steeds vaker over in het nieuws. Grote rotsblokken die in ruimte zweven en soms dicht bij de aarde komen. Gaan ze ons ooit raken?

Laura Osinga en Rob van den Berg bespreken het risico's van planetoïdes. Zijn zij echt een gevaar het leven op aarde?

Wat is een planetoïde?

De planetoïde Vesta circa 525 km in doorsnee.

Een planetoïde is een klein rotsachtig hemellichaam in ons zonnestelsel. Het zijn overblijfselen uit de vroege stadia van de vorming van het zonnestelsel, en ze bevinden zich meestal in de asteroïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter. Planetoïden variëren in grootte, van enkele meters tot enkele honderden kilometers in diameter.

Sommige planetoïden hebben een baan die hen dicht bij de aarde brengt, en deze worden vaak aangeduid als "aardscheerders." Het merendeel van de planetoïden bevindt zich echter op aanzienlijke afstand van de aarde.

Bekende voorbeelden van planetoïden zijn Ceres, Vesta, en Eros. Ceres is zelfs geclassificeerd als een dwergplaneet vanwege zijn grootte en sfeerachtige kenmerken. Wetenschappers bestuderen planetoïden om meer te weten te komen over de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel.

Planetoïde of astroïde

De term planetoïde en asteroïden worden vaak door elkaar heen gebruikt. Asteroïde betekent sterachtig. Vroeger werd alles in de lucht als een asteroïde gezien, maar toen duidelijk werd dat sommige objecten ook een omloop om de zon hadden en niets met sterren te maken hadden werden ze planetoïden genoemd.

Thumbnail: lukszczepanski / adobe.stock

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen