Het aanzicht van de maan, overal anders op aarde

Het aanzicht van de maan, overal anders op aarde

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 23 september 2024 11:04 uur
Laatste update: 23 september 2024 12:48 uur
De maan is de trouwe metgezel van de aarde. Wist je dat we altijd dezelfde kant van de maan zien, maar verschilt, afhankelijk van waar je op aarde bent?

Op zijn kop

De verklaring hiervoor is vrij eenvoudig, maar misschien verrassend voor mensen die denken dat de aarde plat is. De aarde is namelijk een bol, en als je ver op het zuidelijk halfrond staat, kijk je feitelijk "op z’n kop" naar de maan.

Nederland ligt rond 53 graden noorderbreedte. Als we naar een plek op 53 graden zuiderbreedte kijken, vinden we alleen het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, zoals Punta Arenas of Río Grande. Stel je voor dat je in Utrecht ondersteboven staat tijdens volle maan; je zou dan de maan zien zoals men die ziet in de genoemde Zuid-Amerikaanse steden.

Synchrone rotatie

Hoe je ook kijkt, je ziet altijd dezelfde kant van de maan. Dit komt doordat de maan even lang over een omwenteling om zijn as doet als over een omloop rond de aarde. Dit verschijnsel noemen we synchrone rotatie.

Let op de gele streep over de maan om het verschil goed te zien. Links blijft de punt constant naar de aarde gericht.

Lees ook: astronomisch getij

De zwaartekracht van zowel de maan als de aarde heeft invloed op elkaar, en door deze getijdenkrachten is de synchrone rotatie in de loop van de tijd ontstaan. Synchrone rotatie is overigens niet uniek in ons zonnestelsel. De grote Galileïsche manen van Jupiter, Io, Europa, Callisto en Ganymedes, hebben ook allemaal een synchrone rotatie met hun moederplaneet. en de maan Titan van Saturnus vertoont eveneens dit verschijnsel.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen