Alweer een temperatuurdip?!

Alweer een temperatuurdip?!

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 7 mei 2023 11:39 uur
Laatste update: 8 mei 2023 16:08 uur
Een blik op de nieuwe week schotelt ons een wel erg bekend beeld voor met een daling van de temperatuur en wisselvalligheid troef. Komt het nog goed?

Maandag kan nog genoten worden van het vrij zonnige en zachte weertype. Vroeg in de ochtend is het regionaal grijs zijn door mist en nevel, maar later op de dag schijnt de zon geregeld en zorgen stapelwolken vooral landinwaarts voor een enkele bui. De wind draait van het zuidoosten naar het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 17 graden op de Waddeneilanden tot 21 graden in het binnenland. 

Startschot wisselvallige periode

In de loop van maandagmiddag verschijnen flarden sluierbewolking en vanuit het westen wordt de bewolking gestaag dikker. Maandagavond verlaten de laatste buien het land via het oosten en vanuit het westen dient het volgende gebied met neerslag zich aan: een occlusiefront dat vasthangt aan een lagedrukgebied tussen Ierland en Groenland. 

Dinsdag overdag sleept deze regenzone nog een tijdje boven het land en blijft het lang bewolkt, zelfs als het eenmaal droog is geworden. In de kustregio breekt in de middag de zon als eerste goed door. De temperatuur komt niet meer bij 20 graden in de buurt en blijft steken op 16 à 17 graden met een zuidwestenwind. Dat is overigens klimatologisch gezien een redelijk normale waarde voor begin mei.

Ook woensdag zitten we nog volop in een westelijke stroming met een bijbehorend wisselvallig weertype. Wederom blijft de maximumtemperatuur onder 20 graden hangen en moeten we genoegen nemen met een graad of 16. Op deze termijn houden we wel een slag om de arm wat timing betreft. Zodra de regengebieden vertragen, versnellen of iets van koers wijzigen valt het overdag wat neerslag betreft mee en kan het best vriendelijk voorjaarsweer zijn. 

Verbetering later in de week

Donderdag moeten we nog enkele buien trotsteren. Het hogedrukgebied dat in deze tijd van het jaar vaak rond de Azoren ligt (het Azorenhoog) doet in diverse weermodellen op die termijn een aardige poging om een uitloper richting het noordwesten van Europa te creëren. Deze ontwikkeling zorgt zeer waarschijnlijk na donderdag voor het afnemen van de wisselvalligheid en het stijgen van de middagtemperatuur. 

Het Amerikaanse GFS weermodel laat ook een uitloper van het Azorenhoog zien in de verwachting. Vrijdagmiddag 14 uur lokale tijd.

Tijdens het slotstuk van de week kan het landinwaarts weer 20 graden worden. De kustregio komt er dan wel iets bekaaid vanaf: door een noordwestelijke wind over het frisse water van de Noordzee valt de temperatuur in deze regio een stuk lager uit.

Foto omslag: Paul Hermans

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen