Binnenkort te zien: komeet Tsuchinshan-ATLAS

Binnenkort te zien: komeet Tsuchinshan-ATLAS

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 5 oktober 2024 08:00 uur
Laatste update: 5 oktober 2024 08:17 uur
Binnenkort is komeet Tsuchinshan-Atlas zichtbaar en met het blote oog zichtbaar. De details lees je in dit artikel.

De komeet Tsuchinshan-ATLAS zal tussen 11 en 15 oktober dichter bij de aarde komen dan Venus en met het blote oog zichtbaar zijn. Waarschijnlijk vertoont de komeet een lange prachtige staart.

Wat is een komeet?

Een komeet is een rotsblok met sneeuw en ijs er op. De kern is vaak niet meer dan enkele kilometers in doorsnee. Wanneer de komeet dichter bij de zon komt verdampt het ijs. Hierbij komt gruis vrij dat samen met de waterdamp een grote wolk rond de komeet vormt. Dit noemen we de coma en zien wij als de heldere bol aan de hemel. De doorsnee van een coma kan variëren van honderdduizend kilometer tot wel een miljoen kilometer.

Wanneer de komeet nog dichter bij de zon komt, wordt de invloed van zonnewinden steeds groter op de komeet. Deze geladen deeltjes botsen met de coma en slepen als het ware een deel van de wolk mee. Dit zien wij als de staart van de komeet. De zonnewind waait van de zon af en dat betekent dat de staart van de komeet ongeacht de vliegrichting altijd van de zon af gericht is.

Op het zuidelijk halfrond, en met goede fotoapparatuur, is Tsuchinshan-ATLAS afgelopen dagen al fraai vastgelegd:

Magnitude tussen 0 en -2

De komeet Tsuchinshan-ATLAS is volgende week, bij heldere omstandigheden, zichtbaar. De komeet staat dan ver genoeg bij de zon vandaan en is zeer waarschijnlijk fel genoeg. De mate van helderheid wordt weergegeven met de zogenaamde magnitude, waarbij geldt dat een lager getal betekent dat de helderheid groter is. 

Vanaf magnitude +1,5 (en lager) kun je een object visueel waarnemen en de verwachting is dat deze komeet ergens tussen 0 en -2 uitkomt. Ter vergelijking: de planeet Venus kunnen we altijd goed spotten en die heeft ongeveer een magnitude van -3,5. De volle maan schommelt rond een magnitude van -14. 

In bovenstaande video die over meteoren gaat, wordt uitgelegd wat een komeet is. Een komeet is vaak de bron van een meteorenzwerm.

Wat zijn de beste kijkmomenten?

Vanaf 11 oktober is de magnitude waarschijnlijk op z'n best, maar de eerste dagen staat de komeet na zonsondergang wel erg laag aan de horizon. De zonsondergang is dan rond 18:53 uur en het beste kijkmoment is ongeveer drie kwartier na zonsondergang. Kijk naar het westen met vrij uitzicht. De komeet is dan net boven de horizon zichtbaar. Het schemert natuurlijk nog wel en dat gaat een beetje ten koste van het contrast. 

Ook zijn er (naar het westen) brede opklaringen nodig. Check voor de laatste weersverwachting ons Weerbericht Nederland.

De dagen daarna zal de komeet elke avond steeds langer en hoger aan de hemel te zien zijn, maar tegelijkertijd ook bij ons vandaan draaien en zal de magnitude afnemen. De verwachting is dat de komeet rond 15 oktober niet meer zichtbaar zal zijn. Daarbij houden we echter wel een kleine slag om de arm, want met dit soort verschijnselen weet je nooit exact wat er gaat gebeuren. Het kan ook nog gebeuren dat hij veel helderder wordt dan nu verwacht, maar dat valt eigenlijk pas een paar dagen van tevoren goed aan te geven.


Omslagfoto: komeet Neowise op 12 juli 2020, foto door: Elizabeth Chafe

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen