Wat brengt de winter?

De winterverwachting in detail is niet te geven, trends wel

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Wat brengt de winter?

Wat brengt de winter?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 9 november 2018 10:35 uur
Laatste update: 10 november 2018 11:33 uur
Wat brengt de winter? Krijgen we veel sneeuw, kunnen we schaatsen of wordt het nat en zacht? Om eerlijk te zijn, ik zou het ook wel willen weten, maar het is eenvoudigweg onmogelijk om een gedetailleerde verwachting te maken voor een heel seizoen.
Temperatuurafwijking feb 2019
Temperatuurafwijking jan 2019
Temperatuurafwijking dec 2018

Met behulp van de Europese langetermijnseizoensverwachting kunnen we wel iets over trends zeggen, maar ook hiervoor geldt, garantie kunnen we niet geven.

U heeft misschien wel eens onze weersverwachting voor 30 dagen vooruit gelezen. De 30 daagse periode wordt opgedeeld in vier weken en per week levert het Europees Centrum (ECMWF) een trend voor temperatuur en neerslag. De 30 daagse verwachting wordt iedere week ververst.

Iedere maand geeft ECMWF een verwachting voor de komende maanden uit. Per maand wordt er dan aangeven wat de trend zal zijn voor temperatuur en neerslag, wordt het (veel) kouder dan normaal, wordt het (veel) zachter, wordt het natter, wordt het droger. Een meer gedetailleerde verwachting is niet mogelijk en de reden is simpel. In drie keer 30 dagen kan veel gebeuren.

Een voorbeeld: Een maand die iets te warm verloopt kan best een zeer koude periode hebben. Als de rest van de maand zachter verloopt dan normaal kan het dus netto iets te warm zijn. In zo'n koude periode kan best sneeuw vallen en misschien komt het ook wel tot natuurijs. Een iets te zachte maand wil dus helemaal niet zeggen dat er geen winterweer mogelijk is.

De vraag die ik het meest krijg momenteel? Wat voor winter krijgen we? Om eerlijk te zijn, ik zou het ook wel willen weten, al was het alleen maar om een antwoord te kunnen geven.
Raymond Klaassen Meteorloog Weerplaza

Geen details maar trends

Neerslagafwijking feb 2019
Neerslagafwijking jan 2019
Neerslagafwijking dec 2018

Wanneer je dan toch iets over het weer wilt zeggen of schrijven dan wordt het al snel een vrij oppervlakkige tekst waarin alle mogelijkheden open worden gehouden. Een tekst waar je verder niet zoveel mee kan als je het aan mij vraagt. Want schieten we hier iets mee op: "Er zijn koude periodes, maar soms is het ook zacht en nat. Er zal een keer sneeuw vallen en strenge vorst is ook mogelijk, maar enige tijd zacht weer met maxima veel hoger dan normaal is zeker niet uitgesloten. Een periode met veel wind behoort ook tot de mogelijkheden en van een keer storm in januari of februari met aan zee zeer zware windstoten kijken we niet op."

Van de 30 daagse verwachting weten we inmiddels dat de aangegeven trends vrij betrouwbaar zijn. Uit onze verificatie van het afgelopen jaar blijkt dat de gegeven indicaties voor temperatuur en neerslag voor de vierde week in 60 procent van de gevallen nog goed is. Het is daarom wel zo aardig om ook naar de trends van de maandverwachtingen te kijken. Het kan een indicatie zijn hoe de winter er grofweg gaat uit zien zonder in detail te treden. We hebben de maanden hieronder even op een rijtje gezet.

December te zacht

In de laatste kaarten zien we dat december te zacht zal verlopen. Ten opzichte van normaal wordt een halve tot een hele graad afwijking verwacht. Duidelijk is dat voor heel Europa een iets warmer weerbeeld wordt voorzien. Alleen in Spanje en Portugal wordt een normaal beeld verwacht.

Een neerslagafwijking wordt er voor december niet voorzien in Nederland. Dit betekent dat er zo'n 70 tot 90 mm wordt verwacht.

Januari en februari vrijwel normaal

Januari verloopt in het noorden mogelijk nog iets te zacht elders is de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal nihil. Ook worden er geen afwijkende neerslaghoeveelheden verwacht. Februari oogt eveneens normaal. Mogelijk dat het in het zuiden van Nederland net iets kouder wordt. Ook nu worden er geen afwijkingen in de neerslag verwacht. 

In het noorden en noordoosten van Europa wordt in januari en februari nog steeds een te warme afwijking verwacht. Het suggereert dat daar geen koud winterweer wordt verwacht. Een westelijke stroming lijkt daar te gaan overheersen, waarschijnlijk door depressies die vanaf de Atlantische Oceaan over het noorden van Europa trekken.

Wat verder opvalt

Kijkend naar de neerslag- en temperatuurverdeling ontkomen we niet aan de indruk dat in januari boven een groot deel van Europa hogedruk aanwezig is. Op het Iberisch schiereiland en West-Europa wordt duidelijk een te droog weerbeeld voorzien. Langs de Noorse kust en het westen van IJsland zien we juist een natter patroon. Dit laatste zou kunnen duiden op depressies die vanaf de Oceaan langs de noordflank van het hogedrukgebied over het noorden van Europa naar het oosten trekken. Het verklaart ook de voorziene (hoge) temperatuurafwijking in het noorden. Oceaanlucht is nu eenmaal een stuk zachter dan koude vrieslucht uit het noorden en oosten.

In het zuidoosten van Europa wordt de wintermaanden meer neerslag dan normaal verwacht. Vooral februari ziet er erg nat uit waarbij ook de Alpen en Frankrijk met meer neerslag worden geconfronteerd.

Wat wordt het deze winter? IJsvissen, in de zon op het terras of fietsen door de sneeuw. Misschien wel allemaal.

De gemiddelde maandtemperaturen (bron Klimaatatlas KNMI)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen