Waarom willen we reizen naar Mars?

Waarom willen we reizen naar Mars?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 30 mei 2024 12:00 uur
Laatste update: 3 juni 2024 09:38 uur
Reizen naar Mars, het is een van de grootste uitdagingen die de mensheid wil aangaan. Waarom hebben we eigenlijk zoveel interesse in de rode planeet?

Lezers stellen ons nu en dan vragen over astronomie gerelateerde onderwerpen. Een van die vragen is waarom we wil de mens zo graag naar Mars? Hieronder ons antwoord.

De interesse van de mensheid om naar Mars te gaan, is gedreven door een combinatie van wetenschappelijke, economische, technologische en zelfs filosofische motieven.

Zo valt er veel te onderzoeken op Mars en mogelijk zijn er antwoorden te vinden over het ontstaan van leven. Mars heeft een zeer rijke bodem met veel mineralen en grondstoffen, interessant om te delven. Reizen naar Mars zal technologische innovatie stimuleren om die reizen te kunnen realiseren. Nieuwe technieken die ook op aarde nuttig kunnen zijn.

Mars is onze beste buur

Als we naar het zonnestelsel kijken dan is Mars een van onze planeetburen. Onze andere buur is Venus. Venus staat dichter bij de zon en heeft omstandigheden die nog veel uitdagender zijn dan die van Mars. Zo uitdagend zelfs dat je je kan afvragen of we überhaupt die kant op moeten gaan.

Wat vergelijkingen: op Mars bedraagt de gemiddelde temperatuur -60 graden Celsius. Op Venus is het gemiddeld +465 graden Celsius. Beide planeten kennen een atmosfeer die voornamelijk uit kooldioxide bestaat, maar die van Mars is vrij dun en dat is gunstig. Op Venus is de atmosfeer juist heel dicht en komen er wolken van zwavelzuur voor waardoor de omstandigheden zeer giftig zijn. Ook is het oppervlak van Mars veel stabieler. Er zijn nauwelijks actieve vulkanen terwijl op Venus er veel vulkanisme is. Belangrijk is ook dat op Mars bewijs is gevonden van water op de polen en ondergronds. Bij Venus zijn (nog) geen echte waterbronnen bekend. Wanneer er water aanwezig is maakt dat het overleven van de mens een stuk eenvoudiger.

Andere pluspunten die spreken in het voordeel van Mars zijn het dag-nacht ritme dat vergelijkbaar is met de Aarde. Mars draait in 24,6 uur om zijn as. Ook is de luchtdruk op Mars beter te beheersen door de mens. Op Venus is de luchtdrukruim 90 keer zo hoog als op aarde. Dit is vergelijkbaar met de druk die wij als mens ervaren op 900 meter diepte in een oceaan!

Venus draait in 225 aardse dagen rond de zon. Opmerkelijk is dat Venus 243 aardse dagen nodig heeft om een keer om zijn as te draaien. Een venusdag duurt dus langer dan een venusjaar!

Mars is een planeet met bergen, valleien en uitgestrekte vlaktes. De planeet leent zich veel beter voor kolonisatie en onderzoek dan Venus.  Ruimtevaartorganisaties hebben hun pijlen daarom gericht naar Mars, maar wel nadat we op onze eigen maan terug zijn geweest. Met de ervaringen die we op de maan opdoen. 

Is dit een toekomstige mijn op Mars. Bron AI - Dall-E

Wanneer gaan we?

Met de huidige technieken duurt het 6 tot 9 maanden om naar Mars te reizen. Momenteel zijn we nog niet zover om die reis veilig bemand te maken. Zeker als we weer willen terugkeren op Aarde moet er nog veel technisch werk worden verzet. Een marsreis zou sterk verkort kunnen worden als de technieken die nu op papier staan ook realiteit worden. Met krachtigere voortstuwingstechnieken en andere (rechtstreekse) baanprofielen kan de reistijd verkort worden tot 3 of 4 maanden.

Huidige voortstuwingstechnologie is nog niet zover om rechtstreeks naar Mars te vliegen. We moeten nu nog gebruikmaken van trucs zoals de Hohmann-overdrachtbaan of zwaartekrachtslingers. Er wordt dan minder energie gebruikt, maar de reis duurt veel langer.

De grote ruimtevaartorganisaties van bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Rusland en China denken tussen 2030 en 2035 de eerste bemande marsmissie te kunnen uitvoeren. De commerciële organisatie SpaceX denkt al voor 2030 een marsreis te kunnen maken, maar die plannen zijn erg ambitieus.

Is dit de toekomst? Een marskolonie. Bron AI- Dall-E

Zie ook onze andere artikelen uit deze serie:

Alles over zwarte gaten

Is er buitenaards leven?

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen