Astronomiekalender voor mei

Astronomiekalender voor mei

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 26 april 2023 08:00 uur
Laatste update: 26 april 2023 08:14 uur
Voor de liefhebbers van sterren en planeten hebben we weer een overzicht gemaakt met astronomische hoogtepunten voor de maand mei.

Het is een relatief rustige astronomische maand, maar natuurlijk valt er altijd wel iets te zien. Zo staan we in dit overzicht stil bij de meest beroemde en grootste maan van Saturnus: Titan. Titan is in mei meerdere keren goed te spotten via een telescoop. 

De een na grootste maan van ons zonnestelsel (alleen Ganymedes de maan van Jupiter is groter), heeft een dichte atmosfeer van zo’n 900 kilometer dik. Het is daarmee de enige maan in ons zonnestelsel met een atmosfeer. De goudkleurige atmosfeer bestaat vooral uit stikstof en net als de aarde heeft Titan wolken en regen. Op het oppervlak komen rivieren en meren voor met vloeibaar methaan en ethaan. De korst van Titan bestaat uit ijs en onder de korst kan vloeibaar water voorkomen. Wetenschappers houden er rekening mee dat er op Titan leven kan voorkomen in het water of methaan. De temperatuur aan het oppervlak is rond -180 graden.

Bij helder weer is Titan is met een goede telescoop 15 op 16 mei rechts van Saturnus te zien en 24 op 25 mei juist links van de planeet met de ringen. Kijk in de late nacht richting de oostzuidoostelijke horizon. Je hebt een vrij uitzicht nodig want Saturnus is laag aan de horizon zichtbaar.

Zichtbare planeten

Bij helder weer zijn heel de maand met het blote oog Venus en Mars te zien aan de westelijke avondhemel. Venus is verreweg de meest heldere van de twee. In de vroege ochtend zijn Mercurius en Jupiter voor de schemering waarneembaar.

5 mei is het volle maan. In mei werd in de oudheid de volle maan de bloemenmaan genoemd omdat er dan zoveel bloemen in bloei staan.

13 mei staan de maan en Saturnus dicht bij elkaar en zijn duidelijk waarneembaar in de vroege ochtend voor het opkomen van de zon laag aan de oostzuidoostelijke hemel.

In de nacht van 23 op 24 mei is er een mooie samenstand te bewonderen van de zeer heldere planeet Venus, de sterren Castor en Pollux, de maan en Mars. De hemelobjecten staan dan optisch gezien dicht bij elkaar.

Op de laatste dag van de maand is de maan vlakbij de meest heldere ster van het sterrenbeeld maagd aangekomen: Spica. Spica is een zeer hete ster met een oppervlaktetemperatuur van ruim 22000 graden Celsius. Ter vergelijking de temperatuur op de zon is 5500 graden Celsius. Kijk in de late avondschemering richting het zuiden. In de nacht verdwijnt de ster onder de horizon.

En nu maar hopen dat we een paar mooie heldere nachten gaan krijgen in mei.  Succes met het speuren naar de sterren.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen