De 30-daagse: November blijft zacht

Kouder weer lijkt nog niet aan de orde

Van onze weerman

Raymond Klaassen
De 30-daagse: November blijft zacht

De 30-daagse: November blijft zacht

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 6 november 2018 16:45 uur
Laatste update: 6 november 2018 18:02 uur
De nieuwe 30-daagse prognose is weer uit. De meteorologische winter komt steeds dichterbij en dan rijst de vraag, komt de winter direct vol uit de startblokken?
Recordwarme 6 november

Bizarre warmte de eerste week van november

De nieuwe 30-daagse beschrijft het beeld voor de komende weken in november. De laatste week behelst ook de overgang naar december. Voorlopig is de trend in november dat het te warm blijft. De huidige week (5 tot 11 november) wordt door het ECMWF als  te warm bestempeld. De afwijking voor Nederland ligt tussen +1 en +3 graden boven normaal. 

Dat is misschien zelfs aan de magere kant als we vandaag in ogenschouw nemen. Met maxima op veel plaatsen van 18 tot 20 graden was het bizar zacht. In De Bilt werd de hoogste novembertemperatuur sinds de metingen gemeten. De komende dagen is het weliswaar minder warm maar het blijft nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar. Normaal voor de eerste decade van november is zo'n 11 graden.


19 tot 25 november
12 tot 18 november

Midden november, ook te zacht

Ook voor de periode 12 tot 18 november en 19 tot 25 november wordt een te warm weerbeeld voorzien. In de eerste genoemde periode wordt een afwijking van +2 tot +3 berekend, in de daaropvolgende zien we nog een afwijking van +1 tot +2 graden. Deze weken verlopen qua neerslag normaal, hier zien we geen afwijking. De normale neerslaghoeveelheid in Nederland in november is van oost naar west zo'n 70 tot 90 mm. In de kustprovincies valt normaal gesproken de meeste neerslag deze maand. Dit komt onder andere door het warme zeewater waarboven makkelijker neerslagproducerende wolken kunnen ontstaan.

1 december start meteorologische winter

De laatste week van deze uitvoer heeft betrekking op de periode 26 november tot 2 december. Ook nu zien we een afwijking naar de warme kant, maar wel een kleine van nog geen halve graad. Normaal voor deze periode is een maximumtemperatuur van 7 tot 8 graden. Overigens wordt voor deze periode een iets natter weerbeeld voorzien. Krijgen we wat winterse buien misschien?


Neerslagafwijking 26 nov - 2 dec
Temperatuurafwijking 26 nov - 2 dec

Bovenstaande zegt helemaal niets over hoe december verder zal verlopen. Het beste voorbeeld is misschien wel vorig jaar. De eerste week van december was toen zacht. De 7 december sloeg het weer toen helemaal om en kregen we met koude lucht en sneeuw te maken. Op de 10e en 11e sneeuwde het zwaar en werd code oranje actief. Op de 11e werd zelfs opgeschaald naar een weeralarm (code rood) en kwam het openbare leven even tot stilstand door sneeuw en gladheid. Later in december zou het weer veel te zacht worden.

11 december 2017: Sneeuwval zorgde voor veel problemen op de weg. Lokaal viel meer dan 15 cm.

Kijkje over de grens

Als we op de kaarten ook buiten de Nederlandse grens kijkend dan vallen een paar dingen op. Allereerst de verwachte warmte in Scandinavië en het noordoosten van Europa inclusief Rusland. De komende vier weken wordt daar een (veel) te warm beeld geprognotiseerd. Met afwijkingen van +3 tot +4 graden lijkt winterweer in die regio's nog erg ver weg te zijn.

Verder valt de neerslagprognose voor Noord-Italië en de Zuidelijke Alpen op. Na de enorme neerslaghoeveelheden van de afgelopen tijd lijkt daar nu de rust weer te keren. Voor de komende vier weken wordt een droger dan normaal weerbeeld geschetst.

Resultaten maandverwachting

Sinds 2 april 2018 zijn we de maandverachting van het Europees Weercentrum (ECMWF) intensief gaan volgen. Per week hebben we gekeken hoe de score voor Nederland was en dat zijn zeer bemoedigende cijfers.

Bijgewerkt tot 22 oktober 2018

Maandprognose: korte uitleg

Voor een weersverwachting voor de periode van 15 tot 30 dagen vooruit, geldt dat een verwachting 'van dag tot dag' niet meer mogelijk is. In grotere lijnen is tegenwoordig wel degelijk een uitspraak mogelijk, die bovendien enige waarde heeft. Het gaat om indicatieve uitspraken als 'warmer dan normaal', of 'relatief nat'.

De verwachting wordt wekelijks op maandag door een computermodel berekend. De resultaten moeten daarna worden verwerkt en zijn op dinsdag beschikbaar. Wij wachten vervolgens dan nog op de uitslag van de voorgaande week.

Om die reden verschijnt meestal op woensdag, donderdag of vrijdag een update. De eerste week van de verwachting valt daarmee grotendeels af en blijft dan ook in de tekst vaak onbenoemd.

Een uitgebreid artikel over de maandprognose is hier te lezen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen