De 30-daagse: Koude periode breekt aan

Koude en droge luicht vanuit het oosten

Van onze weerman

Raymond Klaassen
De 30-daagse: Koude periode breekt aan

De 30-daagse: Koude periode breekt aan

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 14 november 2018 09:32 uur
Laatste update: 14 november 2018 12:51 uur
De nieuwe 30 daagse verwachting die deze week uit de computers is komen rollen laat een compleet ander beeld zien dan de vorige run. Volgens de laatste berekeningen breekt er een te koude periode aan.

Opvallende koerswijziging

Het is een opvallende koerswijziging die we in de nieuwe kaarten van het Europees Centrum (ECMWF) zien. Sinds ik deze kaarten bestudeer kan ik mij niet herinneren dat het verschil zo groot was voor een week. Kijk maar eens naar de 2 kaarten hieronder. Het is de verwachting voor de week van 19 t/m 25 november. Het betreft de run van vorige week en de run van deze week, allebei dus voor dezelfde periode. In de nieuwe run zien we dat de warme pluim over Europa doormidden is gekliefd waardoor een uitgestrekte koude zone over het centrale deel van Europa is komen te liggen.

Koud!

De run van deze week, kouder dan normaal
De run van vorige week, warmer dan normaal

Het is duidelijk dat vorige week het krachtige hogedrukgebied boven Rusland door het model werd onderschat. Volgens de nieuwe run krijgen we nu duidelijk met kouder weer te maken hetgeen ook in de 15 daagse pluim is terug te zien. Dit voelt dan ook als een meer betrouwbare oplossing. Ook in de week van 26 november tot 2 december zien we nu een overtuigende koude zone boven een groot deel van Europa. Door het hogedrukgebied (nu meer boven Scandinavië waarschijnlijk) wordt met een oostelijke stroming koude lucht vanuit Cenrtraal en Oost-Europa naar Nederland aangevoerd.

Oei, kouder dan normaal. Dat wordt weer dik aankleden 's ochtends en de gevoelstempertuur in de gaten houden als je op pad gaat.
Raymond Klaassen - Meteoroloog Weerplaza

Een kouder dan normaal weerbeeld dus vanaf volgende week. De kans op vorst in de nachten is aanzienlijk in het binnenland en de stevige oostenwind zal er voor zorgen dat het voor het gevoel een stuk kouder zal zijn. Dat wordt warm aankleden als je 's ochtends vroeg op pad moet. De gevoelstemperatuur zal ongetwijfeld weer vaak benoemd gaan worden.

Klik hier als je de actuele gevoelstemperatuur wilt weten.

Ook in de pluim zien we het koude weerbeeld terug met maxima rond 5 graden. Normaal voor eind november is zo'n 8 graden.

Zo goed als droog

Dankzij het krachtige hogedrukgebied (kerndruk vaak ruim boven 1040 hPa) in onze buurt is de kans op veel neerslag klein. We verwachten dan ook een grotendeels droge periode, maar helemaal droog hoeft het niet te blijven. Er kunnen zo af en toe dikkere wolken vanuit het noordoosten over het nog warme zeewater onze kant op komen, en dan is een winters buitje in het noorden van het land niet uitgesloten in de loop van volgende week. Naast de wolkenvelden is er ook vaak genoeg zon.

Droger dan normaal 26 t/m 2 december
Droger dan normaal 19 t/m 25 november

We benadrukken nog maar eens dat deze kaarten afwijkingen laten zien ten opzichte van de normale waarde. Een droger weerbeeld dan normaal wil dus niet zeggen dat het droog weer zal zijn. Er kan wel degelijk neerslag vallen, maar dat zal minder zijn dan de normale hoeveelheid neerslag voor die periode. (Als de verwachting uitkomt).

Hoe verder in december?

Dat is een lastige vraag. Want hoe blijft het hogedrukgebied zich manifesteren? Het Europees model heeft daar wel een mening over. Die laat het in de week van 3 t/m 9 december minder koud worden in West-Europa. Het model voorziet een vrij normale periode, niet te koud en niet te warm. Alleen in de kustgebieden kan het nog net iets te koud zijn. Ik hou toch wel een slag om de arm bij deze kaart. De kou lijkt weliswaar iets teruggedrongen te worden naar het oosten, maar het oogt allemaal wat gammel en ik sluit niet uit dat de kou ook in deze week nog aanhoudt.

De kaart voor 3 t/m 9 december. De kou lijk iets te worden teruggedrongen.

Tot slot die ene vraag

Ja echt, geen grapje, als wij het over te koud weer gaan hebben dan komt altijd die ene vraag: 
"Hoe zit het met de Elfstedentocht, misschien in december al?" 
Welnu, dat is helemaal geen lastige vraag. Die verwachten we voorlopig nog echt niet.


Resultaten maandverwachting

Sinds 2 april 2018 zijn we de maandverachting van het Europees Weercentrum (ECMWF) intensief gaan volgen. Per week hebben we gekeken hoe de score voor Nederland was en dat zijn zeer bemoedigende cijfers.

Bijgewerkt tot 22 oktober 2018

Maandprognose: korte uitleg

Voor een weersverwachting voor de periode van 15 tot 30 dagen vooruit, geldt dat een verwachting 'van dag tot dag' niet meer mogelijk is. In grotere lijnen is tegenwoordig wel degelijk een uitspraak mogelijk, die bovendien enige waarde heeft. Het gaat om indicatieve uitspraken als 'warmer dan normaal', of 'relatief nat'.

De verwachting wordt wekelijks op maandag door een computermodel berekend. De resultaten moeten daarna worden verwerkt en zijn op dinsdag beschikbaar. Wij wachten vervolgens dan nog op de uitslag van de voorgaande week.

Om die reden verschijnt meestal op woensdag, donderdag of vrijdag een update. De eerste week van de verwachting valt daarmee grotendeels af en blijft dan ook in de tekst vaak onbenoemd.

Een uitgebreid artikel over de maandprognose is hier te lezen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen